Λαμπερό πρόσωπο μετά τα 40; Δες τι πρέπει να κάνεις

Τις περισσότερες αλλαγές στο πρόσωπο συνήθως θα τις παρατηρήσεις μεταξύ των 40 με 45! Τότε είναι που εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια γήρανσης όπως χαλάρωση, δηλαδή «κρέμασμα» του προσώπου λόγω της απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος, έκπτωση του όγκου, δηλαδή «άδειασμα» του προσώπου με συνέπεια το σχηματισμό ρυτίδων και φωτογήρανση, δηλαδή «στεγνό», αφυδατωμένο δέρμα, εμφάνιση αραχνοειδών φλεβών στη μύτη, τα μάγουλα και το λαιμό και καφέ ή κόκκινες κηλίδες.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των σημείων γήρανσης

  • η γονιδιακή προδιάθεση του κάθε ατόμου
  • οι περιβαλλοντικές επιδράσεις
  • η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  • η διατροφή από τα βρεφικά και παιδικά χρόνια
  • οι αυξομειώσεις βάρους
  • η χρήση αλκοόλ και διαφόρων άλλων ουσιών
  • το κάπνισμα.

Τρόποι αντιμετώπισης των σημαδιών της γήρανσης

Οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της γήρανσης είναι η πρόληψη, οι συντηρητικές (μη επεμβατικές) και οι (πιο) επεμβατικές μέθοδοι.

Πρόληψη

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή τους, που προστατεύονται από τον ήλιο, που αθλούνται και κοιμούνται σωστά, μεγαλώνουν διαφορετικά. Όσον αφορά τα σημάδια της γήρανσης, είναι σημαντικό να:

  • Προσέχουμε να μην εκτιθέμεθα ποτέ στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία, καθώς ο ήλιος είναι μεν πηγή ζωής αλλά ταυτόχρονα καταστρέφει όλους τους μηχανισμούς άμυνας και ανάπλασης του δέρματος.
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας. Η κακή διατροφή μαζί με την αυξομείωση βάρους, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες το δέρμα.
  • Αποφεύγουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης με τη δημιουργία τοξικών βλαπτικών ουσιών.

Μη επεμβατικές μέθοδοι

  1. Οι κρέμες:προσφέρουν συνεχή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την καθιστούν πιο ανθεκτική στους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
  2. Τα peeling: κάθε είδους, από το απλό scrub έως τη χρήση μηχανημάτων μικροδερμοαπόξεσης και χημικού peeling, βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος και την απομάκρυνση της κερατίνης στοιβάδος.
  3. Η μεσοθεραπεία: είναι μέθοδος κατά την οποία ενίονται ουσίες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
  4. Τοneedling: είναι μηχανικός ερεθισμός του δέρματος με ειδικά μηχανήματα ή με rollers, για τη διοχέτευση θρεπτικών ουσιών στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
  5. Η χρήση laser καιραδιοσυχνοτήτων (RF): για τη βελτίωση της ποιότητας, της υφής και τη σύσφιγξη του δέρματος, καθώς επίσης και για την απομάκρυνση των καφέ κηλίδων ή των μικρών ευρυαγγειών.
  6. Ενέσιμα εμφυτεύματα: εγχύονται σε κάποια περιοχή του προσώπου ή του σώματος με σκοπό τη βελτίωση κάποιου εντυπώματος ή ρυτίδων. Σήμερα το ασφαλέστερο εμφύτευμα είναι το υαλουρονικό οξύ. Αξιόπιστα υλικά είναι επίσης η πολυκαπρολακτόνη και το πολυγαλακτικό οξύ.
    Στα ενέσιμα εμφυτεύματα εντάσσεται και η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για λείανση των ρυτίδων.
  7. Αυτόλογη μεσοθεραπείαμε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – PRP.
  8. HIFU: υψηλής έντασης στοχευμένος υπέρηχος, που προσφέρει σημαντική σύσφιγξη στο πρόσωπο και στον λαιμό σε αρχόμενη έως μέτρια χαλάρωση.

Επεμβατικές μέθοδοι

  1. Face lifting. Με τη συγκεκριμένη επέμβαση δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως λανθασμένα πιστεύουν αρκετοί άνθρωποι, βλέποντας κάποια παράξενα αποτελέσματα.

Η ίδια η επέμβαση προσφέρει μόνον καλά και φυσικά αποτελέσματα, εφόσον αποφευχθούν οι υπερβολές και από τον ασθενή και από τον ιατρό.

Δεν πρέπει ποτέ να «τραβηχτεί» υπερβολικά το δέρμα. Πρέπει απλώς να μετρηθεί σωστά πριν την εκτομή του. Η στήριξη του προσώπου γίνεται στους βαθύτερους και ισχυρότερους ιστούς.

Η/Ο ασθενής, εάν είναι καπνιστρια/-ής, είναι καλό να έχει περιορίσει το κάπνισμα, έναν με δύο μήνες πριν την επέμβαση, αλλά και στο διάστημα της αποθεραπείας.

Σημαντικό για το αποτέλεσμα, είναι επίσης να φροντίζει κανείς ώστε η διατροφή του να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να μην έχει συχνές και μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους του.

  1. Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με ένα face lifting, γίνεται για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος των βλεφάρων και την αφαίρεση της περίσσειας του λίπους στην περιοχή των άνω και κάτω βλεφάρων.

  1. Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται όπου κρίνεται απαραίτητο για τη συμμετρία του προσώπου και μπορεί να συνδυαστεί με γενειοπλαστική, δηλαδή με τοποθέτηση προθέματος στο πηγούνι σε περιπτώσεις μικρού ή μετρίου υπογναθισμού της κάτω γνάθου.

Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον σύνθετες και απαιτητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής.

Είναι συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας, τέχνης, ταλέντου, φαντασίας και κριτικής ικανότητας του πλαστικού χειρουργού.

Γίνεται για την αισθητική διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους της ρινός.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν φυσικά απαιτείται, συνοδεύεται από τη λειτουργική διόρθωση της ρινός με σκοπό τη βελτίωση της αναπνοής (διόρθωση του ρινικού διαφράγματος και επέμβαση στις κάτω ρινικές κόγχες).

  1. Ωτοπλαστική

Με την ωτοπλαστική διορθώνονται περιπτώσεις αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά). Δύναται να πραγματοποιηθεί μετά την ηλικία των 6-7 ετών, και ιδανικά μετά τα 12 έτη, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με την ή τον ασθενή.

Πώς θα βγάλεις εύκολα το βαρύ μακιγιάζ

Μερικά tips για να αφαιρέσετε εύκολα τα βαρύ μακιγιάζ από το πρόσωπό σας.

Το ντεμακιγιάζ προσώπου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και όταν λέμε ντεμακιγιάζ, εννοούμε το σωστό καθάρισμα του προσώπου, είτε είσαι ελάχιστα βαμμένη είτε πιο βαριά – πόσω μάλλον όταν μιλάμε για βαρύ μακιγιάζ.

Ο λόγος είναι απλός: Το έντονο makeup, εκτός του ότι φράσσει τους πόρους με κίνδυνο την εμφάνιση ακμής αλλά και άλλων ερεθισμών, ξηραίνει το δέρμα και δεν το αφήνει να αναπνέει. Και κατά τη διάρκεια της νύχτας θέλουμε το δέρμα μας να είναι “γυμνό” και καθαρό, έτσι ώστε να προχωράει απρόσκοπτα η διαδικασία ανανέωσής του – που συμβαίνει κυρίως τη νύχτα.

Μάλιστα, πολλοί δερματολόγοι συμβουλεύουν να κάνεις απαλό ντεμακιγιάζ ακόμα και αν δεν είσαι καθόλου βαμμένη, με στόχο να απομακρύνεις τους ρύπους και τα βακτήρια που έχουν συγκεντρωθεί στο πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είτε έχεις βαφτεί έντονα για κάποιο σημαντικό γεγονός (βλ. γάμο, βάφτιση κλπ) είτε για να βγεις το βράδυ για ποτό, δες παρακάτω πώς να κάνεις αποτελεσματικό ντεμακιγιάζ προσώπου ώστε να απαλλαγείς από κάθε υπόλειμμα μακιγιάζ και να ξυπνάς λαμπερή το επόμενο πρωί.

Δώσε βάση στο double cleansing

Mε τον όρο “διπλό καθαρισμό” εννοούμε το πλύσιμο του προσώπου σε δύο φάσεις και με δύο διαφορετικά προϊόντα. Αυτά μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου και να είναι είτε κάποιο έλαιο, λοσιόν ή balm ντεμακιγιάζ στο πρώτο στάδιο είτε αφρός καθαρισμού ή νερό micellaire στο δεύτερο. Έτσι, το balm ή το έλαιο απομακρύνουν τους ρύπους, το μακιγιάζ και το αντηλιακό αλλά και τη σκόνη, καθαρίζοντας τους πόρους σε βάθος και το δεύτερο προϊόν που έχει βάση το νερό έρχεται για να απομακρύνει τυχόν κατάλοιπα που δεν καθαρίστηκαν σωστά στην πρώτη φάση.

Αφιέρωσε χρόνο στο ντεμακιγιάζ

Προσπάθησε να μην βιάζεσαι και να αφιερώσεις τουλάχιστον ένα ολόκληρο λεπτό στο ντεμακιγιάζ με το πρώτο προϊόν (balm ή face oil). Κάνε απαλές κινήσεις με τα δάχτυλά σου και μην τρίβεις με μανία το πρόσωπο όταν αφαιρείς το balm με cotton pad ή βαμβάκι. Πρόσεξε ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των ματιών καθώς, ούσα εξαιρετικά λεπτή, τείνει να κάνει πιο εύκολα λεπτές γραμμές – και με τον έντονο τρίψιμο, επιταχύνεις τη διαδικασία αυτή.

Προτίμησε αδιάβροχο προϊόν ντεμακιγιάζ

Κάποιες φορές, μια απλή λοσιόν ή ένα balm δεν αρκούν για να αφαιρέσουν το έντονο μακιγιάζ που επιμένει – βλ. μάσκαρα ή eye liner, που “τρέχουν” κάτω από τα μάτια ενώ κοιμάσαι με αποτέλεσμα να ξυπνάς με μουτζούρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτείνω να προμηθευτείς ένα αδιάβροχο προϊόν ντεμακιγιάζ, που θα κάνει πιο εύκολη την όλη διαδικασία. Το διφασικό νερό micellar, που συνδυάζει έλαιο και νερό, είναι ιδανικό.

Ξέχασε τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Ίσως είναι περιττό να το αναφέρω, αλλά τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ πρέπει να μην λαμβάνονται καν υπόψη όταν μιλάμε για σωστό καθαρισμό προσώπου. Δεν τα προτείνω ούτε σαν λύση ανάγκης, αφού δεν κάνουν επαρκή καθαρισμό, απεναντίας αφήνουν στο δέρμα σου όλα τα υπολείμματα μακιγιάζ.

Ολοκλήρωσε τη διαδικασία με toner

Τα πλεονεκτήματα ενός face toner είναι πολλά. Δεν λειτουργεί απλά ως άλλο ένα καθαριστικό προσώπου (σε καμία περίπτωση δεν το αντικαθιστά), αλλά χαρίζει στο πρόσωπο μια αξιοζήλευτη λάμψη. Λιαίνει την επιδερμίδα και την προετοιμάζει να δεχθεί το serum ή την ενυδατική σου, ενώ βοηθά στη συστολή των πόρων, έτσι ώστε να βελτιώνεται η όψη τους και να είναι λιγότερο ορατοί. Επιπλέον, αναζωογονεί και φρεσκάρει την επιδερμίδα, προσφέροντας περισσότερη ενυδάτωση.

Με πληροφορίες από Missbloom