Έχετε ακουστά τον όρο κρυψορχία; Τι μπορεί να συμβαίνει στους όρχεις των ανδρών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Κρυψορχία: Τι είναι;
Η κρυψορχία (ετερόπλευρη και αμφοτερόπλευρη) είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία στα αγόρια και προκύπτει όταν οι όρχεις δεν ακολουθούν τη φυσική κάθοδό τους από τη κοιλιά για να βρεθούν στην τελική τους θέση, το όσχεο. Η κρυψορχία είναι συχνότερη στο 2-3% των αγοριών κατά τη γέννηση και στο 20% περίπου στα πρόωρα νεογνά, αφού οι όρχεις κατεβαίνουν από τη κοιλιά μετά τον 7ο μήνα κύησης. Μετά τη γέννηση τα μισά περίπου αγόρια που έχουν γεννηθεί με κρυψορχία, εμφανίζουν κανονικά τους όρχεις στο όσχεο μέσα στους 6 πρώτους μήνες.
Η κρυψορχία, μαζί με τον υποσπαδία και την εμφάνιση υπογονιμότητας αποτελούν το «σύνδρομο της δυσγενεσίας των όρχεων» το οποίο σχετίζεται με την εκδήλωση του καρκίνου των όρχεων. Γι΄αυτό άτομα με κρυψορχία επιβάλλεται να πραγματοποιούν ετήσιο έλεγχο από εξειδικευμένο ουρολόγο, ακόμα και μετά τη χειρουργική αποκατάσταση.
Κρυψορχία: Πόσοι τύποι υπάρχουν;
Ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται ο όρχις η κρυψορχία χωρίζεται σε:
- Κοιλιακή κρυψορχία: Οι όρχεις δεν έχουν περάσει το έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου, αλλά βρίσκονται μέσα στην κοιλιά.
- Βουβωνική κρυψορχία: Οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν από τον γιατρό μεταξύ του βουβωνικού πόρου και του οσχέου.
Κρυψορχία: Υπάρχουν συμπτώματα;
Στην κρυψορχία δεν εμφανίζονται συμπτώματα, παρά μόνο η ορατή απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις ο έκτοπος όρχις μπορεί να τραυματιστεί, παρουσιάζοντας πόνο.
Κίνδυνος εξαλλαγής και υπογονιμότητα. Όσο πιο μακριά βρίσκεται από την ανατομική του θέση ο όρχις τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εξαλλαγής, δηλαδή η μετατροπή του υγιούς ιστού σε καρκίνο. Ο συχνότερος καρκινικός όγκος είναι το σεμίνωμα. Τα γεννητικά κύτταρα των όρχεων σε κρυψορχία δεν εξελίσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς και όπως είναι αναμενόμενο είναι λιγότερα σε αριθμό από αυτά ενός κανονικού όρχι στο όσχεο. Επομένως, ο κίνδυνος υπογονιμότητας είναι έκδηλος.
Κρυψορχία: Πώς γίνεται η διάγνωση
- Ψηλάφηση από τον ιατρό
- Υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό και τα χαρακτηριστικά του όρχι
- Μαγνητική – Αξονική τομογραφία
Κρυψορχία: Πώς θεραπεύεται;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι όρχεις είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε θερμοκρασία 34ο C. Η αλλαγή της θέσης τους αυξάνει τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του όρχι και την ατροφία των κυττάρων του. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα γονιμότητας και είναι μία από τις αιτίες καρκινογένεσης.
Ορχεοπηξία & Ορχεκτομή
Πριν την ηλικία των 18 μηνών είναι ιδανικό διάστημα για να χειρουργηθεί το παιδί με τη μέθοδο που ονομάζεται ορχεοπηξία. Αυτό θα είναι πολύ ευεργετικό για τη διατήρηση της υπογονιμότητας μελλοντικά. Αν παρ’ όλα αυτά η επέμβαση γίνει στην ενήλικη ζωή τότε είναι απαραίτητο να γίνει και βιοψία.
Αν ο όρχις είναι ατροφικός ή υποπλαστικός συνίσταται η ορχεκτομή, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες κακοήθους εξαλλαγής.
Ορμονική θεραπεία
Αρκετές φορές επιλέγεται πριν το χειρουργείο, κάνοντάς το πιο εύκολο.
Κρυψορχία: Ανασπόμενοι όρχεις
Μερικές φορές μπορεί οι όρχεις να μην σταθεροποιούνται στο όσχεο αλλά να ανεβοκατεβαίνουν. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί, όπως προαναφέρθηκε, αν ο όρχις βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στο πάνω μέρος υπερθερμαίνεται. Σε αυτή την περίπτωση η ορχεοπηξία είναι απαραίτητη. Πρόκειται για μία ασφαλή, χωρίς επιπλοκές και ανώδυνη επέμβαση.
Σπέρμα: 7 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητά του
Η υγεία του σπέρματος είναι πολύ σημαντική για τη σύλληψη, καθώς στο περίπου 40% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται σε παράγοντες που σχετίζονται με το σπέρμα.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η ποιότητά του, αρκεί να αρχίσετε να τους εφαρμόζετε αμέσως και να έχετε υπομονή, διότι μπορεί να χρειασθούν 3 μήνες έως ότου φανεί διαφορά (τρεις μήνες είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να παραχθεί μια νέα γενιά σπερματοζωαρίων).
Να τι μπορείτε να κάνετε.
1. Να καταναλώνετε άφθονο ψευδάργυρο.
Ο ψευδάργυρος είναι το πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο της ανδρικής γονιμότητας, διότι είναι απαραίτητος για υγιείς όρχεις, καλή παραγωγή σπερματοζωαρίων και για σπερματοζωάρια με καλή κινητικότητα και φυσιολογικό σχήμα.
Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το μοσχάρι, το σπανάκι και οι κολοκυθόσποροι. Υπάρχουν επίσης ειδικά σχεδιασμένα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή καλής ποιότητας σπερματοζωαρίων όπως το Fertilovit M Plus.
2. Να τρώτε ψάρια.
Τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα.
Δυστυχώς, τα ωφέλιμα αυτά λίπη υφίστανται εύκολα βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (είναι δραστικά μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα). Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται εξαιτίας του οξειδωτικού στρες το οποίο προκαλείται από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα χημικά και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Η λύση είναι να καταναλώνετε τακτικά ψάρια (χρειάζεστε τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα από παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος, η πέστροφα κ.λπ.) και να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, για να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
3. Μην υπερθερμαίνετε τους όρχεις σας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα φοράτε στενά εσώρουχα (να προτιμάτε τα φαρδιά μποξεράκια), δεν θα κάθεστε με τις ώρες και δεν θα σταυρώνετε τα πόδια σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπίεση των όρχεων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα τους, παρεμποδίζοντας προσωρινά την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τσιμπήματα και μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και να οδηγήσει όχι μόνο στην υπογονιμότητα, αλλά και στην στυτική δυσλειτουργία.
Αν η δουλειά σας είναι καθιστική, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά (τουλάχιστον κάθε 1 ώρα) για να περπατάτε λίγο.
Απαραίτητο είναι ακόμα να μην έχετε θερμαινόμενα καθίσματα στο αυτοκίνητο, να μην κάνετε σάουνα ούτε καυτό αφρόλουτρο, να μην πλένεστε με καυτό νερό και να μην κάνετε καυτό σπα.
4. Αποφύγετε το πλαστικό.
Το πλαστικό ασκεί αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος, διότι μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και να ασκήσει οιστρογονική δράση στα όργανα της αναπαραγωγής του άνδρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης, με επακόλουθο μείωση της παραγωγής των σπερματοζωαρίων. Μπορεί επίσης να υπάρξουν συνέπειες και στη μορφολογία και την κινητικότητά τους.
Να αποφεύγετε το πλαστικό όσο περισσότερο μπορείτε, ιδίως όσον αφορά τις συσκευασίες των τροφίμων. Με άλλα λόγια, να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυάλινα τάπερ, να πίνετε νερό από γυάλινα ποτήρια ή μπουκάλια και να μην τυλίγετε το σάντουϊτς σε πλαστική μεμβράνη ούτε να το φυλάτε σε πλαστικό σακουλάκι.
5. Προσέξτε που βάζετε το κινητό και το λάπτοπ.
Η μπροστινή τσέπη του παντελονιού και πάνω στους μηρούς σας είναι το τελευταίο μέρος που πρέπει να βάζετε το κινητό και το λάπτοπ, αντίστοιχα.
Τα σπερματοκύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα στην ακτινοβολία και οι παράμετροι του σπέρματος φθίνουν όταν οι όρχεις εκτίθενται σε οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολία.
Για να βελτιώσετε στο μάξιμουμ τη γονιμότητά σας, φροντίστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από όλα τα είδη ιονίζουσας και μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας. Επομένως, μην κάθεστε μπροστά στον φούρνο μικροκυμάτων όταν βρίσκεται σε λειτουργία και μην κοιμάστε το βράδυ έχοντας στο υπνοδωμάτιο οποιαδήποτε ηλεκτρονική, ψηφιακή συσκευή (κινητό, λάπτοπ, τάμπλετ ή ηλεκτρονικό υπολογιστή).
6. Προστατευθείτε από τα χημικά.
Τα χημικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο σπέρμα με συνέπεια να παρεμποδίζουν την σύλληψη, να προκαλούν υπογονιμότητα ή/και να είναι συμβάλλοντας παράγοντας σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Το ιδανικό είναι να αποφεύγετε όσο περισσότερο μπορείτε τα χημικά, είτε αυτά είναι καθαριστικά για το σπίτι και τον έλεγχο των εντόμων είτε μπογιές, βαρέα μέταλλα, χημικά στον χώρο εργασίας κ.λπ. Αν όμως πρέπει να τα χρησιμοποιείτε, φροντίστε να φοράτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας.
7. Να τρώτε και να ζείτε υγιεινά.
Αν στ’ αλήθεια θέλετε να έχετε υγιές σπέρμα, δεν πρέπει να τρώτε πρόχειρα φαγητά, να καπνίζετε, να πίνετε αλκοόλ, να πίνετε πολλούς καφέδες και να τρώτε ζάχαρη.
Να έχετε ως βάση της διατροφής σας τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα, υγιεινά τρόφιμα, και να γυμνάζεστε συστηματικά αλλά με μέτρο. Όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας, τόσο πιθανότερο είναι να αποκτήσετε και να διατηρήσετε υγιές σπέρμα και καλή γονιμότητα.