Υγιεινά σνακ στην παραλία: Τι να φάτε για να μην πάρετε κιλά

Είναι γνωστό πως η παραλία, η θάλασσα και τα καλοκαιρινά σπορ ανοίγουν… την όρεξη, όμως για να μην χάσετε τη φόρμα σας και να μην το παρακάνετε, σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με τα καλοκαιρινά υγιεινά σνακ που μπορείτε να έχετε στην τσάντα σας το καλοκαίρι.

Τι χρειάζεται λοιπόν να ξέρεις για τα υγιεινά σνακ στην παραλία;

Νερό

Πίνεις πολύ νερό, όσο είσαι στον ήλιο και στη θάλασσα. Τα 8-10 ποτήρια πρέπει να είναι η βάση και από εκεί ξεκινάς να προσθέτεις! Ειδικά τώρα με την εφίδρωση, ο οργανισμός απαιτεί περισσότερο νερό, πόσο μάλλον αν κάνεις κάποια αθλητική δραστηριότητα. Εκτός από το νερό, ενυδάτωσε τον οργανισμό σου με στικ λαχανικών, όπως αγγουράκια, σέλερι και καρότο ή πρόσθεσέ τα στο σπιτικό σάντουιτς μαζί με ντομάτα, που επίσης ενυδατώνει.

Ένα μεγάλο «όχι» στο αλκοόλ

Αλκοόλ, ήλιος, θάλασσα είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Πέρα από τις κενές θερμίδες, πέρα από την καταστολή της αυτοσυγκράτησης, είναι πολύ επικίνδυνο να μπεις στη θάλασσα έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Ακόμη και αν το καταναλώσεις, να είσαι πάντα με γεμάτο στομάχι. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης, ζάλης και αντιδραστικής υπογλυκαιμίας.

Το ιδανικό σνακ για την παραλία

  • Είναι ελαφρύ σε συστατικά και θερμίδες
  • Δεν αλλοιώνεται εύκολα από τη ζέστη
  • Μεταφέρεται εύκολα χωρίς να λερώνει
  • Τρώγεται με το χέρι
  • Δεν σε βαραίνει γιατί σίγουρα θα θελήσεις να μπεις ξανά στη θάλασσα
  • Καφές σαν… σνακ!

Μπορεί να μην έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου τον καφέ σαν σνακ παραλίας, όταν όμως παίρνεις καφέ με κρέμα, σαντιγύ, σιρόπι και διάφορες άλλες προσθήκες, οι θερμίδες του καφέ μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα ή δύο τοστάκια. Τι θα σε χορτάσει περισσότερο;

Το σνακ του κινηματογράφου στην παραλία

Έχεις σκεφτεί ποτέ το ποπκόρν σαν ένα σνακ για την παραλία; Και γιατί όχι; Αν φτιάξεις μόνη σου ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμμάτων ή στην κατσαρόλα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι –το οποίο τώρα το καλοκαίρι το θέλεις ώστε να μην πέσει η πίεση λόγω της ζέστης- τότε έχεις ένα ελαφρύ και γευστικό σνακ που διατηρείται πολλές ώρες. Επιπλέον, το ποπκόρν περιέχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και συμβάλουν στον κορεσμό.

Ιδέες για υγιεινά σνακ στην παραλία

Θα δεις πως κάποια από τα σνακ που σου προτείνουμε θα μπορείς να τα αγοράσεις από την καντίνα ή το καφέ στην παραλία, ενώ άλλα θα τα έχεις προετοιμάσει μόνη σου, πριν ξεκινήσεις για τη θάλασσα. Θα σου προτείναμε επίσης να έχεις μαζί σου στην παραλία ένα φορητό ψυγείο που θα σου λύσει τα χέρια, ειδικά αν αγαπάς τις ερημικές παραλίες.

Σου δίνουμε απλά μερικές ιδέες, εσύ θα τις προσαρμόσεις ανάλογα με τις διατροφικές σου προτιμήσεις και τις συνθήκες των διακοπών σου.

  • Φρούτα, ολόκληρα ή κομμένα σε τάπερ, και ωμούς ξηρούς καρπούς
  • Ένα μικρό σάντουιτς με αραβική πίτα (γαλοπούλα-τυρί–ντομάτα-μαρούλι)
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης (γαλοπούλα-τυρί)
  • Στικ λαχανικών (αγγούρι, καρότο, σέλερι)
  • Βραστό αβγό και ψωμί ολικής άλεσης
  • Κριτσίνια, κράκερ ολικής άλεσης
  • Ρυζογκοφρέτες
  • Γιαούρτι με φρούτα ή/και μέλι
  • «Ορφανή» μπαγκέτα (θα αφαιρέσεις το πάνω ψωμί από την μπαγκέτα)

Προσοχή στις δηλητηριάσεις:

Η υψηλή θερμοκρασία και οι πολλές ώρες εκτός ψυγείου δημιουργούν αλλοιώσεις σχεδόν σε όλες τις τροφές. Για περισσότερη ασφάλεια:

  • Χρησιμοποίησε ένα φορητό ψυγειάκι για την παραλία
  • Έχε τα τρόφιμα πάντα σε σκιερό μέρος
  • Κατανάλωνε τα πιο ευπαθή, π.χ. σάντουιτς με τυρί και αλλαντικά, μέσα σε δύο ώρες το πολύ από τη στιγμή που θα βγουν από το ψυγείο
  • Στα σάντουιτς μη βάζεις βούτυρο και ευπαθείς σάλτσες, όπως μαγιονέζα, γιατί είναι πολύ ευκολότερο να αλλοιωθούν
  • Ακόμη και τα φρούτα και τα λαχανικά, π.χ. οι ντομάτες, χαλάνε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα το καταλάβεις από την ξινή γεύση ή μυρωδιά τους

Βασικοί κανόνες πριν το κολύμπι στη θάλασσα

Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις παρακάτω βασικές οδηγίες πριν μπούμε στην θάλασσα:

– Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ

– Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να έχει αρκετό βάθος.

– Όταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους ντόπιους κατοίκους για τυχόν γνωστά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή ή για άλλους κινδύνους.

– Πάντα κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά πριν από τις σημαδούρες, οι οποίες σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.
– Πάντα να κολυμπάτε παρέα με ένα ακόμα άτομο.

– Όταν ξεκινάτε τις διακοπές σας, το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρο και κοπιαστικό κολύμπι

– Κολυμπήστε μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξήστε τις.

– Εάν δεν είστε σε παραλία, αλλά μπαίνετε στο νερό απευθείας από βραχώδη ακτή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα εντοπίσει το σημείο από το οποίο θα βγείτε από το νερό. Προσοχή: Αν έχει κύματα, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια.

– Πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Όταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.