Μυρμήγκιασμα στα άκρα: Οι παθήσεις που κρύβονται

Έχετε νιώσει ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα στα πόδια σας κατά καιρούς; Αν ναι καλό θα είναι να αρχίσετε να το ψάχνετε καθώς δεν είναι και τόσο αθώο όσο νομίζετε.

Μυρμήγκιασμα: Δεν είναι πάντα αθώο

Σας έχει τύχει να καθίσετε σταυροπόδι, και όταν κατεβάσετε τα πόδια σας, να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα; Έχετε ποτέ «πλακώσει» το χέρι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να νιώσετε σα να σας τρυπούν βελόνες όταν ξυπνήσατε; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Παθήσεων και Εγκεφαλικού, η αίσθηση αυτή ονομάζεται παραισθησία. Η παραισθησία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη για υποκείμενο νόσημα, όπως διαβητική νευροπάθεια…

Τι είναι η παραισθησία

Η παραισθησία είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την αίσθηση μουδιάσματος, καψίματος, ή τρυπήματος που συχνά εμφανίζεται στα χέρια ή τα πόδια, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή αδυναμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παραισθησίας

 • Μυρμήγκιασμα
 • Τσίμπημα
 • Μούδιασμα
 • Φαγούρα
 • Κάψιμο

Ποια είναι τα αίτια της παραισθησίας;

Υπάρχουν δύο τύποι παραισθησίας: η παροδική και η χρόνια.

Παροδική παραισθησία. Αίτια της παροδικής παραισθησίας είναι τα εξής:

 • Νευροκαβαλίκευμα
 • Αυχενικός τραυματισμός
 • Κάταγμα οστού
 • Αφυδάτωση
 • Επιληπτική κρίση
 • Υπεροξυγόνωση
 • Κρίση πανικού
 • Εγκυμοσύνη

Χρόνια παραισθησία. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών όπως:

 • Διαβητική νευροπάθεια
 • Διαταραχή του θυροειδούς
 • Έλλειψη βιταμινών
 • Ατυχήματος ή τραυματισμού
 • Λοίμωξη ( όπως lyme disease, έρπης ζωστήρας κλπ)
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Εγκεφαλικό
 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Αυτοάνοση ασθένεια (όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
 • Εγκάρσια μυελίτιδα
 • Εγκεφαλίτιδα
 • Εγκεφαλικός όγκος
 • Οστεοπόρωση
 • Συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. χημειοθεραπεία, κάποια αντιβιοτικά, φάρμακα για τον HIV, κάποια φάρμακα για τις επιληπτικές κρίσεις).
 • Δηλητηρίαση με βαριά μέταλλα
 • Αλκοολισμός

Μυρμήγκιασμα και διαβήτης

Ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα που ευθύνονται για το μυρμήγκιασμα

 • Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και 2 διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής νευροπαθειας, η οποία είναι αποτέλεσμα βλάβης στα νεύρα από σάκχαρο που είναι για χρόνια σε υψηλά επίπεδα. Η παραισθησία είναι κοινό σύμπτωμα της διαβητικής νευροπάθειας.
 • Άλλη μια ασθένεια που συνδέεται με το διαβήτη, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα, πιθανά λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών, αιμοκάθαρσης, και υψηλών επιπέδων φωσφόρου.
 • Ο υποθυροειδισμός, δηλαδή η κατάσταση στην οποία ο θυροειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού, πιέζοντας τα νεύρα στα χέρια και τα πόδια.
 • Η έλλειψη βιταμίνης Β12, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα πρόσληψης μετφορμίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι άλλο ένα αίτιο της παραισθησίας. Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία των νεύρων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παραισθησίας

Η παροδική παραισθησία που μπορεί να προκληθεί επειδή καθίσαμε στο χέρι ή το πόδι μας, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν νιώθετε συχνά συμπτώματα της παραισθησίας, καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Αυτός θα μελετήσει τα συμπτώματα και το ιατρικό σας ιστορικό και πιθανά θα σας εξετάσει. Επίσης μπορεί να σας πει να κάνετε εξετάσεις όπως:

 • Τεστ αίματος
 • Μελέτη νευρικής αγωγιμότητας
 • Ηλεκτρομυογράφημα
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Υπέρηχο
 • Αξονική

Οι εξετάσεις που θα σας ζητήσει θα εξαρτηθούν από τα ευρήματα και τις υποψίες του γιατρού ως προς τα αίτια της παραισθησίας.

Προδιαβήτης: Τα πρώτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προδιαβήτης: Όπως γίνεται φανερό και από την ονομασία του, ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση ή πιο σωστά διαταραχή που δημιουργείται πριν την εμφάνιση του διαβήτη, και αυξάνει τις πιθανότητες αυτής.

Ωστόσο και υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αντιληπτός από το άτομο που τον έχει και θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως έχει μια «θετική» πλευρά, καθώς μπορεί να οδηγήσει με επιτυχία στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα με φυσικούς τρόπους όπως η προσεγμένη διατροφή και η άσκηση.

Προδιαβήτης: Τι ακριβώς είναι;

O προδιαβήτης είναι μια μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια, αν δεν αντιμετωπίσουν τον προδιαβήτη τους.

Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Προδιαβήτης: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;

Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα αν και κάποιες φορές ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κοινά συμπτώματα διαβήτη όπως αίσθημα δίψας, συχνουρία, αίσθημα κόπωσης, ζάλη και θολή όραση.

Επίσης, κάποια άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μελανίζουσα ακάνθωση, μια κατάσταση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά την οποία το δέρμα γίνεται πιο σκούρο, πιο σκληρό και «μυρίζει».

Τέλος, κάποια άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν αντιδραστική υπογλυκαιμία 2-3 ώρες μετά το γεύμα τους, εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της, όπως αίσθημα νευρικότητας, εφίδρωση, αίσθημα υπνηλίας ή κόπωσης, ζάλη κ.λπ.

Προδιαβήτης: Παράγοντες Κινδύνου της πάθησης

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης προδιαβήτη και ακόλουθης εξέλιξής του σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι:

Η ηλικία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Το φύλο

Οι γυναίκες αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη 50% συχνότερα από τους άντρες.

Η γλυκόζη νηστείας

Τιμή της γλυκόζης νηστείας από 100 έως 125 χιλιοστόγραμμα αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι του προδιαβήτη και παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η συστολική αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη και εξέλιξης αυτού σε σακχαρώδη διαβήτη.

Η HDL χοληστερόλη

Εάν η HDL χοληστερόλη είναι <35 και τα τριγλυκερίδια >250 αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη.

Το σωματικό βάρος

Υπέρβαρα άτομα με δείκτη μάζας σώματος >25 κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης, όσο περισσότερο λίπος είναι αποθηκευμένο στο σώμα και ειδικά γύρω από την κοιλιά τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και συγχρόνως ο κίνδυνος για ανάπτυξη προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη.

Η σωματική άσκηση

Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού, όπως οι γονείς ή τα αδέλφια πάσχουν από διαβήτη αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους εμμηνόρροιας, υπερβολική τριχοφυΐα και παχυσαρκία. Έρευνες έδειξαν ότι αυτό το σύνδρομο συσχετίζεται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης

Ένας παράγοντας κινδύνου είναι επίσης ένα ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησης ενός μωρού που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά.

Ο ύπνος

Έρευνες έχουν συνδέσει διαταραχές ύπνου όπως η υπνική άπνοια, με τον αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Επίσης άτομα που εργάζονται τη νύχτα ή δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Προδιαβήτης: Πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Απώλεια του περιττού βάρους για τα υπέρβαρα άτομα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής αναφορικά με την πρόληψη του διαβήτη, με ποσοστό μείωσης του κινδύνου από 40% ως 70% σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Η απώλεια βάρους, για τα υπέρβαρα άτομα, είναι αρκετές φορές ικανή από μόνη της να αποτρέψει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους και αποφυγής του προδιαβήτη απαιτείται η τήρηση ενός εξισορροπημένου προγράμματος διατροφής ανάλογου με αυτό που δίνεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το οποίο θα πρέπει να σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό ή τον διατροφολόγο.

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (όπως άπαχα κρέατα, ψάρια και ασπράδια αυγών), φυτικές ίνες (όπως λαχανικά, άγουρα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης), καλά λιπαρά οξέα (από σολομό, αμύγδαλα, αβοκάντο) και θα πρέπει να περιορίζει τα σάκχαρα (ζάχαρη, γλυκά), τα αμυλούχα τρόφιμα (όπως πατάτα, ζυμαρικά, ψωμί) και τα ζωικά λίπη (όπως χοιρινό κρέας, αλλαντικά κ.λπ.).

Μαγνήσιο

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μια από τις σημαντικές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών σε ενήλικες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, προβλήματα ύπνου και υπέρταση που αποτελούν παράγοντες κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Σημαντικές πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί, ενώ υπάρχει και στο εμπόριο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Κανέλα Κεϋλάνης

Η κανέλα είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι η πρόσληψη κανέλας είχε ως αποτέλεσμα μια στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας στο αίμα.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στη θεραπεία των φλεγμονωδών καταστάσεων που απειλούν την υγεία.

Η φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το οξειδωτικό στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του διαβήτη και των επιπλοκών του και το συνένζυμο Q10 παίζει ζωτικό ρόλο στη μείωση αυτών των επικίνδυνων για την υγεία παραγόντων.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Diabetes and Metabolic Disorders διαπίστωσε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε συμπληρώματα συνένζυμου Q10.