Κουνούπια: Τα 4 +1 μυστικά για να μην σε τσιμπάνε

Η εποχή που οι φτερωτοί ενοχλητικοί επισκέπτες ετοιμάζονται να σου… ρουφήξουν το αίμα έρχεται. Τα κουνούπια, τώρα που πιάνουν οι ζέστες επιστρέφουν πιο ενοχλητικά από ποτέ.

Ας θυμηθούμε τους τρόπους με τους οποίους αποφεύγουμε το ενοχλητικό τσίμπημά τους.

1. Ξεφορτωθείτε τυχόν στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι σας

Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε μόλις 14 ημέρες σε ελάχιστη ποσότητα νερού σε μια παλιά γλάστρα, σε κάποια υδρορροή ή ακόμα και στο νερό της ταΐστρας των πουλιών.

2. Κρατήστε τα κουνούπια έξω

Χρησιμοποιήστε σήτες στα παράθυρα αν τα έχετε ανοιχτά ή χρησιμοποιείτε κλιματισμό για να αποφύγετε την εισβολή των κουνουπιών στο σπίτι. Ή εάν δεν έχετε σήτες, μπορείτε να βάλετε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας.

3. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Απλώς προσέξτε για ερεθισμό του δέρματος και αποφύγετε τον ψεκασμό χημικών ουσιών γύρω από τα μάτια ή το στόμα. Ο Jonathan Day, ένας ερευνητής κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προτείνει να ψεκάζετε στους αστραγάλους, τα πέλματα, το κάτω μέρος των ποδιών και τους καρπούς σας. Είναι σημεία με πιο μαλακό δέρμα που τα κουνούπια συνήθως προτιμούν.

4. Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Τα σκούρα χρώματα (μαύρο, βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο) ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, τα παχύτερα υφάσματα με πιο χαλαρή προσαρμογές προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα λεπτά ρούχα με στενή εφαρμογή.

5. Μείνετε στο εσωτερικό κατά το σούρουπο και την αυγή

Παρόλο που τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι συνετό να περιορίσετε την έκθεσή σας κατά τη διάρκεια των ωρών που συνήθως τρέφονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε έξω σε αυτές τις ώρες της ημέρας, φροντίστε να λάβετε άλλες προφυλάξεις (ρούχα κι εντομοαπωθητικά).

Κουνούπια: Κρατήστε τα μακριά με 7 τρόπους

Κουνούπια, ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους της καλοκαιρινής περιόδου.

Μικρά, σχεδόν αόρατα, ενοχλητικά, με το τσίμπημά τους να μας φαγουρίζει για ώρες. Και είναι αλήθεια, ότι το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του τσιμπήματος και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που τσιμπήθηκε από κουνούπι. Το ξύσιμο του τσιμπήματος μπορεί μάλιστα να χειροτερέψει την κατάσταση.

Κουνούπια: Η πρόληψη είναι το κλειδί

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις το τσίμπημα ενός κουνουπιού είναι η προετοιμασία και η πρόληψη. Φρόντισε να χρησιμοποιείς κάποιο εντομοαπωθητικό εάν πρόκειται να πας σε μέρη που ξέρεις ότι θα υπάρχουν κουνούπια, όπως σε ένα βραδινό πάρτι δίπλα στην παραλία.

Ακόμα, αν περιορίσεις ή αποφύγεις εντελώς την έκθεση σε συγκεκριμένα πράγματα, μπορεί να καταφέρεις να μειώσεις τις πιθανότητες να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι.

Όσο για το τι προσελκύει τα κουνούπια…

  • Ιδρώτας
  • Φως
  • Ζέστη
  • Γαλακτικό οξύ (παράγεται στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης)
  • Διοξείδιο του άνθρακα

Αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μία μεγαλύτερη πιθανότητα να σε τσιμπήσει κάποιο κουνούπι. Και επειδή ένα κοκτέιλ μπορεί να φαίνεται πολύ δελεαστικό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί στην τσάντα σου ένα μικρό μπουκαλάκι με εντομοαπωθητικό ή ένα after bite για ανακούφιση.

7 συμβουλές για να κρατήσουμε μακριά τα κουνούπια

  1. Μην χρησιμοποιείτε αρωματισμένα σαπούνια, αρώματα και σπρέι μαλλιών, καθώς έχουν την τάση να προσελκύουν τα έντομα.
  2. Αποφύγετε τα ρούχα με έντονα χρώματα ή «λουλουδάτα σχέδια» και προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  3. Χρησιμοποιείτε άοσμα εντομοαπωθητικά όλο το 24ωρο, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ώστε να αερίζεται ο χώρος.
  4. Οι σίτες σε παράθυρα, πόρτες αεραγωγούς και τζάκια, αποτρέπουν την είσοδο των εντόμων στο σπίτι σας.
  5. Τοποθετήστε ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής, καθώς ο αέρας απομακρύνει τα κουνούπια.
  6. Ποτίζετε μόνο τις πρωινές ώρες και φροντίστε να κουρεύετε πάντα το γρασίδι σας, γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα.
  7. Απωθείστε τα κουνούπια με την χρήση ενυδατικών-εντομοαπωθητικών προϊόντων, ανακουφιστείτε από το τσίμπημα των εντόμων, αλλά και από όποια άλλη αιτία μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό.

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό από τα κουνούπια

Για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας από τις δυσάρεστες συνέπειες των τσιμπημάτων από κουνούπια, το Α και το Ω είναι να τα προλάβετε. Η πρώτη γραμμή άμυνας που μπορείτε να δημιουργήσετε, είναι η κουνουπιέρα. Τοποθετήστε ένα διάφανο, αδιαπέραστο από κουνούπια ύφασμα πάνω από την κούνια του μωρού σας και περάστε το κάτω από το στρωματάκι του, ώστε να αποκλείσετε την είσοδο κουνουπιών.