Λόξιγκας: Γιατί με έπιασε και πως θα τον σταματήσω

Συγχρονισμένος διαφραγματικός πτερυγισμός  η πιο απλά ….Λόξυγκας . Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σας η κάποια στιγμή στο μέλλον θα σας πιάσει λόξιγκας και αμέσως θα ανατρέξετε στην μνήμη σας για να αναζητήσατε λύσεις από συμβουλές της μαμάς πως θα τον σταματήσετε . Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόξιγκας δεν προκαλεί προβλήματα. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις ο λόξιγκας αποτελεί αντίδραση σε ασθένειες.

Ο παροδικός ήπιος λόξιγκας αποτελεί συνήθως καλοήθη διαταραχή, η οποία πυροδοτείτε από παράγοντες που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Ο λόξιγκας  είναι ανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα και έχει ως αποτέλεσμα αυτό τον χαρακτηριστικό ήχο. Συμβαίνει βασικά στους ανθρώπους αλλά και σε κάποια άλλα θηλαστικά. Αρκετά συχνό φαινόμενο σε μωρά, ιδίως μετά τη λήψη τροφής. Η διάρκεια του λόξιγκα είναι από 5 – 15 λεπτά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκεί πολύ περισσότερο και είναι πολύ ενοχλητικός.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με επίμονο λόξιγκα με τα περισσότερα να μην είναι «απειλητικά», όπως η βλάβη ή ερεθισμός στα νεύρα του διαφράγματος (πνευμονογαστρικό, φρενικό νεύρο).

Λόξιγκας: Αιτίες που μπορούν να μας τον προκαλέσουν

  • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού
  • Κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του στομάχου
  • Έντονος ενθουσιασμός ή το συναισθηματικό στρες
  • Κατάποση αρκετού αέρα σε μικρό χρονικό διάστημα

Υπάρχουν πολλές θεραπείες και “γιατροσόφια” για τον λόξιγκα. Σε κάθε περίπτωση, όταν μας συμβαίνει, πρόκειται σίγουρα για κάτι ενοχλητικό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μας φέρει και σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε κάποια κοινωνική μας δραστηριότητα.

Για να φύγει ο λόξιγκας υπάρχουν μέθοδοι που κάνουν το σώμα να κατακρατά στιγμιαία διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο πιστεύεται ότι χαλαρώνει το διάφραγμα και σταματάει τους σπασμούς καθώς επίσης και κάποιες πιο πρακτικές και παραδοσιακές :

  1. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε τη για όσο το δυνατόν περισσότερο
  2. Αναπνεύστε και εκπνεύστε σε μια χάρτινη σακούλα
  3. Κάντε μασάζ στον ουρανίσκο του στόματός σας με τη γλώσσα σας ή πολύ προσεκτικά με μια μπατονέτα. Εάν έχετε σταθερό χέρι μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε το ίδιο στο πίσω μέρος του λαιμού σας και να ερεθίσετε την σταφυλή.
  4. Φάτε μια κουταλιά βούτυρο ή ζάχαρη. Οι κολλώδεις τροφές είναι ιδανικές για τον ερεθισμό των πνευμονογαστρικών μυών.
  5. Προσπαθήστε να βήξετε, ή να ρευτείτε ή να φτερνιστείτε. Οποιοδήποτε από αυτά, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον λόξιγκα. Αυτές οι ενέργειες προκαλούν το διάφραγμά σας να συσταλεί εκ νέου και να σταματήσει τον λόξιγκα.
  6. Παραδόξως, τα μέρη των πνευμονογαστρικών μυών φτάνουν μέχρι το ακουστικό σας σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να διεγερθούν με το να κολλήσετε/πιέσετε τα δάχτυλά σας στα αυτιά σας.
  7. Ασκείστε απαλή πίεση στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κλίση προς τα εμπρός. Μπορείτε επίσης να φέρετε τα γόνατά σας προς το στήθος σας και να τα αγκαλιάσετε για μερικά λεπτά.
  8. Πάρτε μια λεπτή φέτα από λεμόνι, τοποθετήστε τη στη γλώσσα σας και πιπιλίστε τη σαν ένα γλειφιτζούρι.

Τα παγκόσμιο ρεκόρ λόξιγκα μέχρι σήμερα το «ρεκόρ» ανήκει σε έναν Αμερικανό που λεγόταν Τσαρλς Όσμπορν, από την Αϊόβα των ΗΠΑ. Ξεκίνησε να έχει λόξιγκα το 1922 και σταμάτησε ανεξήγητα 69 χρόνια αργότερα, σχεδόν έναν χρόνο πριν πεθάνει, τον Φεβρουάριο του 1990.