Καρκίνος του μαστού: Τα συμπτώματα που πολλές αγνοούν

Αν και ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος, ωστόσο υπάρχουν μερικά ασυνήθιστα προειδοποιητικά σημάδια που πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι συνδέονται με την πάθηση.

Οι ειδικοί στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Οχάιο δημοσιοποίησαν αυτά τα συμπτώματα, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτόν τον επιθετικό και θανατηφόρο τύπο καρκίνου του μαστού.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της λοίμωξης του μαστού.

Περιλαμβάνουν την εμφάνιση αυλακώσεων ή πτυχώσεων στην επιδερμίδα του μαστού, που οφείλεται στη συσσώρευση λεμφικού υγρού στο δέρμα. Η επιδερμίδα του μαστού στην περίπτωση αυτή θυμίζει τον χαρακτηριστικό φλοιό πορτοκαλιού που προκαλεί η κυτταρίτιδα.

Το δέρμα πρήζεται πολύ, γίνεται πιο παχύ και οι πόροι διαστέλλονται.

Άλλα συμπτώματα είναι το αίσθημα βάρους στους μαστούς, η διόγκωσή τους και η ερυθρότητα που μοιάζει με μόλυνση.

«Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σοβαρές αλλαγές στο στήθος δεν είναι φυσιολογικές και ότι η αυτοεξέταση του μαστού εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική. Περίπου το 50% των φλεγμονωδών καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκονται ως ασθένεια σταδίου 4», δήλωσε η Δρ. Κο Ουν Παρκ, χειρουργός ογκολόγος που ηγείται ενός νέου Προγράμματος Φλεγμονώδους Καρκίνου του Μαστού στο κέντρο. «Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αναγνωρίζουν αλλαγές τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αίσθηση του στήθους τους, έτσι ώστε να μπορούν να τις συζητήσουν γρήγορα με ένα γιατρό».

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του μαστού. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ακόμη και στους γιατρούς που συνήθως δεν θεωρούν την ερυθρότητα του στήθους σημάδι καρκίνου.

«Παρόλο που ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει μόνο το 1-5% όλων των καρκίνων του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια ύπουλη ασθένεια δύσκολη στη διάγνωσή της. Είναι κρίσιμο οι κλινικοί γιατροί να έχουν υψηλό επίπεδο εξοικείωσης με τις λεπτές ενδείξεις του και να είναι έτοιμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφύγουν την καθυστερημένη διάγνωση» δήλωσε η Παρκ.

Η Παρκ και η ακτινολόγος μαστού Δρ. Έιμι Κέργκερ ηγούνται μιας ομάδας που στοχεύει τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιπτώσεων φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού. Η ομάδα συνεργάζεται επίσης με γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μαιευτήρες/γυναικολόγους για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού.

«Στόχος μας είναι να σπρώξουμε αυτές τις ασθενείς στην πρώτη γραμμή της φροντίδας υγείας, θέτοντας σε εφαρμογή ένα γρήγορο σχέδιο θεραπείας που θα ξεκινά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Park.

Η Πολιτεία του Οχάιο μελέτησε επίσης 1.100 γυναίκες από τις ΗΠΑ ηλικίας 18 ετών και άνω για να ανακαλύψει τι γνωρίζουν οι γυναίκες για τον καρκίνο. Ενώ το 78% των γυναικών που ρωτήθηκαν αναγνώρισαν ένα εξόγκωμα ως σημάδι καρκίνου του μαστού, μόνο το 44% θεώρησε την ερυθρότητα ως σύμπτωμα, ενώ ανάλογο ήταν το ποσοστό που επισήμανε ως προειδοποιητικό σημάδι τη διαστολή ή την πάχυνση του δέρματος. Περίπου το 34% γνώριζε ότι η θερμότητα ή το αίσθημα βάρους στον ένα μαστό μπορεί να είναι σημάδι.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και το περιθώριο λάθους ήταν συν ή πλην 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Καρκίνος του μαστού: Δώδεκα βήματα για την πρόληψη

Παρά τα αλματώδη βήματα στον τομέα της υγείας, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες.

Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό, είναι ότι η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2040.

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα τρόποι και στάσεις ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας και ευεξίας.

 1. Να είσαι ένα θετικό παράδειγμα.

Έχεις την δύναμη να κάνεις και να υποστηρίξεις μια σημαντική αλλαγή για την υγεία σου – για τον εαυτό σου – για τα παιδιά σου, αλλά και για ανθρώπους που συναναστρέφεσαι.

 1. Καθιέρωσε καθημερινή τακτική φυσική άσκηση

Η σύγχρονη εποχή με την αύξηση των απαιτήσεων και του χρόνου εργασίας, μας οδηγεί συχνά να χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο και περιορίζει την δυνατότητα να γυμναστούμε συχνά και τακτικά. Από έρευνες έχει φανεί ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βελτιώνει σημαντικά την διάθεση μας αλλά και μας κρατάει σε μια καλή σωματική κατάσταση.

 1. Ελέγχουμε το σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη κατάσταση που έχει πάρει την έκταση της ‘’επιδημίας’’ στη σημερινή εποχή. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η σωστή υγιεινή και η συστηματική ή και εξατομικευμένη φυσική άσκηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

 1. Μείωση ή αποφυγή καπνίσματος

Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται όχι μόνο με το καρκίνο του μαστού άλλα και με άλλες κακοήθειες όπως ο καρκίνος φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως κ.α μας προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη αυτών των νεοπλασιών .

 1. Διατηρούμε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια, πουλερικά σε καθημερινή βάση, και με ιδιαίτερη προτίμηση στα σπιτικά φαγητά (όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα). Περιορίζομε την κατανάλωση ζάχαρής , αμύλου, αλκοόλ και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.

 1. Διαχείριση του στρες σε συνδυασμό με καλό/ποιοτικό ύπνο

Η συναισθηματική φόρτιση και το καθημερινό στρες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και συμβάλουν δυνητικά στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικούς βιορυθμούς, έτσι ώστε σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν η απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

 1. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν μας την εγκυμοσύνη νωρίτερα

Εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις οικογένεια νωρίτερα πάρα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψιν μια πιθανή εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 35.

 1. Θηλάζουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες θηλάζουν πάνω από 6 μήνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο παρατεταμένος χρόνος θηλασμού μπορεί να αποτελέσει έναν προστατευτικό παράγοντα. Ο θηλασμός μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου του μαστού επειδή τα κύτταρα του μαστού γίνονται πιο ώριμα,. Παράλληλα, μαζί με την εγκυμοσύνη δημιουργούνται γενετικές τροποποιήσεις οι όποιες προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

 1. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες

Είναι προτιμότερο να περιορίζουμε την έκθεση του οργανισμού μας σε επιπλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Εάν δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε, τουλάχιστον τις περιορίζουμε χρονικά.

 1. Διερευνούμε καλύτερα το οικογενειακό και προσωπικό μας ιστορικό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προσωπικό και οικογενειακό μας ιστορικό όσον αφορά τον καρκίνο, αλλά και τους άλλους παράγοντες κίνδυνου. Η εκτίμηση όλων αυτων των παραγόντων από τον ειδικά εξειδικευμένο ιατρό δημιουργεί ένα προσωπικό και εξατομικευμένο τρόπο παρακολούθησης και ταυτοχρόνως δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης παρέμβασης όσο και της διαμόρφωσης του τρόπου ζωής.

 1. Επιπλέον βήματα για να μειώσουμε τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.

Οι γυναίκες με διαπιστωμένο υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού χρίζουν περαιτέρω προληπτικής παρακολούθησης, όπως η γενετική συμβουλευτική, τα γενετικά τεστ, η φαρμακευτική αγωγή καθως και η «προφυλακτική» χειρουργική. Όλες αυτές τις επιλογές αποτελούν ένα πεδίο που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικές διεπιστημονικές ομάδες των κέντρων μαστού.

 1. Διαχειριζόμαστε την υγειά μας καλύτερα

Αισθανόμαστε καλύτερα εφόσον όλο το σώμα μας λειτουργεί καλά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ιατρικό πρόβλημα έγκαιρα, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Οι προληπτικές γενικές και ειδικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής, καθως η πρόληψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.