Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις; Τα 7 σημάδια που το μαρτυρούν

Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις; Ο εθισμός στο σεξ αναφέρεται σε μια ποικιλία συμπεριφορών οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε υπερβολικό βαθμό κι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.

Οι σεξουαλικοί εθισμοί εμφανίζονται με διάφορες μορφές, όπως εθισμός σε πορνογραφία, πορνεία, αυνανισμό ή φαντασιώσεις, σαδιστική ή μαζοχιστική σεξουαλική συμπεριφορά, επιδειξιομανία ή ηδονοβλεψία, κι άλλες (κι ας μην ξεχνάμε εδώ τον προαναφερόμενο παράγοντα της υπερβολής και των αρνητικών επιπτώσεων).

Ο εθισμός στο πορνό είναι μια υποκατηγορία του εθισμού στο σεξ, που την εποχή του ίντερνετ δυστυχώς έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Τα συμπτώματα έχουν να κάνουν με την απώλεια του ελέγχου σε ότι αφορά τις σεξουαλικές δραστηριότητες, ανάπτυξη συμπτωμάτων στέρησης, έντονη ενασχόληση με τις σεξουαλικές επιθυμίες και συμπεριφορές, και αποφυγή υποχρεώσεων ή/και ευχάριστων δραστηριοτήτων προκειμένου το άτομο να ικανοποιηθεί σεξουαλικά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το άτομο συνεχίζει να μετέχει σε σεξουαλικές απρόσφορες δραστηριότητες παρά τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων, που μπορεί να είναι ένας αποτυχημένος γάμος, η απώλεια εργασίας, η καταστροφή φιλικών σχέσεων, η ανάπτυξη προβλημάτων υγείας, ή η εμφάνιση οικονομικών προβλημάτων.

Σεξομανία: Συναισθηματικά συμπτώματα του εθισμού στο σεξ

Το άτομο με αυτή τη διαταραχή εμπλέκεται εύκολα σεξουαλικά ή συναισθηματικά με κάποιον, άσχετα με το πόσο καλά γνωρίζει αυτό το άλλο άτομο.

Επειδή οι περισσότεροι εθισμένοι στο σεξ φοβούνται την εγκατάλειψη, συχνά παραμένουν σε σχέσεις που δεν είναι υγιείς, ή μεταπηδάνε γρήγορα από τη μια σχέση στην άλλη.

Όταν μένουν μόνοι συχνά νιώθουν ένα αίσθημα κενού και ανολοκλήρωτοι. Πολλές φορές επίσης εκφράζουν μέσω του σεξ συναισθήματα όπως ενοχής, μοναξιάς και φόβου.

Ο σύντροφος ενός ατόμου που έχει εθισμό στο σεξ, συχνά νιώθει αποξενωμένος, απομονωμένος, μελαγχολικός, θυμωμένος, ταπεινωμένος και πολλές φορές χρειάζεται θεραπεία και ο ίδιος.

Ένας σεξομανής συνήθως:

  • Eχει σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις σε σημείο εμμονής
  • Προχωρά σε καταναγκαστικές σεξουαλικές σχέσεις ακόμα και με αγνώστους
  • Λέει ψέματα για να καλύψει το πάθος του
  • Ασχολείται με το σεξ όλη την ημέρα, ακόμα και στις παραγωγικές ώρες της ημέρας στην εργασία του
  • Δεν μπορεί να σταματήσει ούτε να ελέγξει αυτή τη “συνήθεια”
  • Θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή τους άλλους λόγω επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς
  • Μετά το σεξ νιώθει ενοχές

Σεξομανία: Επιπτώσεις του εθισμού στο σεξ

Στους άντρες με αυτόν τον εθισμό, 38% αναπτύσσουν αφροδίσιο νόσημα, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεβαίνει στο 45%. 70% των γυναικών με εθισμό στο σεξ, αποκτούν τουλάχιστον μια φορά ανεπιθύμητη εγκυμούνη.

Επίσης στα άτομα αυτά συναντάμε συχνά προβληματικές κοινωνικές, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις, μειωμένη συγκέντρωση και παραγωγικότητα στην εργασία, σωματικά προβλήματα (όπως σεξουαλική δυσλειτουργία και μεταδιδόμενα σεξουαλικά νοσήματα).

Με τον καιρό αναπτύσσονται αισθήματα ντροπής, ανεπάρκειας, και συναισθηματικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη, ψυχαναγκαστικά- καταναγκαστικά συμπτώματα, διαταραχή ελέγχου παρορμήσεων και κατάχρηση ουσιών.

Εδώ όμως να σημειωθεί ότι με αφορμή την αναζήτηση θεραπείας για τις δευτερογενείς επιπλοκές που προαναφέρθησαν, το άτομο είναι πιο εύκολο να θεραπευθεί για τον εθισμό στο σεξ που προϋπήρχε και δεν έκανε ως τότε κάποια προσπάθεια θεραπείας.

Σεξομανία: Τι προκαλεί την διαταραχή;

Υπάρχει ποικιλία αιτίων για την ανάπτυξη αυτού του εθισμού. Βιολογικά μπορεί να υπάρχει μια γονιδιακή προδιάθεση για παρορμητικότητα, συναισθηματική δυσλειτουργία ή για συμπεριφορές προς διαρκή αναζήτηση ευχάριστων ερεθισμάτων.

Ή μπορεί επίσης ορμονικές διαταραχές, όπως υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή οιστρογόνων να επηρεάζουν τη λίμπιντο. Οπότε κάποιος με παρορμητική συμπεριφορά και υψηλά επίπεδα ορμονών σχετικών με το σεξ, καθίσταται πιο ευάλωτος για σεξουαλικές υπερβολικές δραστηριότητες.

Ψυχολογικά, η κακοποίηση ή η απρόσφορη έκθεση σε σεξουαλικές εικόνες στην παιδική ηλικία, το άγχος, η κατάθλιψη, η μανία, οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο ελλειμματικός έλεγχος των παρορμήσεων, το άγχος επίδοσης, μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό στο σεξ.

Κοινωνικά, η απόρριψη σε σχέσεις ή κοινωνικές συναναστροφές, μπορεί να οδηγήσει σε μη υγιείς τρόπους αναζήτησης σεξουαλικής ευχαρίστησης. Επίσης μέσω της κοινωνικής μάθησης, δηλαδή του μιμιτισμού κάποιου που το άτομο θαυμάζει (ή ολόκληρης παρέας), μπορεί να εμπλέξει αργά και ύπουλα το άτομο σε σεξουαλικές υπερβολές.

Σεξομανία: Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, ανάλογα το άτομο, τις ανάγκες του, τη φύση κι ένταση του εθισμού του, τις συνθήκες ζωής του.

Ψυχοθεραπευτικά εφαρμόζονται sex therapy, Γνωστική-Συμπεριφορική θεραπεία, Ψυχαναλυτική θεραπεία, Διαλεκτική-Συμπεριφορική θεραπεία, Ομαδική θεραπεία, θεραπεία Ζεύγους, Sex Addict Anonymous, θεραπεία σε Κλειστό Ελεγχόμενο Περιβάλλον.

Φαρμακευτικά χρησιμοποιούνται αντικαταθλιπτικά (SSRIs), ναλτρεξόνη, αντι- ανδρογόνα.

Σεξομανία: Πότε μια γυναίκα είναι νυμφομανής;

Η ψυχολογία ως επιστήμη ακόμα κια σήμερα δεν έχει καταφέρει να ορίσει ακριβώς ποια κριτήρια ορίζουν κάποια γυναίκα ως νυμφομανή και έτσι πλέον ο όρος νυμφομανία έχει αντικατασταθεί στη σύγχρονη επιστήμη από τον “σεξουαλικό εθισμό“, ωστόσο η λέξη νυμφομανία συνεχίζει να εμφανίζεται σε βιβλία και μελέτες ψυχολόγων.

Απλά επιδιώκει τη συνουσία με “οποιονδήποτε βρει μπροστά της”. Το άτομο αυτό σπάνια έως ποτέ νιώθει ικανοποίηση και συνέχεια ψάχνει για περισσότερα. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση, μια γυναίκα που λατρεύει το σεξ, ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νυμφομανής.

Η νυμφομανής γυναίκα, ψυχαναγκάζεται, έχει μια αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, που δεν μπορεί να ελέγξει. Η νυμφομανία είναι πολλές φορές επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας ανφέρουν οι ειδικοί αφού μέσα στον παροξυσμό της δεν λαμβάνει καμία προφύλαξη με συνέπεια να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκτεθεί σε κίνδυνο από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η νυμφομανία είναι μια ψυχική αλλά και συναισθηματική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, προσωπικότητας ή άλλων ψυχικών παθήσεων.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα συμπτώματα που καθορίζουν τη νυμφομανία;

Όλα ξεκινάνε από το μυαλό, τον εγκέφαλο και μετά από το κορμί. Οι επίμονες και έμμονες σκέψεις που «κατατρώνε» συνέχεια και κάθε στιγμή το μυαλό της. Να σκέφτεται συνέχεια τη συνουσία, το σεξ, και τις σεξουαλικές δραστηριότητες και να πλάθει διάφορα με τη φαντασία της, όλη την ώρα.

Η ψυχαναγκαστική ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, με σκοπό την επαναλαμβανόμενη, με υπέρμετρη συχνότητα σεξουαλική ικανοποίηση, που έχει σαν αποτέλεσμα οι άλλες συμπεριφορές της γυναίκας (επαγγελματικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές) να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου.

Δηλαδή με απλά λόγια η σεξουαλική της συμπεριφορά, να ισοπεδώνει τις άλλες συμπεριφορές. Να θέλει να κάνει σεξ συνέχεια και να μην την νοιάζει η δουλειά της, ο κοινωνικός της περίγυρος, να μην τη νοιάζει τίποτε.

Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός. Να της «τρώει» το μυαλό η σκέψη αυτή και να ερεθίζει το κορμί της μόνη της για να αυτοικανοποιθεί.

Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Η πάσχουσα να μεταμορφώνεται και να μην μπορεί να ελέγξει τις συμπεριφορές της. Να αλλάζει η προσωπικότητα της, η μόνη της επιδίωξη να είναι το σεξ και μόνο αυτό.

Βέβαια όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενός παγόβουνου που κρύβει ανεξέλεγκτο άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές και συναίσθημα ντροπής και που οδηγεί σε συνεχόμενες αποτυχημένες σχέσεις, και συχνά-πυκνά οδηγεί το άτομο αυτό σε απαγορευμένες ουσίες και στον αλκοολισμό.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την νυμφομανή, με μια γυναίκα που απολαμβάνει, χαίρεται, επιδιώκει το σεξ ακόμη και με διαφορετικούς συντρόφους.

Από παθολογική άποψη, η νυμφομανία, λειτουργεί ακριβώς όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά. Οι νυμφομανείς εθίζονται από τις ίδιες τις ορμόνες που παράγει ο εγκέφαλος τους, κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές: οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, σερετονίνη, επινεφρίνη. Και όπως ο ναρκομανής για να «ανέβει» χρειάζεται το ναρκωτικό του, έτσι και η νυμφομανής για να «ανέβει» χρειάζεται να κάνει μια πράξη (το σεξ) που θα απελευθερώσει ουσίες στον εγκέφαλο της.