Μεγάλος κίνδυνος: Βάζεις το κινητό σου στην τσέπη; Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που αφορούν την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι το ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επικίνδυνη για την άνθρωπο και φυσικά να συνδέεται με μορφές καρκίνου.
Τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν γίνει πολλές μελέτες και έρευνες, αποτέλεσμα της ευρείας εξάπλωσης της χρήσης τους σε όλο τον κόσμο.
Μεγάλος κίνδυνος: Επιδράσεις του κινητού τηλεφώνου στην υγεία
Οι επιδράσεις στην υγεία περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης.
Επίσης άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα σε όσους έχουν την συνήθεια να κρατούν το κινητό διαρκώς κολλητά πάνω στο σώμα τους.
Αξίζει να αναφέρουμε πως έρευνες έδειξαν τεκμηριωμένα πως το να φοράς το κινητό στη περιοχή της λεκάνης (γοφούς) μπορεί να αποδυναμώσει την πυελική περιοχή.
Με την χρήση ακτινογραφίας όπως αυτή που χρησιμοποιείται για την διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με οστεοπόρωση, ερευνητές μέτρησαν την πυελική οστική μάζα σε 150 άνδρες που συνήθως κουβαλούσαν το κινητό στην ζώνη του παντελονιού τους.
Οι άντρες αυτοί είχαν απάνω τους το κινητό τους για περίπου 15 ώρες την ημέρα, και χρησιμοποιούσαν το κινητό για έξι χρόνια μέσο όρο. Οι ερευνητές βρήκαν, πως η οστική πυκνότητα είχε πέσει στην πλευρά του γοφού όπου κουβαλούσαν το κινητό, αυξάνοντας την πιθανότητα της οστικής μάζας να μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς απ΄ τις ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που εκπέμπουν τα κινητά.
Επίσης έρευνες έδειξαν πως η ακτινοβολία απ’τα κινητά επηρεάζει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες, καθώς και την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων δεν πρέπει να κοιμούνται έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα στο μαξιλάρι ή στο κομοδίνο.
Η μακροχρόνια χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εγκεφάλου, του ακουστικό νεύρου και των σιελογόνων αδένων, αλλά και σε πονοκεφάλους όπως και σε προβλήματα ύπνου.
Μεγάλος κίνδυνος: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε δίπλα στο κινητό μας;
Αν είστε σαν τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που κοιμούνται με τα κινητά τους τηλέφωνα δίπλα στο κρεβάτι τους, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για πολλά προβλήματα (ανεπαίσθητα για την ώρα) στην υγεία σας.
Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα smartphones είναι πραγματικά επικίνδυνη. Το να κοιμόμαστε έχοντας το κινητό δίπλα μας μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες, σε αδυναμία ύπνου και σε περπάτημα πολλές φορές κάθε νύχτα.
Ο λόγος; Προκαλεί μια μεταβολή στο σύστημα συγκεκριμένων αυτορυθμιζόμενων διαδικασιών, όπως το βιολογικό σας ρολόι ή τον καρδιακό ρυθμό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές γενικά (όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα) είναι επιβλαβείς για το σώμα και μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.
Έχουν τοξικά αποτελέσματα, που πολλοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν ενώ θα πρέπει να ξέρετε ότι τα κινητά βασίζονται στην ιονίζουσα ακτινοβολία.
Μια μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην χρήση των smartphones και στην στειρότητα για τους άνδρες, καθώς επίσης και την μειωμένη ποιότητα του σπέρματος. Και στα δυο φύλλα, υπήρξε μια αύξηση στα επίπεδα άγχους.
Παρόλο που το κινητό σας μπορεί να έχει ξυπνητήρι θα πρέπει πραγματικά να το απενεργοποιείτε κατά την διάρκεια της νύχτας. Επειδή ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιούμε, αυτό επικοινωνεί με τους σταθμούς βάσης με ασύρματη ζεύξη.
Αυτό σημαίνει ότι τα τηλέφωνα εκπέμπουν συνεχώς ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο περιβάλλον, όχι μόνο όταν χρησιμοποιούνται. Και η τοποθέτηση του δίπλα στο κεφάλι σας κατά την διάρκεια του ύπνου είναι σαν “εξάπλωση μόλυνσης” αυτών των κυμάτων που δεν μας κάνουν καθόλου καλό.
Μεγάλος κίνδυνος: Η σωστή θέση του κινητού κατά τον ύπνο
Σίγουρα δεν πρέπει να κοιμάστε κοντά στο κινητό. Υπάρχουν δυο τρόποι: πρώτος, το απενεργοποιείτε και το αφήνετε στο συνηθισμένο μέρος (το κομοδίνο), έχοντας στο μυαλό σας ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό ξυπνητήρι.
Ο δεύτερος είναι να το αφήσετε ανοιχτό αλλά σε άλλο δωμάτιο μακριά, όπως στην κουζίνα ή στο σαλόνι. Αυτή η εναλλακτική είναι η λιγότερο επιθυμητή.
Κι αν δεν αισθάνεστε άνετα απενεργοποιώντας το, σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να επικοινωνήσει μαζί σας κατά την διάρκεια της νύχτας σε έκτακτη ανάγκη, μπορείτε τουλάχιστον να κλείσετε την σύνδεση ίντερνετ ή WiFi , τα οποία είναι πιο επικίνδυνα από τα ραδιοκύματα.
Οι ειδικοί συνιστούν ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από το σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορούμε να το αφήνουμε, για παράδειγμα, στον καναπέ ή σε μια καρέκλα.
Ένας άλλος κίνδυνος, που επίσης σχετίζεται με την τοποθέτηση του κινητού στο κομοδίνο, είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα άγχους μας.
Είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή κι αναμονή ότι κάτι μπορεί να συμβεί όλη την ώρα, ξυπνάμε στην μέση της νύχτας για να τσεκάρουμε τα email μας ή τα κοινωνικά δίκτυα, κάθε φορά που λαμβάνουμε κάποια ενημέρωση, κτλ.
Αυτή είναι μια αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών που τελικά καταλήγει σε άγχος, αϋπνία, κακή συγκέντρωση, προβλήματα αντίληψης, έλλειψη παραγωγικότητας, ευερεθιστικότητα, εφιάλτες, πονοκεφάλους, κτλ.
Μεγάλος κίνδυνος: Συμβουλές για σωστή χρήση
- Αλλάζετε αυτί κάθε λίγα λεπτά.
- Αν είναι εφικτό, να απαντάτε στις κλήσεις με το σύστημα hands-free , ώστε να αποφύγετε να το έχετε δίπλα στο κεφάλι σας.
- Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, ούτε σαν παιχνίδι.
- Μη μιλάτε στο smartphone σας σε περιοχή όπου το σήμα είναι χαμηλό, επειδή η συσκευή θα πρέπει να εκπέμπει δυνατότερα ραδιοκύματα.
- Μην κουβαλάτε το κινητό σας στο σώμα σας (ειδικά οι άνδρες δεν θα πρέπει να το βάζουν στην τσέπη των παντελονιών τους) και να αποφεύγετε την επαφή με το δέρμα.
- Κρατείστε το μακριά, ακόμη και δυο μέτρα, ενώ είστε στο γραφείο ή στο τραπέζι.
Μεγάλος κίνδυνος: Γιατί να μη φορτίζετε το κινητό το βράδυ;
Δεν θα πρέπει να αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει όλη τη νύχτα ενώ το έχετε κάτω από το μαξιλάρι σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έκαψαν το πρόσωπο ή τα χέρια τους λόγω μιας υπερφόρτωσης ή επακόλουθης φωτιάς από τις συσκευές τους. Τα πιο πολλά μαξιλάρια είναι φτιαγμένα από ένα υλικό που καίγεται πολύ γρήγορα κι αυτό μας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο ενώ κοιμόμαστε επειδή δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας.
Γιατί είναι κακό για το κινητό;
Το να αφήνεις το κινητό στην πρίζα ενώ έχει φορτιστεί πλήρως -πράγμα που σίγουρα θα συμβεί όταν το φορτίζετε όλη νύχτα- αποδυναμώνει την μπαταρία του λόγω της υψηλής συχνότητας που διέρχεται μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να φορτίζετε το κινητό σας μέχρι να φτάσει στο 100%. Κι αυτό γιατί όταν φτάσει σε κατάσταση πλήρους φόρτισης κι εσείς δεν το αποσυνδέσετε, αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του, πράγμα που φθείρει τη μπαταρία μακροπρόθεσμα.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φορτίζετε για λίγο το κινητό σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, τότε που μπορείτε δηλαδή να ελέγξετε τα επίπεδα φόρτισης και να το αποσυνδέσετε την κατάλληλη στιγμή.
Το πιο αποδοτικό για ένα κινητό είναι να είναι φορτισμένο ανάμεσα στο 50 και το 80%. Αυτό επιτρέπει στα φορτισμένα ιόντα να συνεχίσουν τη προστασία της μπαταρίας.
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:
- Απόφύγετε να το φορτίζετε με το USB και προτιμήστε τον κανονικό φορτιστή με υποδοχέα για πρίζα στον τοίχο.
- Ενεργοποιήστε το airplane mode γιατί εξοικονομεί πολλή μπαταρία.
- Αποφύγετε να ανοίξετε την οθόνη (για να δείτε την ώρα π.χ.) ή να τσεκάρετε τις ειδοποιήσεις σας γιατί και αυτό καταναλώνει μπαταρία.