Αίμα στα κόπρανα: Οι πιθανές αιτίες και πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Το αίμα στα κόπρανα δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα κάποιας παθολογικής κατάστασης, που αντιμετωπίζει ο ασθενής και χρήζει άμεσης διάγνωσης για την έγκαιρη θεραπεία της. Αν και μπορεί να είναι σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος, τις περισσότερες φορές συνδέεται με ήπιες παθήσεις ή διαταραχές.

Το αίμα στα κόπρανα υποδηλώνει την ύπαρξη αιμορραγίας σε κάποιο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή, που μπορεί να ανιχνευτεί μόνο με ειδική εξέταση κοπράνων (όπου ελέγχεται το κρυμμένο αίμα στα κόπρανα). Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να εντοπίζει αίμα στο χαρτί της τουαλέτας μετά την κένωση. Το χρώμα του αίματος μπορεί να ποικίλλει, από έντονο κόκκινο έως μαύρο. Εάν η αιμορραγία προκύπτει στο ανώτερο τμήμα της πεπτικής οδού, τότε τα κόπρανα εμφανίζονται με μαύρο ή πολύ σκούρο χρώμα.

Αίμα στα Κόπρανα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

Κάποιες από τις αιτίες ήπιας μορφής, που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα είναι οι παρακάτω:

  • Αιμορροΐδες
    Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο ορθό ή στον πρωκτό και προκαλούν φαγούρα, πόνο και συχνά αιμορραγία. Οι ασθενείς που πάσχουν από αιμορροΐδες συνήθως παρατηρούν έντονο κόκκινο αίμα στην τουαλέτα μετά την κένωση.
  • Ραγάδα Δακτυλίου
    Πρόκειται για ένα μικρό σχίσιμο (ρωγμή) στο βλεννογόνο του πρωκτού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και την αίσθηση σκισίματος ή καύσου κατά την κένωση.
  • Πεπτικό Έλκος
    Ανοιχτή πληγή στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο (άνω άκρο του λεπτού εντέρου). Πολλά πεπτικά έλκη προκαλούνται από μόλυνση με ένα βακτήριο που ονομάζεται Helicobacter pylori (H. pylori). Η μακροχρόνια χρήση ή οι υψηλές δόσεις αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκη.
  • Τροφική δηλητηρίαση
    Διάφοροι τροφικοί οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα. Με την καλλιέργεια κοπράνων μπορεί να εντοπιστεί σε ποια βακτήρια έχει εκτεθεί ο ασθενής και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η λοίμωξη.

Πιο σοβαρές αιτίες που οδηγούν στην παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να είναι:

  • Φλεγμονώδεις Παθήσεις του εντέρου (π.χ. Νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
    Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου αποτελούν φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και αίμα στα κόπρανα.
  • Πολύποδες παχέος εντέρου
    Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι καλοήθεις αναπτύξεις ή συστάδες κυττάρων, που σχηματίζονται κατά μήκος του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αν και συνήθως αβλαβείς, οι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να μεγαλώσουν, να αιμορραγούν και να εξελιχθούν σε κακοήθεια.
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
    Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του πρωκτού αποτελούν μορφές καρκίνου που συχνά προκαλούν αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα και αίμα στα κόπρανα.

Αίμα στα κόπρανα: Πότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε γιατρό;

Καθώς το αίμα στα κόπρανα μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε γενικό χειρουργό ή γαστρεντερολόγο αμέσως μόλις παρατηρήσει την αιμορραγία. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα προσδιορίσει την πάθηση και θα κρίνει εάν απαιτείται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος.

Αίμα στα κόπρανα: Θεραπεία

Το αίμα στα κόπρανα αποτελεί σύμπτωμα κάποιας παθολογικής κατάστασης και συνεπώς η θεραπεία ορίζεται σύμφωνα με την αιτία που το προκαλεί. Η έγκυρη αλλά και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή διεκπεραίωση και καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Σε περίπτωση ήπιας πάθησης, όπως είναι οι αιμορροΐδες, χορηγούνται ειδικές αλοιφές και χάπια. Εάν πρόκειται για πιο βαριά νόσο, τότε ο γιατρός θα ορίσει ειδική θεραπευτική μέθοδο.