Κρύα πόδια: Γιατί χαλάνε τον ύπνο μας

Ίσως το «κλειδί» για έναν καλό ύπνο που θα σας ξεκουράσει είναι να βάλετε κάλτσες όταν κοιμάστε.

Μπορεί ο ύπνος να έρθει πιο γρήγορα και είναι βαθύς, ώστε να σας ξεκουράσει. Οι κάλτσες βοηθάνε το βιολογικό μας ρολόι γνωστό και ως κιρκάδιο ρυθμό.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, το σώμα επιβραδύνει τις λειτουργίες του και εξοικονομεί ενέργεια, μειώνοντας τη θερμοκρασία στον κορμό.

Για να γίνει αυτό, στέλνει θερμότητα από τον πυρήνα του στα χέρια και τα πόδια τη νύχτα.

Το να έχει όμως κάποιος κρύα πόδια εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και τελικά διαταράσσει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται όταν είναι κρύα, που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να χαλαρώσει επειδή αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Το ζέσταμα των ποδιών διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας περισσότερη θερμότητα να διαφύγει μέσω του δέρματος – προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας.

Το να φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να ζεστάνετε τα πόδια σας, κάτι που σηματοδοτεί ότι είναι ώρα για ύπνο.

Ωστόσο, αν το να φοράει κάποιος κάλτσες στο κρεβάτι τον οδηγεί πραγματικά σε βαθύτερο ύπνο, εξαρτάται από τον ίδιο.

Κάποιοι θεωρούν άβολο το να φοράνε κάλτσες στον ύπνο, ενώ άλλοι μπορεί να μην παρατηρήσουν καμία διαφορά στην ποιότητα του ύπνου τους.

Ο βαθύς ύπνος είναι ένα σημαντικό στάδιο του κύκλου του ύπνου.

Κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, περνώντας από τα ελαφρύτερα στάδια στον βαθύ ύπνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βαθύς ύπνος πρέπει να καταλαμβάνει το 10-15% του συνολικού χρόνου του ύπνου.

Πολλοί ωστόσο, δεν φτάνουν σε αυτό το σημαντικό στάδιο ύπνου, το λεγόμενο REM, για αρκετό χρόνο, λένε οι ειδικοί.

Ο καλός ύπνος μπορεί να αποτρέψει τις ορμονικές ανισορροπίες, να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να αναγεννήσει ιστούς, μύες και οστά, σύμφωνα με μελέτες.

Ο βαθύς ύπνος παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων, της διάθεσης και της συμπεριφοράς.

Μελέτη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης (NIN), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behaviour, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που φορούσαν κάλτσες στο κρεβάτι κατάφερναν να κοιμηθούν πιο γρήγορα.

Εκτός από τις κάλτσες, είναι σημαντικό να έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου που βοηθά στη χαλάρωση του μυαλού και του σώματος.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή ανάγνωση ενός βιβλίου πριν κοιμηθείτε.

Είναι επίσης σημαντικό μα τηρείτε ένα σταθερό ωράριο ύπνου. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας.

Η τακτική άσκηση επίσης βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Είναι όμως σημαντικό να αποφεύγετε την έντονη ή επίπονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου, εάν αυτή επηρεάζει τον ύπνο σας.

Κοιμάσαι χωρίς ρούχα: Ίσως είναι το καλύτερο

Γιατρός εξηγεί γιατί το να κοιμάσαι γυμνή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD).

Καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος, πολλοί άνθρωποι τυλίγονται όλο και με περισσότερα σκεπάσματα προκειμένου να παραμείνουν ζεστοί τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σε σχετικά με ρούχα νέα τώρα, και μία ειδικός ισχυρίστηκε ότι το να κοιμόμαστε γυμνοί μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Η γιατρός και ειδικός ύπνου Katherine Hall εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από το γυμνό snoozing, με το μεγαλύτερο να είναι ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Ειδικότερα, η ειδικός είπε: «Όταν κοιμάσαι η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται ανεξάρτητα, αλλά ο γυμνός ύπνος εμποδίζει τα ρούχα όπως κάλτσες ή σφιχτές πιτζάμες να περιορίζουν τη ροή του αίματος. Να θυμάσαι ότι η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά και τους μυς».

Σύμφωνα με το Northern Illinois Vein Clinic, η καλή κυκλοφορία σημαίνει ότι θα διατηρήσουμε υγιή ροή αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα -επιτρέποντας στα όργανά μας να λειτουργούν σωστά.

Η ειδικός στον ύπνο, η οποία συνεργάζεται με τον πωλητή κρεβατιών Happy Beds, πρόσθεσε ότι το να γδυθείς στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σου, η οποία είναι πάντα υψηλότερη όταν δεν είσαι καλά. Είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, πρόσθεσε η Dr Hall.

«Για τους άνδρες, μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα και για τις γυναίκες, θα μειώσει την πιθανότητα λοιμώξεων που προκαλούνται από άβολα εσώρουχα».

Η ειδικός, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία της αϋπνίας, εξήγησε ότι το να είσαι γυμνός και να επιλέξεις τη γυμνή οδό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ωκυτοκίνης που μπορεί να καταπολεμήσει τα συναισθήματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Το SAD είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με εποχιακό μοτίβο, αλλά συχνά συνδέεται με τους ψυχρότερους μήνες.

Η διαταραχή της διάθεσης συνήθως αρχίζει και τελειώνει περίπου την ίδια ώρα κάθε χρόνο, με συμπτώματα που συνήθως ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται μέχρι τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με την ειδικό ύπνου, η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού. Ωστόσο, η Dr Hall επισημαίνει τους περιορισμούς του να κοιμάσαι γυμνός, συμπεριλαμβανομένου του ότι πρέπει να πλένεις τα σεντόνια σου πιο συχνά καθώς όπως εξήγησε:

«Όταν κοιμάσαι γυμνός, δυστυχώς αφήνεις περισσότερα βακτήρια στα σεντόνια σου. Περισσότερα βακτήρια στα σεντόνια σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις μεγαλύτερο κίνδυνο να μαζέψεις μικρόβια ενώ κοιμάσαι γυμνός. Το να κοιμάσαι γυμνός είναι υπέροχο, αλλά είναι πάντα καλύτερο στο δικό σου κρεβάτι. Όταν κοιμάσαι κάπου αλλού, όπως ένα ξενοδοχείο, μην αποχωρίζεσαι τις πιτζάμες».