Χάπι της επόμενης μέρας: Πότε και πόσες φορές μπορώ να το πάρω – Η τιμή και οι παρενέργειες

Χάπι της επόμενης μέρας: Το χάπι της επόμενης ημέρας λέγεται επίσης και επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης. Προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς αντισύλληψη ή για κάποιο λόγο η αντισυλληπτική μέθοδος που επελέγη δεν λειτούργησε.

Στη Ελλάδα κυκλοφορούν δυο συσκευασίες με διαφορετική δραστική ουσία.  Η πρώτη συσκευασία περιέχει δύο δισκία προγεσταγόνου levonorgestrel (0.75 mg) και κοστίζει 8,34 ευρώ .

Η δεύτερη περιέχει ένα χάπι με τη δραστική ουσία Ulipristate Acetate (30mg), στην τιμή των 18,60 ευρώ. Το χάπι της επόμενης μέρας είναι αποτελεσματικό και αποτρέπει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την “ύποπτη” σεξουαλική επαφή.

Η αποτελεσματικότητα του χαπιού αρχίζει να μειώνεται καθώς περνάει χρόνος από τότε που έγινε η σεξουαλική επαφή.

Χάπι της επόμενης μέρας: Πότε πρέπει να λαμβάνεται;

Θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μετά την επαφή. Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά το σεξ τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται στο 58%.

Αν πάρετε το χάπι του προγεσταγόνου levonorgestrel  μετά από 72 ώρες (3 μέρες), δεν θα υπάρξει μάλλον αποτέλεσμα, ενώ το χάπι με τη δραστική ουσία Ulipristate Acetate έχει αποτελεσματικότητα ακόμα και ύστερα από 4 ημέρες (μέχρι 120 ώρες).

Το χάπι δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η δράση του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από τη φάση του γυναικείου κύκλου. Στην αρχή του κύκλου, για παράδειγμα, η προγεστερόνη θα δράσει εμποδίζοντας τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάρια.

Αν η ωορρηξία έχει ήδη γίνει, τότε το χάπι θα εμποδίσει τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αν έχει γίνει ήδη η γονιμοποίηση, το χάπι δεν θα επιτρέψει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Αν όμως το γονιμοποιημένο ωάριο έχει ήδη εμφυτευφτεί στη μήτρα, το χάπι δεν μπορεί να προσφέρει κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό σε καμία περίπτωση το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι χάπι έκτρωσης. 

Χάπι της επόμενης μέρας: Πώς δρα;

  • Εμποδίζει τις ωοθήκες από το να απελευθερώσουν το ωάριο.
  • Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.
  • Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας και έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Το χάπι της επόμενης ημέρας χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε περιπτώσεις βιασμών, όπου υπήρχε φόβος εγκυμοσύνης. Από τότε μπήκε γρήγορα στη ζωή των γυναικών και έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των εκτρώσεων.

Σύμφωνα με έρευνες, από το 1994 μέχρι το 2000, στις ΗΠΑ ο αριθμός των εκτρώσεων μειώθηκε κατά 43% χάρη στην επείγουσα χορήγηση του αντισυλληπτικού χαπιού της επόμενης μέρας.

Το χάπι καλό είναι να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο, γιατί δεν πρέπει να γίνεται άσκοπη χρήση του. Οι γυναικολόγοι αναφέρουν ότι ένα ποσοστό περίπου 30% λαμβάνει το χάπι χωρίς να υπάρχει λόγος.

Πολλά εξαρτώνται από την ημέρα του κύκλου κατά την οποία συνέβη το «ατύχημα» αλλά και από την διάρκεια και σταθερότητα του κύκλου. Υπολογίζεται ότι το 27% των Ελληνίδων έχουν καταφύγει έστω και μία φορά στη λύση του χαπιού της επόμενης μέρας.

Χάπι της επόμενης μέρας: Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται ότι δεν κρύβει κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας. Γι’ αυτό και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) η πώληση του για γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω δίχως συνταγή γιατρού.

Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάληεμετός και αίσθημα κούρασης. Το χάπι μπορεί να προκαλέσει έντονη αδιαθεσία η οποία ενδεχομένως να κρατήσει πάνω από μια μέρα. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που συνοδεύουν το χάπι, ενδέχεται να προκαλέσει εμετό.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί πριν περάσουν 3 ώρες από τη στιγμή που το πήρατε, θα πρέπει να επισκεφθείτε το φαρμακείο και να προμηθευτείτε άλλο χάπι. Αν συνεχίζετε να έχετε εμετούς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να προκαλέσει, διαταραχές στην περίοδο. Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι η επόμενη περίοδος εμφανίστηκε με απόκλιση 3 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία στο 57% των γυναικών, στο 15% άρχισε νωρίς, στο 15% με καθυστέρηση μέχρι 7 ημέρες και το 13% είχαν καθυστέρηση περισσότερο από 7 ημέρες.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι αν είστε ευαίσθητη στην ουσία λεβονοργεστρέλη ή ουλιπριστάλη ή σε οποιαδήποτε από τα έκδοχα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Χάπι της επόμενης μέρας: Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μέσο αντισύλληψης;

Όχι. Αφενός δεν προστατεύει για όλο τον κύκλο της γυναίκας, αφετέρου όταν επαναλαμβάνεται η λήψη του πολλές φορές διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος. Σαφώς υπάρχουν άλλες αποτελεσματικότεροι μέθοδοι αντισύλληψης να ακολουθήσουμε. Επίσης και από πλευράς κόστους (αν και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό), δεν συνίσταται να χρησιμοποιείται ως ρουτίνα.

Πόσες φορές μπορεί να το λάβει μια γυναίκα στη διάρκεια της σεξουαλικής της ζωής;

Δεν υπάρχει περιορισμός στις φορές που μπορεί μια γυναίκα να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας, είτε γενικά στη ζωή της είτε μέσα σε έναν κύκλο.

Πόσο ασφαλές είναι; Είναι αλήθεια πως είναι επικίνδυνο;

Είναι μύθος ο,τι είναι επικίνδυνο. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο το έχουν δοκιμάσει με ασφάλεια και συνίσταται η χρήση του.

Διαταράσσει τον κύκλο; Πότε αναμένεται η επόμενη περίοδος;

Συνήθως η περίοδος έρχεται στην ώρα της, μπορεί όμως λίγο νωρίτερα η και αργότερα. Μερικές φορές το αίμα είναι περισσότερο. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από μια εβδομάδα, υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης και η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της.

Μια γυναίκα που θηλάζει μπορεί να το χρησιμοποιήσει;

Το χάπι προγεσταγόνου levonorgestrel μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα, ενώ μετά τη χρήση του χαπιού με τη δραστική ουσία Ulipristate Acetate η γυναίκα πρέπει να αποφύγει το θηλασμό για 36 ώρες.

Χρειάζεται συνταγή γιατρού για το χάπι της επόμενης ημέρας;

Δεν χρειάζεται συνταγή. Η γυναίκα μπορεί να το προμηθευτεί ελεύθερα από το φαρμακείο.

Πότε μπορώ να αρχίσω ή να συνεχίσω τα αντισυλληπτικά χάπια εφόσον έχω πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας;

Εξαρτάται από το χάπι της επόμενης μέρας που λάβατε. Στην περίπτωση της λεβονοργεστρέλης, μπορείτε να συνεχίσετε τα αντισυλληπτικά χάπια κανονικά, την ίδια μέρα.

Θα χρειαστεί, όμως, για τις επόμενες 7 μέρες να εφαρμόσετε και μία επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το προφυλακτικό.

Στην περίπτωση της ουλιπριστάλης, θα πρέπει να συνεχίσετε τα αντισυλληπτικά 5 μέρες μετά και να εφαρμόσετε μία επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο μέχρι την επόμενη περίοδο.