Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης η γυναίκα πρέπει να κάνει μερικές εξετάσεις σε ετήσια βάση.
- Έλεγχος για αναιμία
Στην Ελλάδα η αναιμία είναι πολύ συχνή στις γυναίκες και υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την υψηλή συχνότητα της: Γενετικοί παράγοντες, βαριά εμμηνόρροια, κακή διατροφή με μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και φυλλικού οξέος, ακόμα και υποσιτισμός λόγω συχνών προσπαθειών απώλειας βάρους.
Η διάγνωση της αναιμίας γίνεται με εξέταση αίματος.
- Έλεγχος θυρεοειδούς
Οι διαταραχές του θυρεοειδή είναι επίσης συχνό πρόβλημα στις Ελληνίδες και πολλές φορές είναι η αιτία για την αύξηση ή την ανεξήγητη απώλεια βάρους και την κούραση. Η κατάσταση του θυρεοειδούς ελέγχεται με εξέταση αίματος και πολλές φορές συστήνεται και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
- Έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός check-up που περιλαμβάνει εξετάσεις ούρων και αίματος. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ύπουλη ασθένεια καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.
- λεγχος της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα υγείας στις γυναίκες, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο μαζί με κάποιες εξετάσεις που θα κρίνει ο γιατρός, θα εντοπίσουν την ύπαρξη ή όχι της υπέρτασης.
- Λιπιδαιμικό προφίλ
Το προφίλ λιπιδίων εντοπίζεται με εξέταση αίματος για τη μέτρηση της ολικής χοληστερόλης (HDL και LDL) και των τριγλυκεριδίων. Ο έλεγχος των λιπιδίων είναι απαραίτητος για κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 45 ετών.
- Μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου
Στο ετήσιο ραντεβού για μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες πρέπει να είναι συνεπείς, καθώς αυτές οι δύο εξετάσεις εντοπίζουν σε αρχικά στάδια τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
- Έλεγχος οστών
Καθώς μία γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να ελέγξει την κατάσταση των οστών και του σκελετού με το τεστ πυκνότητας οστών. Πρόκειται για μία απλή και γρήγορη εξέταση που συστήνεται να συνοδεύεται και από εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D3 και ασβεστίου.
Ο έλεγχος της υγείας με τις 7 βασικές προληπτικές εξετάσεις είναι επένδυση ζωής για κάθε γυναίκα. Με λίγη καλή οργάνωση, μάλιστα, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να γίνουν μέσα σε μία ημέρα, χωρίς ταλαιπωρία και κόπο.
Εμμηνόπαυση: Το σημάδι που τη δείχνει χρόνια πριν
Υπάρχει πιθανότητα τα συμπτώματα που παρουσιάζει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση να εμφανιστούν χρόνια πριν τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως!
Διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου και νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μήπως όμως μπορούν να εμφανιστούν αρκετά νωρίτερα; Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Menopause απαντά θετικά, καθώς αναδεικνύει ότι πρώιμα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν σταματήσει η έμμηνος ρύση στις γυναίκες.
«Οι γυναίκες σε προχωρημένο αναπαραγωγικό στάδιο που έχουν τακτική έμμηνο ρύση, αλλά παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια ή το μήκος του κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης δρ. Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill στο Durham της Νέας Υόρκης.
Κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται. Οι γυναίκες βιώνουν συνήθως τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 και 58 ετών, σύμφωνα με τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS).
Για την παρούσα μελέτη, περισσότερες από 350 γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στην ομάδα του ύστερου αναπαραγωγικού σταδίου όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφεραν 8 από τα 18 συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις διαταραχές του ύπνου και της μνήμης, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την κόπωση, την ευερεθιστότητα, το άγχος, τη θλίψη, τον πονοκέφαλο και τη συχνοουρία ή ακράτεια.
Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η δυσκολία να κοιμηθούν ή οι αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, όπως έδειξε η μελέτη.
Επιπλέον, οι γυναίκες στο τελικό αναπαραγωγικό στάδιο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυοσκελετικά προβλήματα και μειωμένη λίμπιντο από ό,τι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Και οι δύο ομάδες γυναικών, όμως, δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους παρεμπόδιζαν τις σχέσεις τους και τη συνολική ποιότητα της ζωής τους.
«Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα για να προετοιμαστείτε», συμβούλευσε η δρ. Yamnia Cortés.