Κολπίτιδα: Μυκητισιακή, Βακτηριδιακή, Τριχομοναδική ή Ατροφική; – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Η κολπίτιδα δημιουργείται όταν ο κόλπος φλεγμαίνει. Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας. Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση της και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, εφόσον υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης.

Κολπίτιδα: Αίτια εμφάνισης της φλεγμονής

Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι. Οι γαλακτοβάκιλλοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο. Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ. Παράγοντες που διαταράσσουν τη χλωρίδα είναι οι εξής:

  • Χρήση αντιβιοτικών
  • Μείωση της άμυνας του οργανισμού
  • Στρες
  • Στενά ρούχα
  • Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εμμηνόπαυση

Κολπίτιδα: Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια η θεραπεία;

Για τη διάγνωση της κολπίτιδας ο γιατρός παίρνει δείγμα των κολπικών εκκρίσεων το οποίο εξετάζεται στο εργαστήριο. Γίνονται επίσης καλλιέργειες από το δείγμα στις οποίες θα ανευρεθούν ενδεχομένως παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε την κολπίτιδα. Μπορεί να θεραπευτεί είτε με αγωγή από το στόμα, ή με τοπικά κολπικά υπόθετα και ενδοκολπικές κρέμες.

Τι είναι η μυκητισασική κολπίτιδα;

Η μυκητίαση κόλπου συνήθως προκαλείται από ένα είδος μύκητα, την Candida. Η Candida βρίσκεται φυσιολογικά σε μικρή ποσότητα στον κόλπο της γυναίκας. Όταν όμως χάνεται η ισορροπία μεταξύ μυκήτων και γαλακτοβακίλλων στον κόλπο, οι μύκητες μπορεί να επικρατήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε μυκητίαση. Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, οδηγώντας σε επικράτηση των μυκήτων. Επίσης είναι πιο πιθανό μία έγκυος (λόγω ορμονικών μεταβολών) ή μια διαβητική γυναίκα (λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου) να πάθει μυκητίαση. Η επικράτηση των μυκήτων μπορεί επίσης να προκληθεί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που μας προστατεύει από ασθένειες, υπολειτουργεί.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της μυκητίασης είναι ο κνησμός και το κάψιμο στην περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου και στο αιδοίο. Το αιδοίο και ο κόλπος συχνά παρουσιάζουν ερυθρότητα και οίδημα. Οι κολπικές εκκρίσεις συνήθως είναι άσπρου χρώματος, άοσμες και μοιάζουν με «κομμένο γάλα». Κάποιες γυναίκες παρατηρούν αύξηση στην ποσότητα των εκκρίσεων.

Η μυκητίαση μπορεί να θεραπευτεί με χρήση κολπικής κρέμας ή υποθέτων, όπως και με θεραπεία από το στόμα.

Τι είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα;

Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηριδίων εις βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Το βασικό σύμπτωμα είναι αυξημένη ποσότητα εκκρίσεων με χαρακτηριστική μυρωδιά ψαριού. Οι εκκρίσεις συνήθως είναι αραιές με σκούρο ή ανοιχτό κίτρινο – γκρι χρώμα (μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να πρασινίζει). Η φαγούρα δεν είναι συχνή, μπορεί  ωστόσο να εμφανιστεί όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα εκκρίσεων.

Πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριδιακής κολπίτιδας, αλλά τα δύο πιο συχνά είναι η μετρονιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη.

Τι είναι η τριχομοναδική κολπίτιδα;

Προκαλείται από το παράσιτο τριχομονάδα. Μεταδίδεται με τη  σεξουαλική επαφή. Προκαλεί αυξημένη κολπική έκκριση και οσμή ψαριού. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάψιμο στην περιοχή ή απλός ερεθισμός, όπως επίσης ερυθρότητα και οίδημα στο αιδοίο. Κάποιες φορές η ούρηση είναι επίπονη.

Η τριχομονίαση συνήθως θεραπεύεται με μετρονιδαζόλη που παίρνετε  από το στόμα. Αποφύγετε το αλκοόλ επειδή όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και εμετό. Ο σεξουαλικός σύντροφος πρέπει επίσης να θεραπευτεί για να προληφθεί η επανεμφάνιση των τριχομονάδων.

Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα;

Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και ερεθισμό, όπως ξηρότητα, φαγούρα και κάψιμο. Η κολπίτιδα αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι χαμηλά (όπως στο θηλασμό ή στην εμμηνόπαυση). Η ατροφική κολπίτιδα θεραπεύεται με οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να είναι σε μορφή αλοιφής ή κολπικής ταμπλέτας. Ένα υδατικό gel στον κόλπο μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λιπαντικό και  να βοηθήσει στην επαφή.

Κολπίτιδα: Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη;

  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα. Αποφεύγετε τα ταμπόν.
  • Τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού.
  • Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
  • Χρησιμοποιείτε πετσέτα όταν κάθεστε στην παραλία.
  • Χρησιμοποιείτε προληπτικά αντιμυκητιασική κρέμα στον κόλπο, εάν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο διάστημα.
  • Φροντίστε τη διατροφή σας. Συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γιαούρτι, σαλάτες και φρούτα, που δεν έχει πολλά γλυκά.