Κόκκινο κρέας: Σύμμαχος και απειλή ταυτόχρονα

Πρωτεΐνη .. Σίδηρος .. Ψευδάργυρος .. Βιταμίνες συμπλέγματος Β είναι τα κύρια θετικά στοιχεία που λαμβάνουμε από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

‘Όμως μαζι με τα θετικά υπάρχουν και αρνητικά. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει κατά καιρούς συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, απαραίτητο συστατικό για τα νεαρά κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς και για τις εγκύους, που παρουσιάζουν έλλειψή του. O αιμικός σίδηρος που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12 η οποία βοηθά στον σχηματισμό του DNAκαι διατηρεί τα νευρικά και ερυθρά κύτταρα υγιή, επίσης περιέχει ψευδάργυρο απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπροσθέτως, το κόκκινο κρέας παρέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για τον σχηματισμό των οστών και των μυών.

Όμως ορισμένα κόκκινα κρέατα, περιέχουν υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών. Όσον αφορά στην ανάπτυξη καρκίνου, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θεωρείται ότι ο αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας μπορεί να παράξει ενώσεις που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κόκκινο κρέας και Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στους μυς, τα οστά, τα όργανα και συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.

Κόκκινο κρέας και Σίδηρος

Το κόκκινο κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες ανάμεσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Κόκκινο κρέας και Ψευδάργυρος

Το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.

Κόκκινο κρέας και Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Το κόκκινο κρέας περιέχει μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.Κατά καιρού όμως έχουν ακουστεί πολλές κατηγορίες για το κόκκινο κρέας: για το πόσο ασφαλής είναι η συνεχής κατανάλωσή του, ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματός του και οι πιθανές βλαβερές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας νόσου.

Κόκκινο κρέας: Προβλήματα στην υγεία μας

Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, η ανεβασμένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του πεπτικού και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ιδίως ορθοκολικού αναφέρει η Αμερικανίδα διατροφολόγος Τζέσικα Κόρντινγκ. Και όλα αυτά τεκμηριώνονται από σχετικές επιστημονικές μελέτες εδώ και πολλά χρόνια.

Εν μέρει, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά Από την άλλη, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας περιέχει μια ουσία που ονομάζεται L-καρνιτίνη, η οποία προωθεί τον σχηματισμό πλάκας στην καρδιά, οδηγώντας έτσι σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τέλος, το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής στο έντερο, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, το κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να μην καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.

Κόκκινο κρέας: συνιστώμενη κατανάλωση

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν μια διατροφή με περιορισμένες μερίδες άπαχου κόκκινου κρέατος. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάψουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, απλά πρέπει να επιλέξουν σωστά τον τύπο του κρέατος που καταναλώνουν, καθώς και τις μερίδες.

Συστήνεται η κατανάλωση 140-180 γραμ. πρωτεϊνών εβδομαδιαίως, προερχόμενων από διάφορες πηγές τροφίμων, όπως άπαχο κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί και θαλασσινά. Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας του καρκίνου προτείνει κατανάλωση έως και 150 γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και πλήρη αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και το hot-dog.

Για να χαρακτηριστεί ένα κόκκινο κρέας ως άπαχο, πρέπει να περιέχει λιγότερα από 11,5γρ λίπους ανά 100 γραμμάρια, 5,3 γρ κορεσμένων λιπαρών και λιγότερα από 112 mg χοληστερόλης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα χοιρινά και αρνίσια φιλέτα, καθώς και ο μοσχαρίσιος κιμάς

Η θερμιδική αξία και η περιεκτικότητα σε λιπαρά σε μία μερίδα κόκκινου κρέατος εξαρτώνται από το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, ένα μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν (85 γρ.) παρέχει 9 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα), ενώ ένα άπαχο φιλέτο λάπα ίδιου βάρους παρέχει 7 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα).