Μαλλιά: Αν δείτε αυτό το σημάδι, υπάρχει πρόβλημα

Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε;

Όμως, όπως το να πλένετε πολύ συχνά τα μαλλιά σας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, το ίδιο συμβαίνει και αν δεν τα λούζετε όσο συχνά χρειάζεται.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα μαλλιά σου», λέει η δερματολόγος δρ. Francesca Fusco. «Αλλά γενικά, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους δέρματος και τους τύπους μαλλιών, αρκεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τώρα, εάν έχετε ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε μπορείτε να τα λούζετε και κάθε μέρα. Με την ποικιλία των προϊόντων στην αγορά, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας. Εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα styling, ίσως χρειαστεί να πλένετε τα μαλλιά σας πιο συχνά, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και υγιές», πρόσθεσε η ίδια.

Πώς φαίνεται ότι τα μαλλιά χρειάζονται λούσιμο

Αλλά, πώς μπορείς να ξέρεις πότε είναι ώρα να λουστείς; Δώσε προσοχή στη συμπεριφορά του τριχωτού της κεφαλής. Εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη φαγούρα, εάν υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή και αρχίσετε να πονάτε ελαφρώς, είναι η στιγμή να λουστείτε.

«Η περιοχή όπου τα μαλλιά αναδύονται από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αρχίσει να σας πονάει από τη συσσώρευση υπερβολικών νεκρών κυττάρων του δέρματος και δημιουργείται πιτυρίδα», εξηγεί η δρ. Fusco. «Εάν η πιτυρίδα επιδεινωθεί και το δέρμα εκδηλώσει φλεγμονή στο θυλάκιο της τρίχας, τότε μπορεί να νιώσετε κάποιους μικρούς πόνους».

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι εάν έχουν φαγούρα και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής τους, πιστεύουν ότι πρέπει να μην λουστούν και αντ’ αυτού επιλέγουν απλά ένα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά. «Αυτό που βιώνουν στην πραγματικότητα είναι η πιτυρίδα», λέει η δρ. Fusco. «Αν δεν λουστείς, επιδεινώνεις την κατάσταση».

Πώς δημιουργείται η πιτυρίδα

Επίσης, αν λούζεστε τακτικά δεν θα απομακρύνετε τα βακτήρια, τους ζυμομύκητες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής, πιτυρίδα, υπερβολική έκκριση σμήγματος, ακόμη και θυλακίτιδα, δηλαδή μικροσκοπικά σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής.

Τότε, μπορεί να νομίζετε το ξηρό σαμπουάν είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για την αποφυγή αυτών των καταστάσεων, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει τα μαλλιά σας καλύτερα. «Όταν βάζετε ξηρό σαμπουάν, αυτό αναμιγνύεται και συσσωρεύεται με τα φυσικά έλαια που παράγει το τριχωτό της κεφαλής σας και με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και δημιουργείται το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του ζυμομύκητα. Έτσι ξεκινάει η πιτυρίδα», λέει η δρ. Fusco.

Άσπρες τρίχες: Τι θα συμβεί αν τις τραβάτε

Ισχύει η πρόταση – απειλή «αν τραβάς τις άσπρες τρίχες από τα μαλλιά σου θα βγουν περισσότερες;»;

Εάν σας ενοχλούν τα γκρίζα που αρχίζετε να βλέπετε στο κεφάλι σας και η παρόσμηση της στιγμής σας οδηγήσει να τραβήξετε τις άσπρες τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, με την ελπίδα ότι θα απαλαγείτε, τα νέα μάλλον δεν είναι ευχάριστα.

Δείτε γιατί δεν είναι καλή ιδέα να τραβάτε τα… μαλλιά σας!

Το χρώμα τους δεν πρόκειται να αλλάξει

Το «γκριζάρισμα» των μαλλιών συμβαίνει όταν μειώνονται τα κύτταρα στους θύλακες της τρίχας που παράγουν μελανίνη και δίνουν το φυσικό χρώμα. Είναι μια φυσική διαδικασία και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ακριβής ηλικία που θα συμβεί αυτό εξαρτάται μεγάλο βαθμό  από τη γενετική. Όταν λοιπόν ο θύλακας έχει χάσει αυτά τα κύτταρα, η τρίχα που θα αναγεννηθεί θα έχει το ίδιο ακριβώς χρώμα με αυτή που αφαιρέσατε. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει δρόμος της επιστροφής.

Όσο για εκείνη την παλιά προειδοποίηση ότι αν τραβήξετε μια γκρίζα τρίχα, τότε στη θέση της θα «φυτρώσουν» περισσότερες, ευτυχώς είναι απλώς ένας μύθος.

Το τράβηγμα μιας γκρίζας τρίχας δεν θα προκαλέσει επιπλέον γκρίζες τρίχες εξηγούν οι δερματολόγοι.  Κάθε θύλακας τρίχας είναι μεμονωμένος και αυτόνομος, επομένως τραβώντας μια τρίχα το χειρότερο που θα συμβεί είναι ότι σε λίγες μέρες στη θέση της θα ξαναβγεί μια νέα άσπρη τρίχα.

Κινδυνεύετε από κάποια μόλυνση

Εάν το ένα απλό τράβηγμα μετατραπεί σε κακιά συνήθεια, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, θα μπορούσατε να τραυματίσετε το τριχωτό της κεφαλής. Η συστηματική αφαίρεση μπορεί να βλάψει το θύλακα της τρίχας και σε βάθος χρόνου να τραυματιστεί και να σταματήσει να αναπτύσσεται. Επιπλέον, θα μπορούσατε να προκαλέσετε κάποια μόλυνση ή ουλή στο τριχωτό της κεφαλής. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, παρά μόνο εάν σταματήσετε να τραβάτε τις άσπρες τρίχες.

Είναι τελικά τόσο βλαβερή συνήθεια;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται στη συχνότητα. Ένα τράβηγμα, μια φορά, μια κι έξω, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα προξενήσει ζημιά στο τριχωτό. Ωστόσο, όταν γίνεται επανειλημμένα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαλακρού σημείου στην περιοχή του κεφαλιού, ακόμα και σε τριχόπτωση.

Η βραχυπρόθεσμη λύση

Όταν θελήσετε να απαλαγείτε από μια άσπρη τρίχα, μια εναλλακτική που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε είναι να την κόψετε προσεκτικά με ένα μικρό ψαλίδι, έτσι ώστε να μην τραυματίσετε το θύλακα της τρίχας.