Μούδιασμα στο πρόσωπο: Πότε είναι ανησυχητικό – Κοινές αιτίες

Το μούδιασμα περιγράφεται συνήθως σαν ένα μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά ή σε ολόκληρη την επιφάνεια του προσώπου που αφήνει την αίσθηση καψίματος ή τρυπήματος από μικρές βελόνες. Μπορεί όμως να υπονοεί απλά μια ελαττωμένη αίσθηση σε δυνατά ερεθίσματα, όπως ένα τσίμπημα. Το μούδιασμα στο πρόσωπο έχει συνδεθεί κυρίως με το εγκεφαλικό, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία που μπορεί να το προκαλέσει.

Η διάρκεια του μουδιάσματος μπορεί είναι στιγμιαία, συνεχόμενη ή διακεκομμένη. Ανάλογα την αιτία που το πυροδοτεί εμφανίζεται στη μία πλευρά του προσώπου ή και στις δύο. Ο απλούστερος λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, συνήθως του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

Γενικώς, ένα μούδιασμα στο πρόσωπο χρειάζεται την αξιολόγηση γιατρού, ειδικά όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα, όπως μούδιασμα σε κάποιο άκρο, θολή όραση, αδυναμία ή παράλυση κάποιου άκρου, δυσκολία στην ομιλία, εμετός, ξαφνικοί έντονοι πονοκέφαλοι. Επίσης, επιβάλλεται να ζητήσουμε βοήθεια, αν το μούδιασμα ξεκινά ξαφνικά, επιμένει, αν έχουμε υποστεί κάκωση στο κεφάλι ή αν ταυτόχρονα ζαλιζόμαστε κι έχουμε μια αίσθηση «θολούρας».

Μούδιασμα στο πρόσωπο: Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Ένα μούδιασμα στο πρόσωπο οφείλεται σε δυσλειτουργία ή βλάβη ενός από τα νεύρα που κατανέμονται στο πρόσωπο (δηλ. ενός από τους κλάδους του τριδύμου νεύρου). Τα αίτια μπορεί να είναι απλά όπως :

  • έλλειψη βιταμινών
  • ένα χτύπημα στο πρόσωπο
  • η αναισθητική ένεση στον οδοντίατρο
  • η ημικρανία

Αλλά και πιο σοβαρά όπως :

  • πολλαπλή σκλήρυνση
  • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μόνιμο ή και παροδικό
  • όγκοι εγκεφάλου
  • κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Μούδιασμα στο πρόσωπο: Παθολογικές καταστάσεις που συνδέεται

Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από απόφραξη της ροής του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να παράγει αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου και του σώματος. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Ορισμένα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία στον εγκέφαλο και να είναι απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν μούδιασμα και αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος ή του προσώπου. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί συνήθως μόνιμα προβλήματα, αλλά μπορεί να βελτιωθούν με το χρόνο και τη θεραπεία.

Ισχαιμικό επεισόδιο

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (ΤΙΑ) είναι μέρος της εξέλιξης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Tα συμπτώματα υποχωρουν για τα περισσότερα μέσα σε μια ώρα.

Νευραλγία τριδύμου

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή ή ερεθισμό του τριδύμου νεύρου. Οι αιτίες περιλαμβάνουν μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το νεύρο, όγκους και φλεγμονή.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Παράλυση

Υπάρχουν ακόμα σπανιότεροι λόγοι, όπως είναι η παράλυση που οφείλεται σε λοιμώξεις (π.χ. η νόσος Lyme που προκαλείται από ένα βακτήριο που μεταδίδεται από κάποιο τσιμπούρι) ή η παράλυση Bell που ακινητοποιεί το πρόσωπο με αποτέλεσμα ο πάσχων να μην μπορεί να κάνει τα αυτονόητα, όπως να χαμογελάσει, να κλείσει το ένα μάτι, να ανασηκώσει το φρύδι του, ακόμα και να μιλήσει. Όπως και να έχει, θεωρείται και είναι πλήρως ιάσιμη.

Μούδιασμα στο πρόσωπο: Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό;

Σε ποιες περιπτώσεις ένα μούδιασμα στο πρόσωπο είναι ύποπτο και πρέπει να ζητήσω άμεση εξέταση από Νευρολόγο; Ένα μούδιασμα στο πρόσωπο θεωρείται ύποπτο, όταν συνοδεύεται από:

  1. μούδιασμα σε ένα χέρι ή και πόδι
  2. αδυναμία ή παράλυση σε χέρι ή και πόδι
  3. δυσκολία στην ομιλία
  4. διπλωπία ή θόλωση της όρασης
  5. πτώση της γωνίας του στόματος (στραβώνει το στόμα)
  6. αιφνίδιο δυνατό πονοκέφαλο ή και εμετό

Οι εξετάσεις που απαιτούνται περιλαμβάνουν μια νευρολογική διερεύνηση, ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και νευρολογικές εξετάσεις. Ο ιατρός μπορεί να ζητήσει εγκεφαλογράφημα, μυογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία και συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, αν η νευρολογική διάγνωση στερείται ευρημάτων.

Μούδιασμα στο πρόσωπο: Παθήσεις των νεύρων και του εγκεφάλου

Νεύρα – Συνήθη αίτια αποτελούν:

  • η πίεση ενός νεύρου, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στην ωλένια νευρίτιδα
  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • ορισμένα φάρμακα
  • η έλλειψη βιταμινών, ιδίως του συμπλέγματος Β
  • άλλα αίτια περιφερικής νευροπάθειας

Παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που προκαλούν μουδιάσματα:

  • η πίεση ενός νεύρου σε επίπεδο σπονδυλικής στήλης, όπως στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, στη μέση ή τον αυχένα
  • η προσβολή του νωτιαίου μυελού στην πολλαπλή σκλήρυνση
  • ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή τραυματισμός σπονδυλικής στήλης
  • ένας όγκος εγκεφάλου