Με αφορμή το σοκαριστικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν, στη συνέχεια της ζωής τους μπορεί να βιώσουν μετατραυματικό σοκ. Άλλωστε οι εικόνες που αντίκρυσαν είναι δύσκολο να ξεχαστούν.
Τα συμπτώματα του μετατραυματικού σοκ
Το ψυχικό σοκ που υφίσταται ένας άνθρωπος μετά από ένα ατύχημα που βιώνει είναι τεράστιο. Και στην ψυχολογία χαρακτηρίζεται ως διαταραχή μετατραυματικού στρες με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Ζάλη
- Ναυτία και έμετος
- Πόνος στο στήθος
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Εφιάλτες για το τραυματικό γεγονός ή αναδρομές στο παρελθόν
- Υπεραερισμός (γρήγορη και βαθιά αναπνοή σε περιόδους άγχους)
- Αυξημένο άγχος και άλλα έντονα συναισθήματα μετά το τραυματικό γεγονός
- Αίσθημα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού
- Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών
Αυτό που κάνει το ψυχικό σοκ τόσο οδυνηρό μετά από ένα ατύχημα είναι το γεγονός ότι μπορεί να το βιώσεις πολύ καιρό μετά το ατύχημα και μετά την επούλωση των σωματικών τραυμάτων. Και, βέβαια, για να ξεπεραστεί το μετατραυματικό σοκ ενδείκνυται η ψυχολογική συμβουλευτική και άλλες θεραπείες.
Πώς θα αισθανθεί καλύτερα κάποιος
Με τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή
Η ψυχοθεραπεία είναι από τις βασικότερες μεθόδους που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος μετά το μετατραυματικό σοκ για να μπορέσει να επανέλθει στην καθημερινότητά του όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Με τη βοήθεια εργοθεραπευτή
Ο εργοθεραπευτής είναι εκεί για να μάθει στον ασθενή πώς μπορεί να ορίζει το νευρικό του σύστημα.
Άσκηση
Η άσκηση είναι «φάρμακο» για όλα. Και στην περίπτωση του μετατραυματικού σοκ μπορεί να βοηθήσει με την απελευθέρωση ενδορφινών, που θα βοηθήσουν στη μείωση της έντασης στο νευρικό σύστημα.
Αναπνοές
Οι βαθιές αναπνοές είναι καταπραϋντικές, ειδικά όταν έρχονται μνήμες στο μυαλό.
Επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα
Άνθρωποι που εμπιστεύεσαι και που ξέρουν τι σου έχει συμβεί μπορούν να σε βοηθήσουν όταν νιώθεις πως δεν αισθάνεσαι καλά και ανασύρονται οι μνήμες. Μη διστάσεις, λοιπόν, να επικοινωνήσεις.
Τι είναι η C-PTSD;
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει μια άλλη παραλλαγή του PTSD γνωστή ως C-PTSD (Complex post-traumatic stress disorder) ή σύνθετη διαταραχή μετατραυματικού στρες η οποία ενώ φαίνεται παρόμοια με το PTSD διαφέρει.
Όσον αφορά τις αιτίες, η C-PTSD διαφέρει από τη PTSD καθώς ενώ η PTSD μπορεί να προκληθεί από ένα μόνο τραυματικό γεγονός, η C-PTSD προκαλείται συνήθως από ένα συνεχιζόμενο τραυματικό γεγονός ή μια σειρά τραυμάτων.
Οι πιθανές αιτίες για C-PTSD
- Συνεχιζόμενη σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση
- Συνεχής εκφοβισμός
- Μακροχρόνιες απαγωγές ή καταστάσεις ομηρίας
- Κράτηση σε αιχμαλωσία (π.χ. αιχμάλωτος πολέμου ή στρατόπεδο συγκέντρωσης)
- Δουλεία και εμπορία ανθρώπων
- Παιδική εργασία
- Όντας σε μια κακοποιητική σχέση
- Έχοντας ζήσει σε ένα αυταρχικό καθεστώς
Η C-PTSD προκαλείται συνήθως από παρατεταμένες τραυματικές εμπειρίες που κάνουν τον πάσχοντα να αισθάνεται παγιδευμένος, να μην έχει τον έλεγχο της ζωής του έχοντας την πεποίθηση ότι δεν θα έχει καμία πιθανότητα να ξεφύγει ποτέ από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.
Αυτό το συναίσθημα, με τη σειρά του, οδηγεί και σε άλλα συμπτώματα. Όπως σε μεγαλύτερη εστίαση στο γεγονός, στη συναισθηματική απορρύθμιση και τις σοβαρές στρεβλώσεις της προσωπικής ταυτότητας, της αυτοαντίληψης και της ενσυναίσθησης.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το PTSD;
Μια σειρά από μεθόδους θεραπείας PTSD υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Ένα δίκτυο υποστήριξης από φίλους, την οικογένεια και ειδικούς ψυχικής υγείας, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων.
Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε μια θετική στρατηγική αντιμετώπισης, να είστε σε θέση να ενεργείτε παρά το φόβο και να μπορείτε να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας και τις αποφάσεις σας.
Η φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία είναι συνήθως το καλύτερο σχήμα για τη θεραπεία.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία της PTSD είναι τα αντικαταθλιπτικά, ειδικά οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συναισθηματικών συμπτωμάτων, όπως θλίψη, θυμός, αίσθημα μουδιάσματος και ούτω καθεξής.
Τα φάρμακα μπορούν επίσης να θεραπεύσουν άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ύπνου.
Άλλες ιατρικές θεραπείες που διατίθενται για PTSD περιλαμβάνουν ιατρική κάνναβη, η οποία χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες.
Να θυμάστε πως δεν είναι ντροπή να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας εφόσον είναι απαραίτητο καθώς η θεραπεία της ψυχής είναι ένα «εσωτερικό» ταξίδι που αποτελεί μονόδρομο για μια ευτυχισμένη ζωή!