Μέτρηση πίεσης: Πώς θα την μετρήσετε μόνοι – Οι τιμές

Είναι πολύ σημαντικό να μετράμε σωστά την πίεσή μας, καθώς είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης για την υγεία μας.

Υπάρχουν ωστόσο κάποια μικρά αλλά σημαντικά μυστικά, τα οποία ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, μπορούν όμως να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση.

Τρία μυστικά για να μετρήσετε σωστά την πίεση

Οι μετρήσεις μόνο στο ένα χέρι δεν λένε όλη την αλήθεια: Μελέτη του οργανισμού Framingham Heart έδειξε ότι η μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναγνώριση όσων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.400 ασθενείς ηλικίας άνω των 13 ετών, διαπίστωσαν ότι περίπου το 10% των συμμετεχόντων παρουσίασαν υψηλότερες μετρήσεις της συστολικής ή μεγάλης πίεσης στο ένα χέρι. Όσοι είχαν αποκλίσεις 10 ή και περισσοτέρων μονάδων στην μέτρηση της πίεσης από χέρι σε χέρι, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι διαφορές μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Η πίεσή σας εξαρτάται από το ποιος την μετρά: Η συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) είναι κατά μέσο όρο επτά μονάδες χαμηλότερη όταν τη μετρά μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο αντί ενός γιατρού, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Exeter.

Το μηχάνημα μέτρησης της πίεσης που έχετε στο σπίτι μπορεί να μην είναι ακριβές: Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης που γίνονται στο σπίτι διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που κάνει ο γιατρός στο 15% των περιπτώσεων. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει να ελέγχετε την πίεσή σας στο σπίτι, πηγαίνετε το μηχάνημά σας στο γραφείο του γιατρού σας για να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή λειτουργεί όπως πρέπει.

Πίεση: Τα 7 λάθη που αλλοιώνουν τη μέτρησή της

Αν την ώρα που μετράτε την αρτηριακή σας πίεση μιλάτε, τα πόδια σας είναι σταυρωμένα ή η ουροδόχος κύστη σας είναι γεμάτη, αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της μέτρησης, προειδοποιεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

«Αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, είτε ένα άτομο έχει χαρακτηρισθεί ως υπερτασικό και χρήζει θεραπείας, είτε όχι» επισημαίνει ο Δρ. Michael Hochman, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Το να ξέρετε πώς να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση με ακρίβεια στο σπίτι και να αναγνωρίζετε λάθη στο ιατρείο, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πίεσή σας και να αποφύγετε περιττές αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή», τονίζει ο Δρ. Hochman.

Μέτρηση πίεσης: Τα 7 λάθη

Δείτε τα 7 κοινά λάθη στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα:

  1. Αν είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη, μπορεί να προσθέτει 10 με 15 μονάδες στην τιμή της αρτηριακής πίεσης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει πάντα την ούρηση πριν τη μέτρηση.
  2. Η λάθος στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορεί να αυξήσει την τιμή κατά 6 με 10 μονάδες. Πρέπει να κάθεστε σε καρέκλα, με καλή στήριξη της πλάτης και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα ή σε υποπόδιο.
  3. Αν κάθεστε σε στάση σταυροπόδι, η τιμή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξηθεί κατά 2 έως 8 μονάδες.
  4. Αν το χέρι σας κρέμεται ή το κρατάτε κατά τη μέτρηση, μπορεί να ανέβει η τιμή έως και 10 μονάδες. Το χέρι πρέπει να είναι ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι στο ύψος της καρδιάς.
  5. Αν η περιχειρίδα δεν εφάπτεται απευθείας πάνω στο δέρμα αλλά παρεμβάλλεται κάποιο ρούχο, αυτό μπορεί να προσθέσει από 5 έως 50 επιπλέον μονάδες. Πρέπει να μετράτε την πίεση σε γυμνό χέρι.
  6. Αν η περιχειρίδα του πιεσόμετρου είναι μικρή, η τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά 2 έως 10 μονάδες.
  7. Αν μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά 10 μονάδες. Κατά τη μέτρηση πρέπει να είστε ακίνητοι και σιωπηλοί.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος μέτρησης της πίεσης

Η διάγνωση της υπέρτασης βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση της πίεσης. Δεν υπάρχει καμιά άλλη μέθοδος ή εξέταση για την αποκάλυψη των υπερτασικών ατόμων. Η μέτρηση της πίεσης είναι σχετικά απλή. Χρειάζεται όμως εκπαίδευση, εξάσκηση και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Τόσο στα φυσιολογικά, όσο και στα υπερτασικά άτομα, η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται συνεχώς. Γι’ αυτό, προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο της πίεσης, συνήθως χρειάζονται πολλές μετρήσεις σε διαφορετικά στιγμιότυπα, πάντα σε συνθήκες ηρεμίας. Σε συνθήκες εκνευρισμού, φόβου, πανικού, πόνου ή μεγάλης σωματικής προσπάθειας (π.χ. τρέξιμο, σήκωμα μεγάλου βάρους, κλπ), η πίεση μπορεί να αυξηθεί πολύ – ακόμη και πάνω από 200 mmHg η συστολική. Η μέτρηση αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική της “πραγματικής” πίεσης. Αν δε συνοδεύεται από κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα δε χρειάζεται αντιμετώπιση και υποχωρεί από μόνη της λίγο αργότερα.

Η μέτρηση της πίεσης γίνεται είτε με αυτόματο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, είτε με πιεσόμετρο που χρειάζεται ακουστικά (υδραργυρικό ή μεταλλικό). Όλα τα πιεσόμετρα μετρούν την πίεση σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (π.χ. 140/90 mmHg).

Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της πίεσης

  • Τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα.
  • Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση. Αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί κάποιες φορές να σας ζητήσει να κάνετε μετρήσεις και σε όρθια θέση για να διαπιστώσει αν η πίεση πέφτει υπερβολικά στην ορθοστασία (ορθοστατική υπόταση).
  • Για τη μέτρηση της πίεσης πρέπει πρώτα να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά.
  • Η περιχειρίδα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ύψος της καρδιάς.
  • Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το πιεσόμετρό σας δείχνει ακριβώς 0 πριν το χρησιμοποιήσετε.
  • Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).
  • Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι.
  • Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.
  • Η πίεση πρέπει να καταγράφεται σε χιλιοστά π.χ. συστολική πίεση 160 και διαστολική 90 mmHg και όχι 16 και 9.
  • Το πιεσόμετρο σας έχει ενδείξεις (γραμμές) για κάθε 2 χιλιοστά πίεσης π.χ. 90, 92, 94, 96 κ.λπ. Η πίεση δεν πρέπει να στρογγυλοποιείται όπως π.χ. 160/95 mmHg, αλλά να καταγράφεται με λεπτομέρεια στο τελικό ζυγό (όχι μονό) ψηφίο π.χ. 162/94 mmHg.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν δύο μετρήσεις της πίεσης κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτά μεταξύ των μετρήσεων. Στη δεύτερη μέτρηση, η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη.