Μακιγιάζ: Contouring για αρχάριες – Χρήσιμα tips για τέλειο μακιγιάζ

Μακιγιάζ: Αν δεν κατέχετε απόλυτα την τέχνη του μακιγιάζ, τότε μπήκατε στο σωστό άρθρο! Σας έχουμε όλα τα μυστικά και τα tips για το πιο τέλειο contouring. 

Contouring: Τι πρέπει να ξέρεις για τις παλέτες

Θα τις βρεις σε πολλές και διαφορετικές τιμές και δεν πρέπει να υποτιμάς τις πολύ οικονομικές. Έχουμε συναντήσει παλέτες με 2-3 shades, που είναι όσα χρειαζόμαστε για ένα γρήγορο μακιγιάζ, ενώ για ένα πλήρες μακιγιάζ, μια πιο πλήρης παλέτα που εκτός από contour και highlight shades, θα περιέχει concealers και correctors, είναι υπεραρκετή.

Μην τρομάζεις και μην θεωρείς όλα αυτά τα shaded περιττά, γιατί θα σου χρειαστούν αν θες να δημιουργήσεις μια άψογη βάση.

Κάτι που παλαιότερα εφάρμοζαν μόνο οι επαγγελματίες μακιγιέρ, τώρα μπορείς να τα εφαρμόσεις και εσύ για ένα μακιγιάζ σχεδόν επαγγελματικό.

Contouring: Αυτά που πρέπει να ξέρεις για τους διαφορετικούς τόνους

  1. Διαφορετικοί τόνοι μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν το τέλειο shade για την επιδερμίδα σου.
  2. Κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της έκθεσης στον ήλιο η επιδερμίδα σου αλλάζει αποχρώσεις, άρα θα χρειαστείς και τις πιο σκούρες αποχρώσεις της παλέτας.
  3. Οι ανοιχτές αποχρώσεις θα χρησιμεύσουν στο highlighting.
  4. Δεν είναι όλα highlighters. Πολλές παλέτες περιέχουν και concealers και ρουζ.

Contouring: Πώς θα διαχειριστείς σωστά τα χρώματα της παλέτας

Από τα πολύ ανοιχτά μπεζ έως τα πολύ σκούρα καφέ, αυτές οι αποχρώσεις χρησιμεύουν για concealing και contouring, αφού έχεις εξουδετερώσει τις δυσχρωμίες, χρησιμοποιώντας color correctors (μη απαραίτητο βήμα για όλες). Σε γενικές γραμμές οι σκούρες αποχρώσεις χρησιμοποιούνται για κοψίματα (μύτη & μήλα) και εκεί που θέλουμε να δημιουργήσουμε περίγραμμα (μέτωπο & πηγούνι), ενώ οι ανοιχτές εκεί που θέλουμε να καλύψουμε και να φωτίσουμε.

Contouring: Πινέλα ή σπόγγους;

Στις powder contouring palettes, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσεις οβάλ πινέλο ειδικό για contouring ή βρεγμένο beauty blender με ταμποναριστές κινήσεις για airbrushed αποτέλεσμα. Τα κρεμώδη προϊόντα απλώνονται καλύτερα με στεγνό beauty blender.

Contouring: Extra tips

  • Ένα beauty blender (εντελώς στεγνό) μπορεί ακόμα να χρησιμεύσει για να αφαιρέσεις περίσσιο προϊόν από την επιδερμίδα σου, σκουπίζοντας την με φορά προς τα έξω και όχι ταμποναριστά.
  • Η καλύτερη χρήση του beauty blender, γίνεται με αυτή τη σειρά: το βρέχεις καλά με τρεχούμενο νερό, το στραγγίζεις καλά και το σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.
  • Χρησιμοποίησε την μύτη του beauty blender για μακιγιάζ με ακρίβεια σε σημεία όπως η μύτη και την μεγαλύτερη επιφάνεια για το υπόλοιπο πρόσωπο.
  • Εναπόθεσε λίγο από το προϊόν στο χέρι σου και στην συνέχεια παίρνει μικρή ποσότητα με το blender σου.
  • Μην τρίβεις ΠΟΤΕ το προϊόν στο πρόσωπο σου. Πάντα πρέπει να κάνεις blending ταμποναριστά.
  • Να καθαρίζεις τα blender και τα πινέλα σου με αντιβακτηριαδιακό σαπούνι.
  • Συνήθως οι παλέτες αναγράφουν κάτω από κάθε shade ποια είναι η χρήση του.
  • Η σωστή σειρά για να δημιουργήσεις την τέλεια βάση για το μακιγιάζ σου: Ενυδάτωση, primer, conceal & correct (εξουδετέρωση δυσχρωμιών), foundation, contour & highlight.
  • Τα σημεία που πρέπει να φωτίζεις, είναι αυτά που αντανακλάται το φως.
  • Φυσικά, όταν είσαι on the go, ένα concealer και ένα contouring stick ή μια μίνι παλέτα αρκούν.

Contouring: Η τέχνη του μακιγιάζ

Το “contouring” είναι ένας όρος που ακούμε ολοένα και πιο συχνά, βλέποντας φωτογραφίες με φωτοσκιασμένα πρόσωπα, σκούρες και λευκές αποχρώσεις να αναμειγνύονται στο πρόσωπο και να συνθέτουν τελικά ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα! Τι είναι όμως το contouring και πώς εφαρμόζεται; Ποιος είναι ο σκοπός του και με ποια καλλυντικά μπορούμε να το πετύχουμε; Είναι κατάλληλο για το πρόσωπό μου και πώς θα το αναδείξω; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα απαντήσουμε με απλό και εύκολο τρόπο!

Καταρχάς, ο όρος “contouring” αναφέρεται στην τεχνική του μακιγιάζ που βασίζεται στη φιλοσοφία ότι φωτίζουμε τα σημεία του προσώπου που θέλουμε να αναδείξουμε και χρησιμοποιούμε πιο σκούρους τόνους στα σημεία που θέλουμε να καλύψουμε. Η συγκεκριμένη τεχνική μακιγιάζ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από την Kim Kardashian και έκτοτε έχει αποκτήσει πολλές, πιστές και φανατικές ακόλουθους! Ταυτόχρονα, με το contouring επιτυγχάνουμε να δώσουμε διάσταση στο πρόσωπό μας, να το κάνουμε να δείχνει πιο αδύνατο και να τονίσουμε τα ζυγωματικά μας! Αυτό επιτυγχάνεται καθώς δημιουργούμε φωτοσκιάσεις στο πρόσωπο και “παίζουμε” με τον τρόπο που διαχέεται το φυσικό φως στο πρόσωπό μας!

Contouring: Κάντο βήμα βήμα

Step 1: Εφαρμόζουμε το foundation που χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα μας, φροντίζοντας να είναι πολύ κοντά στο φυσικό τόνο μας.

Step 2: Για να φωτίσουμε χρησιμοποιούμε ανοικτόχρωμη απόχρωση (2-3 τόνους πιο ανοικτή από το foundation που φοράμε) είτε με κρεμώδεις υφές είτε σε powder, δηλ. πουδρένια υφή. Όποια υφή και να επιλέξουμε μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φωτίζουμε λοιπόν την περιοχή κάτω από τα μάτια, σχηματίζοντας ένα ανεστραμμένο τρίγωνο. Η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φωτιστεί πολύ καλά με ένα concealer, που θα κάνει τα μάτια μας να φαίνονται ξεκούραστα. Επίσης, φωτίζουμε την επιφάνεια της μύτης, την περιοχή πάνω από την “καρδούλα” των χειλιών και το πηγούνι.
Tip: Για να δώσουμε extra λάμψη σε σημεία όπως τη μύτη ή τα ζυγωματικά χρησιμοποιούμε Highlighter!

Step 3: Τώρα “χαράζουμε” το περίγραμμα του προσώπου και υπογραμμίζουμε τα ζυγωματικά από την περιοχή των αυτιών μέχρι το ύψος της μύτης και τις πλαΐνές πλευρές της μύτης. Έτσι, θα σχηματίσουμε έντονα ζυγωματικά, καλοσχηματισμένα “μήλα” και λεπτότερο πρόσωπο.

Step 4: Tώρα ήρθε η ώρα να τα αναμείξουμε! Χρησιμοποιώντας ένα υγρό blending σφουγγαράκι, πετυχαίνουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα!

Step 5: Πολύ βασικό βήμα για την ολοκλήρωση του μακιγιάζ είναι να “σφραγίσουμε” το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας μία διάφανη (Translucent) πούδρα ή ένα fixer spray ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα θα παραμείνει σταθερό, αψεγάδιαστο και θα διαρκέσει πολλές ώρες!

Extra Tip: Η εφαρμογή του contouring μπορεί να γίνει πιο εύκολη και με λιγότερα βήματα, χρησιμοποιώντας τα contouring crayons, με τα οποία θα σμιλέψετε και θα φωτίσετε τα χαρακτηριστικά σας! Αποτελούν την πρακτική λύση, ιδανική για ταξίδια ή για να τα έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας!

Το contouring μας είναι έτοιμο και είναι κατάλληλο για όλες τις επιδερμίδες και αναδεικνύει όλα τα σχήματα και χαρακτηριστικά προσώπου. Δοκιμάστε κι επιλέξτε εσείς ποιο είναι το αξεσουάρ ή πινέλο που σας βοηθάει να το εφαρμόσετε καλύτερα! Πινέλο για sculpting, stippling ή πινέλο concealer.. η κάθε μία μας βρίσκει τον δικό της τρόπο και δημιουργεί το μακιγιάζ της!
Κρατήστε το υπόλοιπο look σε μίνιμαλ τόνους, δίνοντας απλώς ένταση στις βλεφαρίδες σας και είστε έτοιμες!!