Λαρυγγίτιδα: Η κύρια αιτία της βραχνάδας – Αίτια, Συμπτώματα, Διάγνωση και Θεραπεία

Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται, όταν ο λάρυγγας φλεγμαίνει, με αποτέλεσμα το πρήξιμο και τον ερεθισμό των φωνητικών χορδών. Μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή, να εξαφανίζεται, όταν το αίτιο, που την προκάλεσε, θεραπευτεί, ή χρόνια, όπου κρατά πάνω από 3 εβδομάδες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί εντός 2 εβδομάδων. Όταν είναι χρόνια, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για 15 ή και περισσότερες ημέρες.

Λαρυγγίτιδα: Αίτια

Τα βασικότερα αίτια, που προκαλούν φλεγμονή στον λάρυγγα είναι τα παρακάτω:

  • Κρυολόγημα ή γρίπη
  • Παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι
  • Υπερβολική καταπόνηση των φωνητικών χορδών
  • Ερεθισμός από αλλεργία ή από την εισπνοή καπνού

Λαρυγγίτιδα: Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα στη φωνή. Σπανιότερα, η φωνή «κλείνει» εντελώς. Άλλα συνήθη συμπτώματα είναι η ξηρότητα στο λαιμό, ο πονόλαιμος, ο βήχας και η δυσκολία κατάποσης.

Λαρυγγίτιδα: Διάγνωση

Η διάγνωση της λαρυγγίτιδας γίνεται από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα εξετάσει την περιοχή του λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές μέσω της  λαρυγγοσκόπησης. Ο γιατρός θα αναζητήσει ερεθισμούς, ερυθρότητα, οίδημα. εκκρίσεις, αλλά και βλάβες στις φωνητικές χορδές.

Λαρυγγίτιδα: Θεραπεία

Στην περίπτωση οξείας λαρυγγίτιδας, επιβάλλεται αρχικά να ξεκουράσουμε τη φωνή μας, κάνοντας αφωνία για μερικές ημέρες. Επειδή αυτό είναι συνήθως αδύνατο, πρέπει τουλάχιστον να μιλάμε σε ήπιο τόνο. Επιβάλλεται να καταπολεμήσουμε το βήχα και να πίνουμε πολλά υγρά. Στην περίπτωση χρόνιας λαρυγγίτιδας, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος. Εάν η λαρυγγίτιδα, έχει προκαλέσει βλάβες στις φωνητικές χορδές, θα χρειαστεί πιθανόν χειρουργική επέμβαση.