Μύκητες ποδιών: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Οι μύκητες στα πόδια είναι μία εξαιρετικά συχνή λοίμωξη και ιδίως κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πρόκειται για μεταδοτική λοίμωξη που μπορεί να ξεκινήσει από ένα νύχι και να εξαπλωθεί στα υπόλοιπα, επομένως το ζητούμενο είναι η άμεση αντιμετώπισή της.

Πέρα από την αντιμυκητιασική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρός, υπάρχουν και αρκετές φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς μύκητες.

Μύκητες στα πόδια: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

1. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις εκτός… κουζίνας. Εκτός του ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και βελτιώνει τη στοματική υγεία, βοηθά και στην αντιμετώπιση των μυκήτων στα νύχια. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στην επιθεώρηση Mycopathologia, η μαγειρική σόδα απέτρεψε την ανάπτυξη των μυκήτων σε ποσοστό 79% των περιπτώσεων, ενώ σε ένα επιπλέον 17% μείωσε τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των μυκήτων. Η δράση της αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απορροφά την περιττή υγρασία, η οποία λειτουργεί ευνοϊκά για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των μυκήτων. Για να τη χρησιμοποιήσετε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να την πασπαλίσετε στο εσωτερικό της κάλτσας ή του παπουτσιού. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό, να την απλώσετε απευθείας επάνω στο πάσχον νύχι για 10 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

2. Ξίδι

Αν και δεν έχει δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι το ξίδι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς άλλες θεραπείες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μυκήτων στα πόδια. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας επάνω στο νύχι με ένα κομμάτι βαμβάκι ή να αναμείξετε σε μια λεκάνη νερό και ξίδι (δύο μέρη νερό, ένα μέρος ξίδι) και να μουλιάσετε για λίγη ώρα τα πόδια.

3. Στοματικό διάλυμα

Αρκετά στοματικά διαλύματα που υπάρχουν στο εμπόριο έχουν αντιμυκητιασική δράση, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Oral Diseases. Συστατικά που φάνηκε να εξουδετερώνουν σε αξιόλογο βαθμό τους μύκητες ήταν κυρίως η χλωρεξιδίνη (chlorhexidine) και το κετυλπυριδίνιο χλωριούχο (cetylpyridinium chloride). Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως και το ξίδι, είτε απευθείας επάνω στο νύχι είτε σε συνδυασμό με νερό.

4. Σκόρδο

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στο περιοδικό Journal de Mycologie Médicale, το σκόρδο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση των μυκήτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και μια δεύτερη μελέτη, στο περιοδικό The Egyptian Journal of Medical Microbiology αναφορικά με το έλαιο του σκόρδου. Για να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στο σπίτι, μπορείτε να πολτοποιήσετε μερικές σκελίδες και να εφαρμόσετε την πάστα επάνω στο πάσχον νύχι για μισή ώρα περίπου, προτού ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

5. Αιθέρια έλαια

Αντιμυκητιασική δράση έχουν μεταξύ άλλων το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, του γιασεμιού και του ιλάνγκ ιλάνγκ. Τα έλαια αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται αδιάλυτα, αλλά να συνδυάζονται με κάποιο έλαιο βάσης όπως το καρυδέλαιο, το σταφυλέλαιο, το χοχόμπα ή το ελαιόλαδο.

Μπήκε το νύχι στο δέρμα: Τι να κάνω;

Η επιλογή ακατάλληλων υποδημάτων έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μία εκ των οποίων είναι και η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση, μια επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση.

Όταν τα πόδια στριμώχνονται μέσα στα παπούτσια, λόγω του σχήματός τους η του μεγέθους τους, δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη των νυχιών προς τα μέσα, προς το δέρμα.

Παρότι τα στενά παπούτσια είναι ο βασικός λόγος ονυχοκρύπτωσης, ανεξάρτητα από το ύψος του τακουνιού, οι ψηλοτάκουνες γόβες που προκαλούν ολίσθηση του πέλματος προς τη μύτη του παπουτσιού, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και όταν τα παπούτσια είναι μικρά.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι την πάθηση αναπτύσσουν συχνότερα οι άνδρες ηλικίας 15-40 ετών, και η πιο συχνά προσβεβλημένη περιοχή είναι η έξω άκρη του μεγάλου δακτύλου.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ασθενών που επισκέπτονται τον ιατρό με προβλήματα στα πόδια έχουν κάποιο νύχι που έχει εισχωρήσει στο δέρμα τους.

Εκτός από το μέγεθος και το σχήμα των παπουτσιών, άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη είσφρυσης όνυχος είναι οι εξής:

Λάθος κόψιμο των νυχιών

Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών είναι συχνή αιτία ονυχοκρύπτωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα νύχια είναι πολύ κοντά, το δέρμα που βρίσκεται στο πλάι τους έχει την τάση να διπλώνει πάνω από αυτά και να τα σκεπάζει.

Τραυματισμός

Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός ενός νυχιού, όπως συμβαίνει στους αθλητές (ποδοσφαιριστές που χτυπούν την μπάλα στα ακροδάχτυλα των ποδιών τους και στις μπαλαρίνες που φορούν ειδικά παπούτσια για να στέκονται στις μύτες των ποδιών) ή ο τραυματισμός από πτώση βαρέος αντικειμένου που οδηγεί σε απώλεια του νυχιού.

Ονυχομυκητίαση

Οι μολύνσεις από μύκητες προκαλούν λέπτυνση ή πλάτυνση του νυχιού, οδηγώντας σε εισχώρησή τους στο δέρμα.

Υπεριδρωσία και κακή υγιεινή των ποδιών

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μαλακώσει την κοίτη του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό να διεισδύει εύκολα στο δέρμα.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Προκαλούν λέπτυνση ή κύρτωση των νυχιών, με αποτέλεσμα τη δίπλωση του δέρματος πάνω από το νύχι και τη δημιουργία οιδήματος στο δέρμα που βρίσκεται στο άκρο του νυχιού.

Πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος

Παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία και να αποτελέσουν αιτία ονυχοκρύπτωσης.

Κληρονομικότητα

Πολλοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση να αναπτύσσουν τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα (π.χ. ρετινοειδή, από του στόματος αντιμυκητιασικά, και φάρμακα κατά του καρκίνου) έχουν ενοχοποιηθεί για ονυχοκρύπτωση.

Η είσφρηση του νυχιού πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκληθούν επιπλοκές και συγκεκριμένα λοίμωξη, από την είσοδο μολυσματικών παραγόντων στον οργανισμό, μέσω του σκισίματος του δέρματος που προκαλείται από την πίεση του νυχιού που μεγαλώνει προς τα μέσα.

Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι πάσχοντες από ονυχοκρύπτωση καλό είναι να απευθύνονται σε επαγγελματία για το κόψιμο των νυχιών.

Εάν το νύχι πονάει πολύ ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, δεν θα πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από δερματολόγο.

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, οι πάσχοντες πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα υποδήματα που επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά, χωρίς να πιέζονται.