Ο έρωτας περνά από το στομάχι και αυτά που τρώμε μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τις σεξουαλικές μας επιδόσεις.
Αν καταναλώνετε συστηματικά τις παρακάτω τροφές εκτός από το σεξουαλικό κομμάτι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία σας.
«Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνά ένα πολύπλοκο πρόβλημα, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με την ηλικία. Σπανίως όμως έχει μία καθαρά σωματική ή ψυχολογική αιτία. Συνήθως οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η διατροφή», αναφέρει η ενδοκρινολόγος Dr. Florence Comite, επικεφαλής του ομώνυμου Κέντρου Ιατρικής Ακριβείας & Υγείας, στη Νέα Υόρκη.
Όπως εξηγεί, η επαρκής ροή αίματος αλλά και η ποιότητά του είναι σημαντική για την ερωτική ζωή. Τα παθολογικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, λ.χ., μπορεί να οδηγήσουν σε στενώσεις των αιμοφόρων αγγείων. Οι στενώσεις δυσκολεύουν την αιμάτωση του πέους και του κόλπου, παρεμποδίζοντας την ερωτική ζωή.
Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας ακόμα περισσότερα την αιμάτωση. Το επακόλουθο στους άνδρες μπορεί να είναι η στυτική δυσλειτουργία. Και στα δύο φύλα, μια άλλη πιθανή συνέπεια μπορεί να είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν επίσης νευρολογικές βλάβες, μειώνοντας την αίσθηση της αφής στο δέρμα. Έτσι, όμως, μειώνουν και την ερωτική διέγερση.
Μία διατροφή πλούσια σε αλάτι, εξ άλλου, μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση η οποία μειώνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου. Αυτή η χημική ουσία βοηθεί τους μυς να χαλαρώνουν. Η έλλειψή της μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο τον οργασμό, κατά την Dr. Comite.
Οι τροφές που έχουν αυτές τις συνέπειες στην ερωτική ζωή είναι οι ίδιες με εκείνες που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς, αναφέρει. Είναι επίσης οι ίδιες με εκείνες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη.
Τα καλά νέα είναι πως ο περιορισμός τους στην ημερήσια και εβδομαδιαία διατροφή και η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές, ενδέχεται να βελτιώσει τα σεξουαλικά προβλήματα. Να λοιπόν ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχετε, κατά την Dr. Comite.
Επεξεργασμένα τρόφιμα, με και χωρίς ζάχαρη
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. λευκό ψωμί, λευκά δημητριακά πρωινού, λευκά ζυμαρικά, πατατάκια, κέικ, μπισκότα) αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Ο διαβήτης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.
Επιπλέον, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα προϊόντα άρτου, παράγονται από άλευρα χωρίς φυτικές ίνες. Η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε φλεγμονή που μειώνει την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.
Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά φαγητά περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την αρτηριοπάθεια, τον διαβήτη και την υπέρταση. Όλες αυτές οι παθήσεις πλήττουν την ερωτική ζωή, αφού σχετίζονται με την σεξουαλική δυσλειτουργία.
Αλκοόλ
Ένα ποτηράκι κρασί δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ερωτική ζωή. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, όμως, μειώνει την ερωτική διέγερση και δυσκολεύει τον οργασμό.
Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior έδειξε πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη ύγρανση του κόλπου. Η επίδραση αυτή μπορεί να καταστήσει επώδυνες τις ερωτικές επαφές.
Παχύ κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά
Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική ζωή, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Μακροπρόθεσμα η υπερκατανάλωσή τους οδηγεί σε συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.
Η συσσώρευση αυτή οδηγεί στην αθηρωμάτωση και σε στενώσεις των αρτηριών. «Η αθηροσκλήρωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας», τονίζει η Dr. Comite.
Επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
Κατά κανόνα περιέχουν πολύ αλάτι. Η υπερκατανάλωση άλατος μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στην υπέρταση. Αυτή με τη σειρά της μειώνει την ερωτική επιθυμία και ευνοεί την στυτική δυσλειτουργία.
Στυτική δυσλειτουργία: Αυτή η συνήθεια ευθύνεται – Τι έδειξε νέα έρευνα
Στυτική δυσλειτουργία: “Συμβαίνει σε όλους”. Μια φράση που ακούει κάθε άνδρας όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την στυτική δυσλειτουργία.
Και πράγματι η στυτική δυσλειτουργία, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Η ΣΔ μπορεί να συνίσταται είτε στην ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης στύσης, είτε σε μια ασυνεπή, μη προβλέψιμη ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης, ή ακόμα και μια τάση διατήρησης στύσεων με σύντομη χρονική διάρκεια.
Στους άνδρες ηλικίας 50 ετών το ποσοστό που εμφανίζει ολική αδυναμία επίτευξης στύσης είναι 4%, στους άνδρες ηλικίας 60 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%, ενώ η συχνότητα εμφάνισης της ΣΔ απογειώνεται για τους άνδρες άνω των 75 ετών στο 47%.
Παρόλα αυτά η στυτική δυσλειτουργία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας καθώς είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία.
Στυτική δυσλειτουργία: Ποια συνήθεια ευθύνεται;
Βρετανοί επιστήμονες λένε πως δεν υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση για την στυτική δυσλειτουργία από το κόψιμο του καπνίσματος, σύμφωνα με το HealthView
Οι ερευνητές μελέτησαν 65 σεξουαλικά ενεργούς άντρες καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο και ήταν πρόθυμοι να έχουν στύση σε εργαστηριακές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να μετρηθεί από τους επιστήμονες.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης από το τσιγάρο διάρκειας οκτώ εβδομάδων, το οποίο περιελάμβανε την εφαρμογή επιθεμάτων νικοτίνης (και όχι άλλα φάρμακα) και την παροχή συμβουλών.
Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, πέρασαν τρεις φορές από το εργαστήριο για να μετρηθεί η στύση τους: πριν από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος, στα μισά του του προγράμματος και έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Για να μετρήσουν την στύση των ανδρών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή που ονομάζεται πληθυσμογράφος πέους (penile plethysmograph), που μετρά τις αλλαγές στην περιφέρεια και την σκληρότητα.
Στυτική δυσλειτουργία: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Urology International, έδειξαν πως οι άντρες που έκοψαν πλήρως το κάπνισμα είχαν μεγαλύτερης διάρκειας, πιο “ισχυρή” στύση και έφτασαν στη μέγιστη διέγερση πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι άνδρες που ήταν καπνιστές.
Από το 20% των συμμετεχόντων που στην αρχή της έρευνας είχε δηλώσει ότι είχε στυτική δυσλειτουργία, το 75% εκείνων που έκοψες το κάπνισμα δεν είχε κανένα τέτοιο πρόβλημα στο τέλος του προγράμματος.
Αντίστοιχα, το 61% των ίδιων συμμετεχόντων που όμως τελικά δεν έκοψε το κάπνισμα, δήλωσε ότι τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας παρέμειναν και μετά το τέλος της έρευνας.
Η παρούσα μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει το κάπνισμα με τη σεξουαλική υγεία. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει τη σωστή ροή του αίματος, η οποία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία.
Στυτική Δυσλειτουργία: Οργανικά αίτια της διαταραχής
Ενδείξεις οργανικής αιτιολογίας στυτικής διαταραχής είναι:
- η προοδευτική έναρξη και εγκατάσταση της δυσλειτουργίας,
- η αιφνίδια έναρξη που οφείλεται σε κάποιο εμφανές οργανικό αίτιο,
- η απουσία νυχτερινών και πρωινών στύσεων,
- η όψιμη ηλικία έναρξης (άνω των 50 ετών) και
- η παρουσία άλλων οργανικών παραγόντων όπως για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης.
Αγγειακά αίτια
- Καρδιαγγειακές νόσοι (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειοπάθεια κ.α.)
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Υπερλιπιδαιμία
- Κάπνισμα
- Μείζονες επεμβάσεις πυέλου (ριζική προστατεκτομή) ή ακτινοθεραπεία
Νευρογενή αίτια: Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
- Εκφυλιστικές διαταραχές (Πολλαπλή Σκλήρυνση, ν. Parkinson, πολλαπλή ατροφία, κ.α.)
- Κάκωση ή ασθένειες νωτιαίου μυελού
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος
Νευρογενή αίτια: Περιφερικό Νευρικό Σύστημα
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, ΙΙ
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Πολυνευροπάθεια
- Χειρουργική επέμβαση (μείζον χειρουργείο πυέλου, οπισθοπεριτοναίου, ριζική προστ/μή, επέμβαση παχέος εντέρου, κ.α.)
- Χειρουργική επέμβαση ουρήθρας
Ανατομικά αίτια
- Υποσπαδίας, Επισπαδίας
- Μικροπενία
- Νόσος Peyronie
Ορμονικά αίτια
- Υπογοναδισμός
- Υπερπρολακτιναιμία
- Υπερ και υποθυρεοειδισμός
- Υπερ και υποκορτιζολαιμία (Νόσος του Cushing, κ.α.)
- Πολλαπλή ανεπάρκεια υπόφυσης και πολλαπλές ενδοκρινικές διαταραχές
Φαρμακευτικά αίτια
- Αντιυπερτασικά (θειαζιδικά διουρητικά, κ.α.)
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντιψυχωτικά
- Αντι-ανδρογόνα (GnRH αγωνιστές και ανταγωνιστές)
- Ψυχαγωγικά ναρκωτικά (αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα, μεθαδόνη, συνθετικά ναρκωτικά, αναβολικά στεροειδή κ.α.)
Κακώσεις – τραυματισμοί
- Κάταγμα πέους
- Κατάγματα πυέλου
Στυτική Δυσλειτουργία: Ψυχογενή αίτια της διαταραχής
- Γενικευμένες διαταραχές (π.χ. έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης και διαταραχές στη σεξουαλική/συναισθηματική εγγύτητα)
- Περιστασιακές διαταραχές (π.χ. σχετικές με τη σύντροφο, την επίδοση ή κατάθλιψη)
Συνήθως, στους νέους άνδρες το πρόβλημα παρουσιάζεται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής ή σε μία καινούργια γνωριμία ή ακόμη λόγω της χρήσης του προφυλακτικού.
Μια ευκαιριακή αποτυχία, κάποια στιγμή, πιθανότατα θα φέρει άγχος για την επόμενη φορά, και μια δεύτερη αποτυχία θα οδηγήσει σε μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών.
Στις ψυχογενούς αιτιολογίας διαταραχές, η έναρξη της διαταραχής είναι αιφνίδια, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται περιστασιακά ή σε συγκεκριμένες μόνο καταστάσεις, το άτομο εμφανίζει φυσιολογικές νυχτερινές και πρωινές στύσεις ή αυνανίζεται χωρίς πρόβλημα, συνυπάρχουν προβλήματα διαφυλικών σχέσεων, η έναρξη της διαταραχής τοποθετείται νωρίς στη ζωή του ατόμου και υπάρχει απουσία οργανικών παραγόντων.
Παράγοντες όπως η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο πλαίσιο της σχέσης, η προηγούμενη αρνητική ή τραυματική σεξουαλική εμπειρία, υπερβολικές προσδοκίες ή κάποια βιολογική παράμετρος είναι σε θέση να πυροδοτήσουν διαταραχή στη στυτική λειτουργικότητα.
Τέτοιου είδους παράγοντες συνήθως επηρεάζουν την εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του και παρεμβαίνουν στην ομαλή σεξουαλική ζωή και λειτουργία.
Η ύπαρξη προβλημάτων στη διαπροσωπική σχέση, το άγχος επίδοσης, η ανεπαρκής σεξουαλική πληροφόρηση, η ελλιπής σεξουαλική διέγερση, η απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μεταξύ των συντρόφων, ο φόβος για την συναισθηματική εγγύτητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα περιορισμένα προκαταρκτικά και η φτωχή επικοινωνία του ζευγαριού μπορεί να διαιωνίζουν την διαταραχή.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, η ύπαρξη σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, η ανεργία, οι δυσκολίες της ανατροφής των παιδιών, η έλλειψη ιδιωτικότητας καθώς και τα απαιτητικά ωράρια εργασίας μπορεί να συντηρούν μια αρνητική κατάσταση και να διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Στην περίπτωση που αποκλειστούν οργανικοί παράγοντες και η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κυρίως σε ψυχογενείς παράγοντες προτείνεται ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση.
Στυτική Δυσλειτουργία: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού ενός άνδρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον καθορισμό των αιτίων και της σοβαρότητας της στυτικής δυσλειτουργίας.
Πιο συγκεκριμένα ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό μπορεί να μας αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ ακόμα και μια απλή περιγραφή της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό να εντοπίσει προβλημάτα σχετικά με την επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση, ή τον οργασμό.
Παράλληλα, η χορήγηση διάφορων φαρμακευτικών αγωγών είναι γνωστό ότι μπορεί να έχει σαν παρενέργεια την επιδείνωση της στυσης.
Η φυσική εξέταση από τον ιατρό μπορεί να προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις σχετικά με διάφορα οργανικά προβλήματα.
Για παράδειγμα, εάν το πέος δεν παρουσιάζει ευαισθησία στην φυσική επαφή, είναι μια ένδειξη ότι ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει αιτία κάποιο πρόβλημα του νευρικού συστήματος.
Τα μη φυσιολογικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου, όπως η ασυνήθιστη τριχοφυία, ή η μεγέθυνση του μαστού σε έναν άνδρα, κατευθύνουν τον ιατρό να αναζητήσει πιθανά ορμονικά προβλήματα, συνεπώς το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας ίσως να είναι κάποιο ενδοκρινικό πρόβλημα.
Ο ιατρός επίσης, μπορεί να βρει πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς, εάν για παράδειγμα οι σφυγμοί στους καρπούς ή τους αστραγάλους παρουσιάζονται μειωμένοι.
Άλλη μια αιτία μπορούν επίσης να είναι κάποια χαρακτηριστικά του πέους όπως για παράδειγμα η κάμψη του κατά την διάρκεια της στύσης, μια κάμψη που αρκετές φορές είναι σύμπτωμα της νόσου Peyronie.
Στυτική Δυσλειτουργία: Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Πολλά συμπληρώματα διατροφής, φυτικά παρασκευάσματα και άλλες τροφές έχουν “φαρμακευτικές” ιδιότητες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.
Μερικές από τις πιο γνωστές εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα σε μικρές μελέτες και γενικά θεωρούνται ασφαλείς, περιλαμβάνουν:
- DHEA: Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι μια ορμόνη που προέρχεται από τα επινεφρίδια, αλλά παράγεται με φυσικό τρόπο και στον εγκέφαλο. Η DHEA οδηγεί στην παραγωγή των ανδρογόνων και των οιστρογόνων (αρσενικές και θηλυκές ορμόνες).
- Τζινσένγκ (ginseng): Ονομάζεται και «φυτικό Viagra», το Panax ginseng (“κόκκινο τζινσένγκ) έχει μεγάλη επιστημονική υποστήριξη με έρευνες. Μετα-μελέτη επάνω σε 7 επιμέρους έρευνες το 2008 έδειξε ότι με δόσεις που κυμαίνονταν από 600 έως 1.000 mg, τρεις φορές την ημέρα,. Οι συμμετέχοντες είχαν ενδείξεις μείωσης της.
- L-αργινίνη: Έχει μελετηθεί εκτενώς ως πιθανή θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία και όχι μόνο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ως συμπλήρωμα, αν και είναι γενικά ασφαλές και καλά αποδεκτό από τους περισσότερους άνδρες, δεν βοηθάει όσο άλλες θεραπείες.
- Προπιονύλ-L-καρνιτίνη: Είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Οι άνδρες με προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης (στυτική δυσλειτουργία) λόγω διαβήτη, ή κακής κυκλοφορίας του αίματος μερικές φορές χρησιμοποιούν την προπιονυλο-L-καρνιτίνη μαζί με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στυτική Δυσλειτουργία: Καταπολέμηση με τον τρόπο ζωής
Ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία σε ορισμένους άνδρες. Έρευνες δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί με επιτυχία σε ορισμένες περιπτώσεις με την εστίαση σε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής.
- Ισορροπημένη διατροφή: Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφών, όπως βατόμουρα, φράουλες και εσπεριδοειδή, μπορεί να μειώσει τη στυτική δυσλειτουργία σε νέους και μεσήλικες άνδρες.
- Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους: Το να είναι ένας άντρας υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη στυτική δυσλειτουργία.
- Τακτική σωματική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία με διάφορους τρόπους: Βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει το στρες και συμβάλλει σε ένα υγιές σωματικό βάρος.
- Διακοπή του καπνίσματος: Έρευνες δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της έντασης του καπνίσματος και του βαθμού στυτικής δυσλειτουργίας.
- Αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες: Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες. Επίσης, το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.
- Ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα: Η αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης μπορεί να βελτιώσει ή να επιλύσει τα συμπτώματα.