Μετάλλαξη Μποτσoυάνα: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η νέα παραλλαγή «Όμικρον»

«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα, δίνοντάς της το όνομα «Όμικρον».

Την ίδια ώρα η νέα παραλλαγή που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με τις χώρες – μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, εκφράζοντας και το μέγεθος ανησυχίας, έδωσε στην παραλλαγή B.1.1.529 την ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Οι αποφάσεις στην Ελλάδα για τη «μετάλλαξη Μποτσουάνα»

Νωρίτερα σήμερα, 26 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδημίες σε πολλές χώρες, επιβαρύνοντας τα ήδη εξαιρετικά πιεσμένα συστήματα υγείας, καθώς ίσως είναι άτρωτο απέναντι στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και περιπλέκουν τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το B.1.1.529 φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα του, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν αν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις ήδη γνωστές παραλλαγές.

2. Από πού προήλθε;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες. Ένας επιστήμονας του Ινστιτούτου Γενετικής UCL στο Λονδίνο δήλωσε ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ενός ατόμου με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ενδεχομένως από ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία. Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν με HIV, τους περισσότερους στον κόσμο. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προέρχεται από άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

3. Πόσο διαδεδομένη είναι;

Από την Πέμπτη είχαν εντοπιστεί σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων μολύνσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη νοτιοαφρικανική επαρχία που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον Τούλιο ντε Ολιβέιρα, καθηγητή βιοπληροφορικής που διευθύνει ιδρύματα γονιδιακής αλληλουχίας σε δύο νοτιοαφρικανικά πανεπιστήμια.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, οι αξιωματούχοι κατέγραψαν τη Δευτέρα τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε άτομο που βρισκόταν σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου απέναντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή η νέα παραλλαγή, φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, καθώς σε λιγότερο από 2 εβδομάδες κυριαρχεί πλέον σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις – συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα – που έπληξαν τη Νότα Αφρική, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να παραμένει ανεμβολίαστο.

4. Πώς αντέδρασαν οι χώρες;

Η είδηση για τη νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει «σεισμό» τόσο στις χώρες όσο και στις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές που αφορούν τα ταξίδια στην Ασία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Χώρες όπως η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη έσπευσαν να ανακοινώσουν απαγορεύσεις πτήσεων από αφρικανικές χώρες με στόχο το μπλοκάρισμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης στο έδαφός τους. Η Αυστραλία δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να αυστηροποιήσει τους συνοριακούς κανόνες για τους ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

5. Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;

Είναι σχετικά νωρίς για μία τέτοια εκτίμηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το χρόνο που απαιτείται για τη μελέτη της, καθώς και το πόσο καλά λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια στην καταπολέμησή της. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές να κάνουν τον ιό άλλοτε πιο αδύναμο ή άλλοτε πιο επιδέξιο στο να αποφεύγει τα αντισώματα και να μολύνει τον άνθρωπο.