Κνίδωση: Αίτια Εμφάνισης – Θεραπεία και Συμβουλές Ανακούφισης

Η κνίδωση είναι μία πάθηση που προκαλείται ως απόρροια της αντίδρασης του οργανισμού σε κάποια ερεθίσματα, όπως σε τροφές, σε φάρμακα ή σε εγχύσεις ορού. Κατά κανόνα, το οίδημα εμφανίζεται αιφνίδια στο δέρμα. Πρόκειται για μία αλλεργική αντίδραση με εκδήλωση πομφών που συρρέουν, σχηματίζοντας κόκκινες πλάκες επηρμένες. Αυτό ως κλινική εικόνα δείχνει το δέρμα πρησμένο, κόκκινο και με φαγούρα.

Η κνίδωση μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια και εμφανίζεται όταν περιοχές της επιφάνειας του δέρματος γεμίζουν με μια υδαρή ουσία, που εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο δέρμα. Ταυτόχρονα, νιώθεις έντονη φαγούρα στο σημείο. Κνίδωση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο η χρόνια κνίδωση είναι συνηθέστερη στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία.

Το αγγειονευρωτικό οίδημα, δηλαδή αυτό που έχει μεγαλύτερο μέγεθος, μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, στα χείλη, στη γλώσσα, στο λαιμό, στα μάτια, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο εντοπισμός του στο λαιμό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή.

Κνίδωση: Από τι προκαλείται;

Η κνίδωση μπορεί να είναι είτε οξεία είτε χρόνια. Η οξεία της μορφή μπορεί να οφείλεται σε ένα από τα παρακάτω αίτια:

  • Μια πρόσφατη ασθένεια
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Ταξίδι
  • Τρόφιμα
  • Καινούργια αρώματα, βαφές μαλλιών, απορρυπαντικά, κρέμες σώματος και λοσιόν ή ρούχα
  • Έκθεση σε καινούργια κατοικίδια, σκόνη, χημικά ή φυτά
  • Κύηση (συνήθως στο 3ο τρίμηνο)
  • Έκθεση στον ήλιο ή σε ψύχος
  • Άσκηση
  • Επαφή με νικέλιο, λάτεξ, εργοστασιακά χημικά, βερνίκι νυχιών, ελαστικά
  • Κατανάλωση αλκοόλ

Η χρόνια μορφή της μπορεί να επηρεαστεί από:

  • Παράγοντες όπως η θερμότητα, το ψύχος, η πίεση, η άσκηση, η έκθεση στον ήλιο, το συναισθηματικό στρες ή οι χρόνιες παθήσεις
  • Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση είναι ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση ή άλλες μη κνιδωτικές δερματολογικές διαταραχές
  • Οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό αγγειοοιδήματος:  Χαρακτηριστικά του αγγειοοιδήματος περιλαμβάνουν αγγειοδιαστολή και διάχυση του πλάσματος στους βαθύτερους ιστούς περισσότερο από την απλή κνίδωση. Το αγγειοοίδημα μπορεί να προκύψει με ή χωρίς τους κνιδωτικούς πομφούς και κλινικά παρουσιάζεται με οίδημα στο υποδόριο χωρίς φαγούρα ή αιμορραγία. Μπορεί να επηρεάσει τη στοματική κοιλότητα όπως και τον βλεννογόνο της επιφάνειας του ανώτερου αναπνευστικού με τραχύτητα αναπνευστική και βράγχος φωνής. Έχει χαρακτήρα αναφυλακτικής αντίδρασης σε συμμετοχή της αναπνευστικής οδού, οδηγώντας σε απόφραξη αναπνοής.

Κνίδωση: Πώς θεραπεύεται;

Η μέθοδος αντιμετώπισης της κνίδωσης εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε, αλλά και από τη βαρύτητα και το στάδιο της νόσου. Τα πιο συνηθισμένα θεραπευτικά μέτρα που χρησιμοποιούνται είναι φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, τα κορτικοστεροειδή, η αδρεναλίνη αλλά και νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η σεκουκινουμάμπη κ.ά.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρέπει να αμελούμε τα συμπτώματα. Από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στο γιατρό (δερματολόγο – αλλεργιολόγο), ώστε να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση, άρα και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, ο ασθενής από μόνος του δεν μπορεί να κάνει αυτοδιάγνωση, καθώς είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να διαφοροδιαγνώσει τη νόσο από άλλες παρόμοιες παθολογικές καταστάσεις.

Κνίδωση: Συμβουλές για το σπίτι

Αν παρουσιάζεις συμπτώματα κνίδωσης θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού με ειδικό. Για να είσαι προετοιμασμένος για την εξέταση μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας.

Η κνίδωση είναι άλλοτε πιο έντονη και άλλοτε λιγότερο. Ο κνησμός που προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να ανακουφιστεί με εφαρμογή καλλυντικής λοσιόν ή μαγειρικής σόδας όταν κάνεις ντους.

Όταν κάνεις μπάνιο απόφυγε να χρησιμοποιείς σφουγγάρι ή να τρίβεις με δύναμη το σημείο. Επίσης, μην τρίβεις με την πετσέτα το σημείο κνησμού, γιατί θα κοκκινίσει περισσότερο. Σκουπίσου ταμποναριστά.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι αν αποφεύγεις την ουσία που το προκαλεί. Μερικές φορές αυτό είναι εφικτό, αν γνωρίζεις ποια ουσία είναι υπεύθυνη, παραδείγματος χάριν, αν εμφανίστηκαν μόλις έφαγες φράουλες ή μόλις πήρες κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αν χρησιμοποίησες ναφθαλίνη για τα χειμερινά σου ρούχα, ένα αρωματικό σαπούνι για το σώμα σου ή αν φοράς κάποια είδη υφάσματος.

Συχνά η φαγούρα ή το κάψιμο μπορεί να είναι τόσο έντονα που ο ασθενής υποφέρει. Για άμεση ανακούφιση, κάνε χλιαρό ντους. Αν το οίδημα εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορείς να ανακουφιστείς εφαρμόζοντας κομπρέσα που θα έχεις εμποτίσει σε κρύο γάλα.