Τι είναι η σεμαγλουτίδη και πως αδυνατίζει… τρώγοντας

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο σεμαγλουτίδη και πώς η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σας αδυνατίσει.

Όσο κι αν -διαφορετικές- φαρμακευτικές αγωγές εγγυώνται την απώλεια βάρους και γρήγορα, άλλο τόσο θα υπάρχουν και φυσικές λύσεις, στις οποίες μπορούμε όλοι να στραφούμε και να χάσουμε βάρος σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά.

Τι γνωρίζουμε για τη σεμαγλουτίδη

Η σεμαγλουτίδη  λειτουργεί προκαλώντας κορεσμό και καταστέλλοντας την όρεξη. Η Emma Beckett, Ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής της Σχολής Επιστημών Περιβάλλοντος και Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, με άρθρο της στο The Conversation, εξηγεί το κοινό σημείο στο οποίο συναντιέται το όφελος της σεμαγλουτίδης με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Αυτό που κάνει πραγματικά η σεμαγλουτίδη είναι ότι μιμείται το ρόλο μιας φυσικής ορμόνης, που ονομάζεται GLP-1 (πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη) και παράγεται κανονικά ως απάντηση στην ανίχνευση θρεπτικών ουσιών όταν τρώμε. Η GLP-1 είναι μέρος της οδού σηματοδότησης που αναγνωρίζει στο σώμα μας την πρόσληψη τροφής και το προετοιμάζει για να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που προέρχεται από την τροφή.

Αντίστοιχα, η σεμαγλουτίδη βοηθά το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, και έτσι συμβάλλει στη διαχείριση του σακχαρωδη διαβήτη τύπου 2. Το σώμα μας χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη (το σάκχαρο δηλαδή στο αίμα) που λαμβάνουμε από τις τροφές μέσα στα κύτταρα, έτσι ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ενέργεια.

Σεμαγλουτίδη: Ποια τρόφιμα οδηγούν σε απώλεια βάρους 

Τα θρεπτικά συστατικά που ενεργοποιούν την έκκριση του πεπτιδίου GLP-1 είναι μακροθρεπτικά συστατικά – απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες), πεπτίδια και αμινοξέα (από πρωτεΐνες) και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (από λίπη και παράγονται από τα καλά βακτήρια του εντέρου).

Αυτά τα στοιχεία περιέχονται άφθονα σε τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο ή οι ξηροί καρποί, ή οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τα αυγά. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία στη συνέχεια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και είναι ικανά να ενεργοποιήσουν την έκκριση του πεπτιδίου GLP-1.

Εκεί κρύβεται και το μυστικό επιτυχίας των διατροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αφού συμβάλλουν στον κορεσμό.

Ωστόσο, το σημείο ρύθμισης για το βάρος για κάθε άνθρωπο διαφέρει, διευκρινίζει η ειδικός. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του GLP-1, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα, είναι χαμηλότερα σε άτομα με παχυσαρκία.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το βάρος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης της υγείας. Αν λοιπόν καταστέλλουμε την όρεξή μας αλλά τρεφόμαστε με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως να χάσουμε βάρος αλλά να μην αυξήσουμε  την πραγματική μας θρέψη.

Επομένως, η ίδια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται υποστήριξη για τη βελτίωση των διατροφικών επιλογών, ανεξάρτητα από τη χρήση φαρμάκων ή την απώλεια βάρους, για την πραγματική βελτίωση της υγείας.

Δίαιτα: Κάνε αυτά στο πρωινό και χάσε κιλά

Το πρωινό, εκτός από την ενέργεια που σου δίνει για το υπόλοιπο της ημέρας, μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη δίαιτά σας.

Οι ειδικοί στην διατροφή δίνουν τα φώτα τους και αποκαλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να ακολουθούμε στο πρωινό γεύμα αν στους fitness στόχους μας είναι η άμεση απώλεια βάρους.

Tips για απώλεια κιλών

1. Πρόσθεσε πρωτεΐνη στο πρωινό γεύμα

Ειδικοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι επισημαίνουν πως το πρωινό γεύμα πρέπει να περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. Και αυτό γιατί, η πρωτεΐνη είναι κορυφαίο μακροθρεπτικό συστατικό για τον κορεσμό, κάτι που σε βοηθάει να περιορίσεις την επιθυμία σου για τσιμπολογήματα αφού φας. Τα αυγά, το γιαούρτι, το στήθος γαλοπούλας, οι σπόροι κολοκύθας, το τόφου είναι ιδανικές επιλογές για να παραμείνεις χορτάτη.

2. Πιες πολύ νερό

Οι περισσότεροι συνηθίζουν να πίνουν νερό αφού φάνε το πρωινό. Σύμφωνα με την Courtney D’Angelo πρέπει να πίνουμε νερό τόσο πριν και μετά το γεύμα, όσο και κατά τη διάρκεια αυτού για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Η σωστή ενυδάτωση προωθεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα, με ομαλή λειτουργία της πέψης. Πριν ακόμα πιεις καφέ, φρόντισε να καταναλώσεις πρώτα ένα ποτήρι νερό.

3. Περιόρισε την ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ο απόλυτος εχθρός στην προσπάθεια σου να ξεφορτωθείς κάποια κιλά. Η συνήθεια να προσθέτεις ζάχαρη στον καφέ επιβαρύνει την σιλουέτα σου, ενώ είναι η αιτία για ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Αν παρόλα αυτά δεν μπορείς να πιεις καθόλου σκέτο τον καφέ σου, θυμήσου να περιορίσεις την ζάχαρη από άλλα γεύματα ή να δοκιμάσεις να προσθέσεις γάλα με χαμηλά λιπαρά.

4. Μην παραλείπεις το πρωινό

Δεν έχει μόνο σημασία το φαγητό που τρώμε για πρωινό, αλλά η όλη διαδικασία πρωινού, η οποία κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και φυσικά στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Οι ειδικοί συμφωνούν πως το πρωινό γεύμα επιταχύνει τον μεταβολισμό και μπορείς να κάψεις μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων μέσα στην μέρα.

Πρωινό για αδυνάτισμα: Τι πρέπει να τρώτε

Οι υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό ξυπνούν τις ορμόνες της πείνας και διατηρούνται πιο δραστήριες όλη τη μέρα.

Ο λόγος;

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ινσουλίνης, αλλά και της κορτιζόλης, ορμόνης που ευνοεί την αποθήκευση λίπους.

Οι ορμόνες αυτές “ρίχνουν” το σάκχαρο, γι’ αυτό μετά ο οργανισμός σου ζητάει τροφή για να ανέβει ξανά. Φαύλος κύκλος! Θέλεις μια καλύτερη λύση;

Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό για αδυνάτισμα που θα σε κρατήσει και χορτάτη για ώρες; Ξεκίνα το πρωί σου τρώγοντας πρωτεΐνη και καλό λίπος. Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως οι υδατάνθρακες ανήκουν στα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πρωταρχική πηγή ενέργειας για το σώμα μας, οπότε σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσεις να τους καταναλώνεις, επιλέγοντας τη σωστή ποιότητα και ποσότητα

Πρωινό για αδυνάτισμα: Μερικές ιδέες πρωινού με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά

  • Ομελέτα με αβοκάντο και λαχανικά.
  • Πρωινό smoothie με φράουλες, βατόμουρα, γάλα και ξηρούς καρπούς.
  • Μπολ με βατόμουρα, γιαούρτι χωρίς λιπαρά και καρύδια.
  • Βραστό αβγό, αβοκάντο και ένα φλιτζάνι φράουλες ή βατόμουρα.
  • Ένα φλιτζάνι γιαούρτι με αμύγδαλα και μισό φλιτζάνι βατόμουρα.

Οι καλύτερες πηγές για καλά λιπαρά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρωινό σου:

  •  Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί αλλά και τα βούτυρα από αυτούς
  •  Τα αβοκάντο
  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος
  • Τα έλαια ψυχρής έκθλιψης, όπως το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο