Μήπως σας «πειράζουν» τα φρούτα; Δείτε τι φταίει

Αν το στομάχι σας έχει διαφορετική άποψη για τα φρούτα, τα οποία καταναλώνετε, ίσως έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη.

Ποια είναι τα φρούτα που επιδεινώνουν τις πεπτικές ενοχλήσεις αλλά και τα τρόφιμα που είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Για τα άτομα με δυσανεξία στη φρουκτόζη, ακόμα κι ένα κομμάτι φρούτο θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε επίπονα συμπτώματα: μετεωρισμός, φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακό άλγος είναι μερικά από αυτά.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις δυσανεξίας στη φρουκτόζη. Στη μια περίπτωση, η δυσανεξία οφείλεται σε διατροφικούς λόγους, δηλαδή η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Στην άλλη περίπτωση η δυσανεξία μπορεί να έχει κληρονομικό υπόβαθρο, αλλά αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό ατόμων. Πρόκειται για μια γενετική πάθηση όπου απουσιάζει εκ γενετής από τον οργανισμό ένα ένζυμο που διασπά τη φρουκτόζη.

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη φρουκτόζη θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη, καθώς ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά με εκείνα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Οι ειδικοί της Cleveland Clinic δίνουν πολύτιμες συμβουλές για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Τι να προσέξετε;

Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη που όμως δεν είναι προφανής. Για παράδειγμα, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα κοινό γλυκαντικό που βρίσκεται σε διαφορετικά προϊόντα, από το γιαούρτι μέχρι τη σόδα, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες.

Τα συνήθη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι:

  • Τα περισσότερα φρούτα, ιδίως τα αποξηραμένα και τα συσκευασμένα σε χυμό ή σιρόπι.
  • Λαχανικά, όπως αγκινάρες, σπαράγγια, μπρόκολο, πράσα, μανιτάρια, μπάμιες, κρεμμύδια, μπιζέλια, κόκκινη πιπεριά, κρεμμυδάκια και προϊόντα ντομάτας.
  • Τρόφιμα με κύριο συστατικό το σιτάρι, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά από σιτάρι.
  • Γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι αγαύης και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
  • Αναψυκτικά και επιδόρπια που περιέχουν φρουκτόζη.

Υπάρχουν όμως και μερικά φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Αυτό συμβαίνει διότι βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας φρουκτόζης και σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται:

  • το αβοκάντο
  • οι μπανάνες
  • τα βατόμουρα
  • το πεπόνι
  • τα λεμόνια και τα λάιμ
  • τα πορτοκάλια.
  • ο ανανάς
  • οι φράουλες

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας και αρχικά, να παρατηρήσετε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα που σας προκαλούν ενοχλήσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο και σταδιακά θα ανακαλύψετε ποια είναι τα τρόφιμα που τελικά δημιουργούν το πρόβλημα και πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Τροφική αλλεργία και παιδί: Τα συμπτώματα

Τροφική αλλεργία: Δυστυχώς, όλο και περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα μα κάποιο τρόφιμο, το οποίο δεν μπορούν να το καταναλώσουν.

Η άρνηση των παιδιών να φάνε κάποιο τρόφιμο δεν είναι πάντοτε απόρροια των προτιμήσεών τους. Μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ότι έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στο τρόφιμο αυτό.

Πώς μπορούν, όμως, οι γονείς να καταλάβουν αν πρόκειται όντως για τροφική αλλεργία; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα χτυπήσουν καμπανάκι.

«Κατ’ αρχάς, τα συμπτώματα που προκαλεί η κλασική τροφική αλλεργία αρχίζουν μέσα σε 30 έως 60 λεπτά από την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου», απαντά η Dr. Jaclyn Bjelac, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τις Τροφικές Αλλεργίες της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Μερικές φορές τα συμπτώματα αρχίζουν ώρες αργότερα, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο», προσθέτει. Όπως εξηγεί, υπάρχουν πολλοί τύποι ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα. Όταν όμως το θέμα είναι η τροφική αλλεργία, η αντίδραση προκαλείται από ένα αντίσωμα που παράγει ο οργανισμός και το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ).

Τροφική αλλεργία: Τα πιθανά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί το αντίσωμα αυτό διαφέρουν από παιδί σε παιδί και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Από αυτά, τα πιο ανησυχητικά είναι η δυσκολία στην αναπνοή και η αλλαγή στην φωνή του παιδιού. Μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση και χρειάζονται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητικά για τη ζωή του παιδιού.

Τροφική αλλεργία: Τα ύποπτα τρόφιμα

Στους παιδιατρικούς ασθενείς, το γάλα και τα αυγά είναι οι συνηθέστερες αιτίες τροφικής αλλεργίας. Ακολουθούν:

  • Τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί
  • Η σόγια
  • Το σιτάρι
  • Τα ψάρια
  • Τα θαλασσινά

Το σουσάμι είναι μία αναδυόμενη αιτία τροφικής αλλεργίας. Ήδη στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) το έχει προσθέσει στα αλλεργιογόνα που υποχρεωτικώς αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, τονίζει η Dr. Bjelac.

Τροφική αλλεργία: Τι να κάνετε

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό για έναν γονιό από το να αρρωσταίνει ξαφνικά και έντονα το παιδί του. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αναπτύσσει τροφική αλλεργία, πάρτε μια βαθιά ανάσα, συνιστά η Dr. Bjelac. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από κάθε άλλον. Αν σας ανησυχεί πολύ η κατάστασή του, πάρτε το και πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο, αν αυτό βρίσκεται κοντά σας.

Ειδάλλως, καλέστε τον παιδίατρο και ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε ή καλέστε ένα ασθενοφόρο, το οποίο όμως θα ενημερώσετε ότι πιθανώς πρόκειται για σοβαρή τροφική αλλεργία.

Οι πολύ ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, όπως ένα ήπιο εξάνθημα, μερικές φορές αντιμετωπίζονται με αντισταμινικά. Οτιδήποτε πιο σοβαρό, όμως, χρειάζεται πιο εντατική αντιμετώπιση, ίσως με επινεφρίνη και θεραπεία στο νοσοκομείο, τονίζει η Dr. Bjelac.

Αν επιβεβαιωθεί ότι το παιδί σας πάσχει από τροφική αλλεργία, πρέπει εφ’ εξής να λαμβάνετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην ξαναεκτεθεί το παιδί στο υπαίτιο τρόφιμο.