Μπορεί η θάλασσα να σας ανοίγει τη διάθεση, όμως θα πρέπει να αντισταθείτε, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο.
Όλοι μας ξέρουμε πως το κολύμπι με γεμάτο στομάχι απαγορεύεται και κανονικά πρέπει να έχουν μεσολαβήσει από το τελευταίο γεύμα τέσσερις ώρες, διαφορετικά ενέχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού ή οποιασδήποτε επιπλοκής.
Κι αυτό επειδή μέσα σε αυτές τις 4 ώρες κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού.
Με το να μπούμε στη θάλασσα και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).
Πέραν του παραπάνω κανόνα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι σημαντικό να αποφεύγεται πριν βουτήξετε στη θάλασσα ή στην πισίνα.
1. Όσπρια
Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν είναι να κολυμπήσετε.
2. Καυτερά
Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό.
3. Καφές
Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέργεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.
4. Τηγανιτά-παγωτά-αναψυκτικά
Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες, μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για κάποιον που βρίσκεται στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει.
5. Σέλινο
Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας, οπότε αποφύγετε να φάτε κάτι με σέλινο, τουλάχιστον μία ημέρα πριν.
6. Αλκοόλ
Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος κάνει θαλάσσια σπορ ή οδηγεί θαλάσσια οχήματα.
Αν και πιθανώς συνδέετε ένα κοκτέιλ ή μια καλοκαιρινή μπύρα με την παραλία, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για να μην αναφέρουμε την εξασθενημένη κρίση.
Απλά βήματα για να μάθετε κολύμπι στο παιδί
Ενα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών είναι ότι πιστεύουν ότι για να μάθει το παιδί να κολυμπάει πρέπει να «καταπιεί» και λίγο νερό. Ή η θεωρία που θέλει να πετάμε το παιδί μέσα στο νερό και έτσι θα υπερισχύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και θα μάθουν πως να κολυμπάνε. Αυτές οι τεχνικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να φοβίσουν ακόμα περισσότερο το παιδί παρά να το μάθουν να κολυμπάει.
Οπως το ποδήλατο, το δέσιμο των κορδονιών, το να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα απαιτεί χρόνο και υπομονή, το ίδιο ισχύει και με το κολύμπι. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα μπει στο νερό και αμέσως θα αρχίσει να κολυμπάει σαν να το ήξερε από πάντα. Αν βέβαια το κάνει, τότε μιλάμε για μία πολύ ξεχωριστή περίπτωση παιδιού!
To mothersblog.gr συγκέντρωσε για εσάς τα do και τα don’t για τη σωστή εκμάθηση της κολύμβησης.
Τα don’t
– Μην αναγκάζετε το παιδί να κάνει μπάνιο σε βάθος που το νερό ξεπερνάει το στήθος του
– Μην το πιέζετε να μπει αν το νερό είναι κρύο
– Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πότε θέλει να αρχίσει να έχει επαφή με το νερό.
– Μην το βουτάτε βίαια στο νερό
Τα 10 βήματα προς την επιτυχία
1.Για να μάθουν πιο εύκολα να κολυμπάνε πρέπει να είστε πάντα εκεί μαζί τους. Ετσι και το παιδί σας αισθάνεται ασφάλεια αλλά και εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε σε περίπτωση που το χρειαστεί!
2.Αφήστε του το χρόνο να συνηθίσει το νερό
3.Αφήστε το να παίξει σε ρηχά νερά να διασκεδάσει ώστε να του φύγει εντελώς ο φόβος για το νερό.
4. Πείτε στο παιδί να πάρει λίγο νερό στα χέρια του και να το φυσάει ώστε να κάνει μπουρμπουλήθρες. Την επόμενη φορά ζητήστε του να προσπαθήσει να φυσήξει στην επιφάνεια του νερού ένα μπαλάκι. Στο επόμενο βήμα ζητήστε του, να προσπαθεί να κάνει μπουρμπουλήθρες απευθείας στο νερό και σιγά σιγά να κάνει στην άσκηση με κλειστά μάτια και σιγά σιγά να προσπαθήσει να βάζει όλο και περισσότερο το κεφάλι του μέσα κλείνοντας και την μύτη με το χέρι ενώ ταυτόχρονα κάνει μπουρμπουλήθρες μέσα στο νερό.
5. Ζητήστε του να δει κάτω από το νερό. Δεν χρειάζεται να βουτήξει το κεφάλι. Μπορεί να φορέσει μια μάσκα και να βάλει στο νερό μόνο την μούρη να δει πως είναι ο βυθός και ότι δεν υπάρχει κάτι να φοβάται. Ακόμα μπορείτε να του βάλετε μία όμορφη πέτρα στον πάτο και να ζητήσετε να την πιάσει. Προσοχή! Πάντα σε ρηχά νερά.
6. Αν φοράει φοράει σωσίβιο τζάκετ ή σωσίβιο κολυμβητηρίου (τουβλάκια) στην αρχή κρατήστε το και βοηθήστε το παιδί να κολυμπήσει. Κρατήστε το παιδί πάνω στην επιφάνεια και πείτε του να κάνει ξανά την άσκηση με τις μπουρμπουλήθρες και το κεφάλι μέσα στο νερό. Σταδιακά το αφήνετε μόνο του να το κάνει, σιγά σιγά δεν χρειάζεται καν να το κρατάτε μέχρι που θα φτάσει η στιγμή που θα του αφαιρέσετε το σωσίβιο.
7. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνεται πως να κολυμπάει κανονικά. Αν το παιδί δεν είναι εξοικειωμένο στο να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό μπορείτε να του δείξετε πως να κολυμπάει ύπτιο.
8. Πρώτα πρέπει να μάθει τις κινήσεις των ποδιών .Θα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει μια σανίδα και να δουλεύει μόνο τα πόδια ασταμάτητα.
9. Αναπνοή .Εφόσον πλέον δουλεύει καλά τα πόδια βοηθήστε το κρατώντας το,η φορέστε του ένα μακαρόνι αφρολέξ, να κολυμπήσει με το κεφάλι μέσα στο νερό και κρατώντας για λίγο την αναπνοή του και κουνώντας ταυτόχρονα τα πόδια όπως έκανε στην σανίδα.
10.Τώρα πρέπει να μάθει πως να χρησιμοποιεί τα χέρια. Κρατώντας μια σανίδα με το ένα χέρι ή ένα αφρολέξ – μακαρόνι, κάνει τις κινήσεις κολύμβησης πρώτα με το ένα χέρι και μετά με το άλλο. Βάλτε του μετά το μακαρόνι αφρολέξ και βοηθήστε το να ξεκινήσει να κολυμπάει κάνοντας τις κινήσεις των χεριών και τον ποδιών μαζί. Είναι καλύτερα να ξεκινήσει με τα πόδια και το ένα χέρι ενώ στο άλλο θα κρατάει το αφρολέξ. Μετά το άλλο χέρι και όταν νιώσει πλέον άνετα με αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο χέρια μαζί.
Πολύ προσοχή!
Πριν να αφήσετε το παιδί να κολυμπήσει μόνο του βεβαιωθείτε ότι:
– Μπορεί να επιπλέει μόνο του
– Ειδικά τον πρώτο καιρό πρέπει να κολυμπάει μπροστά σας ώστε να έχετε οπτική επαφή
– Ζητήστε του να κολυμπάει από την μια μεριά στην άλλη και σε βάθος λιγότερο από το ύψος του, αφενός για να εξοικειωθεί και αφετέρου σε περίπτωση που χρειαστεί και το παιδί να πατήσει τα πόδια του κάτω αλλά και εσείς να έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτό.