Φουσκωμένη κοιλία είναι ένα σύμπτωμα αρκετά ενοχλητικό και δυσάρεστο συνήθως όμως καθόλου επικίνδυνο !! Αρκετά συνηθισμένο, τόσο συνηθισμένο που το 20-40% του γενικού πληθυσμού θα το βιώσει αρκετά συχνά .Τις περισσότερες φορές, τα αίτια του φουσκώματος είναι αβλαβή και αντιμετωπίζονται σχετικά απλά άρα δεν εμπνέουν ανησυχία όμως κάποιες φορές μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
Προκαλείται συνήθως από αυξημένη παραγωγή αερίων και/ή διαταραχές στο πεπτικό σύστημα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να αυξήσει την πίεση και την δυσφορία, και μερικές φορές κάνει την κοιλιά μας να φαίνεται μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, το φούσκωμα προκαλείται από υπερευαισθησία. Η αίσθηση μοιάζει με μία αυξημένη πίεση στην κοιλιά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει.
Η πιο συνήθεις αιτία για του φούσκωμα της κοιλίας είναι η διατροφή μας. Φούσκωμα και κατακράτηση υγρών είναι δύο έννοιες που τις χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά αλλά τελικά λανθασμένα θέλοντας να περιγράψουμε την ίδια συνθήκη η οποία είναι υπερβολικές ποσότητες στερεών, υγρών και αερίων στο πεπτικό μας σύστημα.
Ως φούσκωμα ορίζεται η διόγκωση ή η αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής περιοχής τόσο ώστε να μας προκαλέσει πόνο. Ο πόνος θα εμφανιστεί επειδή το στομάχι σφίγγει και υπάρχει έντονο αίσθημα πληρότητας
Φούσκωμα στην κοιλιά: Αιτίες
- Υπερβολικά αέρια : Το αυξημένα αέρια στο έντερο είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο, είναι να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αέρια. Τα κυριότερα είναι τα όσπρια (φασόλια και φακές ), το κρεμμύδι, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα αχλάδια, τα μήλα, τα ροδάκινα καθώς επίσης και κάποια τρόφιμα ολικής άλεσης (δημητριακά).Ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οδηγούν κάποια άτομα σε μεγάλη παραγωγή αερίων.Προσπάθησε να κρατήσεις ένα διατροφικό ημερολόγιο για να καταλάβεις ποιες τροφές τείνουν να σου προκαλούν περισσότερα αέρια και πρήξιμο. Με κυριότερη αυτή της κατανάλωσης ανθρακούχων αναψυκτικών (π.χ. σόδα), η μάσηση τσίχλας, η κατάποση μέσα από καλαμάκι, το κάπνισμα, και η βιαστική μάσηση ή η ομιλία κατά τη μάσηση, οδηγούν επίσης σε αυξημένη ποσότητα κατάποσης αερίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φουσκώματος στην κοιλιά.
- Δυσκοιλιότητα : Τα αέρια και ο πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, μπορεί να αποτελούν σημάδι δυσκοιλιότητας Τα στερεά κατάλοιπα στο έντερο, προκαλούν πόνο στην κοιλιά, δυσφορία και αέρια. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάτε στη ρύθμιση του πεπτικού και την αποφυγή του φουσκώματος.Η άσκηση είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας. Μόλις 20-30 λεπτά περπατήματος τέσσερις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου.
- Τροφικές δυσανεξίες : Ο πόνος στο στομάχι θα μπορούσε να είναι ένδειξη τροφικής δυσανεξίας, συνήθως στην γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Η τροφική δυσανεξία προκαλεί φούσκωμα λόγω της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών ή όταν το έντερο δεν εκκενωθεί σωστά.Οι συνήθεις προβληματικές τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, η γλουτένη , λακτόζη τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) και τα τεχνητά γλυκαντικά. Η υπερκατανάλωση απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα.
- Ευερέθιστο έντερο : Εάν, εκτός από το φούσκωμα, έχετε κι άλλα συμπτώματα, όπως είναι τα αέρια, κυρίως μετά το γεύμα, ο πόνος στην κοιλιά, που υποχωρεί μετά την κένωση, η εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, καθώς και το αίσθημα της επιτακτικής ανάγκης για κένωση, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.Το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου -που επηρεάζεται από το άγχος- και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί πάνω από το 20% των Ελληνων . Παρόλο που τα συμπτώματά του προκαλούν δυσφορία, εντούτοις δεν είναι ανησυχητικά.
- Έντονο στρές : Έχετε περισσότερο φόρτο εργασίας; Δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις ή αντιμετωπίζετε συναισθηματικά προβλήματα; Εάν βιώνετε μια κατάσταση έντονης ψυχικής πίεσης, τότε δεν αποκλείεται να δείτε την κοιλιά σας πρησμένη. Το στρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πεπτικές ενοχλήσεις. Μάλιστα, έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τόσο ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός του γαστρεντερολόγου, μπορεί να φανεί χρήσιμη ακόμη και η συμβολή ενός ψυχολόγου.Οι ειδικοί εξηγούν ότι, όταν πιέζεστε και δεν εκφράζετε με λόγια όλα όσα σκέφτεστε, η πίεση που βιώνετε τελικά θα εκδηλωθεί με τη μορφή σωματικών συμπτωμάτων, όπως στην περίπτωση αυτή το πρήξιμο της κοιλιάς.Εάν, όμως, σας είναι δύσκολο να εκφράσετε με λόγια αυτά που σας ενοχλούν -κάτι που είναι κατανοητό και ισχύει για τους περισσότερους από εμάς-, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε μία λύση άμεσης δράσης: την άσκηση -που επιπλέον δεν σας φουσκώνει-, π.χ. το τρέξιμο, το ζωηρό περπάτημα, το ποδήλατο, το τένις. Οποιαδήποτε μορφή έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να προσφέρει άμεση εκτόνωση, βοηθά στην αποφόρτιση των συναισθημάτων, στον έλεγχο του στρες, συνεπώς και στο… ξεφούσκωμα της κοιλιάς.
- Βακτήρια στο έντερο : Τα αέρια που δημιουργούνται από τα βακτήρια στο έντερο συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πρήξιμο στην κοιλιά. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες βακτηρίων που κατοικούν εκεί. Το μέγεθος του πληθυσμού και ο τύπος των βακτηρίων έχουν επίσης σχέση με την παραγωγή αερίων σύμφωνα με μελέτες.Πολλές κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά εκτός των άλλων, βοηθούν στη μείωση αυτών των αερίων και του πρηξίματος σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αντίδραση του κάθε οργανισμού σε αυτά καθώς και από τον τύπο προβιοτικών που λαμβάνεται.
- Κοιλιοκάκη : Η κοιλιοκάκη είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που οφείλεται στην αδυναμία του εντέρου να απορροφήσει τη γλουτένη από το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πόνους στο στομάχι και λήθαργο και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και κάποιες μέρες.Δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης, αλλά η μείωση της γλουτένης στη διατροφή βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων.
Εάν το φούσκωμα διαρκεί τις περισσότερες ημέρες σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γιατρό.