Ναυτία στην εγκυμοσύνη: 8 μύθοι και μία αλήθεια – Πώς να ανακουφιστείτε

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Η 1 στις 2 γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υποφέρει από ναυτίες, αν και μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα, ωστόσο υποδηλώνει ότι η κύηση εξελίσσεται ομαλά.

Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης καταρρίπτει τους μύθους που περιβάλλουν τη ναυτία κατά την εγκυμοσύνη.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 1 – Εκδηλώνεται μόνο το πρωί

Η αλήθεια: Μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Αν και είθισται να αποκαλείται «πρωινή ναυτία», αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποια ναυτία το πρωί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα κάνουν όλες έμετο ούτε ότι θα την ξεπεράσουν υποχρεωτικώς μέχρι το μεσημέρι και δεν θα την ξαναεκδηλώσουν στη διάρκεια του 24ωρου.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 2 – Συνήθως περνάει μετά το πρώτο τρίμηνο 

Η αλήθεια: Η ναυτία της εγκυμοσύνης συνήθως αρχίζει κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και υποχωρεί μετά την 12η εβδομάδα. Ωστόσο σε μικρό ποσοστό εγκύων η ναυτία συνεχίζεται για πολύ καιρό, μερικές φορές ακόμα και έως το τέλος της κυήσεως.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 3 – Εκδηλώνεται μόνο στην πρώτη εγκυμοσύνη

Η αλήθεια: Δεν έχει καμία σημασία αν η εγκυμοσύνη της γυναίκας είναι η πρώτη της ή η πέμπτη. Η ναυτία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ή σε καμία κύηση.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη:  Μύθος 4 – Είναι επιζήμια για το έμβρυο

Η αλήθεια: Η κοινή ναυτία της εγκυμοσύνης δεν βλάπτει ούτε την έγκυο ούτε το μωρό της. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί μια σοβαρή μορφή της, που αποκαλείται υπερέμεση της κυήσεως και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, σχεδόν συνεχείς εμέτους (μπορεί να ξεπεράσουν και τους 15 την ημέρα). Η υπερέμεση της κυήσεως εκδηλώνεται σε λιγότερο από το 5% των εγκύων, οι οποίες αναγκάζονται εξαιτίας της να κλείνονται στο σπίτι και μερικές φορές χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται με τους εμέτους. Η υπερέμεση είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να οδηγήσει τη μητέρα σε αφυδάτωση, απώλεια βάρους και έλλειψη θρεπτικών συστατικών, αφού συχνά δεν μπορεί να φάει και να πιει τίποτα. Η πιο διάσημη πάσχουσα από υπερέμεση της κυήσεως είναι η Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 5 – Υποδηλώνει ότι η γυναίκα κυοφορεί αγόρι

Η αλήθεια: Η ναυτία της κυήσεως δεν έχει καμία συσχέτιση με το φύλο του κυοφορούμενου εμβρύου. Αν και η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή, το πιθανότερο είναι πως σχετίζεται με τις ραγδαίες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 6 – Καλύτερα να παραλείπει ένα γεύμα

Η αλήθεια: Όταν η έγκυος δεν μπορεί να «κρατήσει» όλα τα φαγητά στο στομάχι της, συνιστάται να τρώει ό,τι μπορεί και θέλει. Πόσο μάλλον που πολλές έγκυοι νιώθουν ισχυρή αποστροφή για συγκεκριμένα τρόφιμα. Επομένως αν τα λαχανικά σάς προκαλούν ναυτία και έμετο, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να τα φάτε.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 7 – Δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να καταπραϋνθεί

Η αλήθεια: Κάποιες γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση όταν τσιμπολογούν στεγνά δημητριακά ή τοστ ή κράκερ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλες όταν παίρνουν βιταμίνη Β6 ή πίνουν αφέψημα πιπερόριζας (τζίντζερ). Οι γυναίκες που κάνουν  πολλούς εμέτους, πάλι, μπορεί να βρουν ανακούφιση με κάποιο φάρμακο κατά της ναυτίας. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης οπότε απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά όπως προαναφέρθηκε αυτό αφορά μόνο την πιο σοβαρή μορφή ναυτίας, την υπερέμεση της κυήσεως.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Μύθος 8 – Μερικές γυναίκες με ναυτία έχουν καούρες

Η αλήθεια: Οι καούρες και η ναυτία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Οι καούρες είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που μπορεί να προκαλέσει ναυτία αλλά καταπραΰνεται με τη μάσηση ενός αντιόξινου φαρμάκου. Αν η έγκυος έχει καούρες, συνιστάται να αποφεύγει τα πικάντικα φαγητά, να ανυψώσει το πάνω μέρος του κρεβατιού της και να αποφεύγει να ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό. Η ναυτία της εγκυμοσύνης δεν καταπραΰνεται με αυτά τα μέτρα, διότι όπως προαναφέρθηκε έχει άλλες αιτίες.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: ΑΛΗΘΕΙΑ – Η ναυτία υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Είναι γεγονός πως η ναυτία μπορεί να αποτελεί ένδειξη υγιούς εγκυμοσύνης. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, μία από τις οποίες δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες είχαν αποβάλλει μία ή δύο φορές. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες από αυτές εκδήλωσαν ναυτία σε επόμενες εγκυμοσύνες είχαν 50-75% λιγότερες πιθανότητες να αποβάλλουν εκ νέου. Και μάλιστα η ναυτία τους εκδηλώθηκε πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, από τη 2η κιόλας εβδομάδα σε μερικές περιπτώσεις.

Ναυτία στην εγκυμοσύνη: Απλά μέτρα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα ναυτίας και εμετών, μπορείτε να ακολουθήσετε  ορισμένα μέτρα που μπορεί να σας ανακουφίσουν.  Πολλές από τις παρακάτω υποδείξεις, παρόλο που δεν υποστηρίζονται από  αποδεικτικά στοιχεία, συχνά συνιστώνται από γυναικολόγους μαιευτήρες.

•   Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ή θρεπτικά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μην είναι το στομάχι σας ποτέ άδειο. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τροφές που περιέχουν  πρωτεΐνες είναι πιθανόν να απαλύνουν τα συμπτώματα.

•   Διατηρείτε σνακ (π.χ κράκερ) δίπλα από το κρεβάτι σας. Τρώγοντας κράκερ αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

•   Επίσης, εάν μόλις ξυπνήσετε το πρωί κάθεστε στο κρεβάτι για λίγα λεπτά αντί να σηκώνεστε απότομα επάνω μπορεί να σας βοηθήσει.

•   Προσπαθήστε να αποφύγετε τις τροφές και τις μυρωδιές που σας ενεργοποιούν τη ναυτία.

•  Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα.

•   Αποφύγετε λιπαρά, πικάντικα και τηγανητά τρόφιμα που είναι πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

•   Προσπαθήστε να πίνετε υγρά κυρίως μεταξύ των γευμάτων. Αποφύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς γιατί έτσι το στομάχι σας μπορεί να αισθάνεται πλήρες, και να σας  αποτρέψει τη διάθεση για φαγητό. Μια καλή στρατηγική είναι να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

•   Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να χειροτερεύσουν εάν είστε κουρασμένες. Προσπαθήστε να χαλαρώνετε κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν,  βλέποντας μια ταινία ή μια ευχάριστη κοινωνική συναναστροφή με φίλους μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος και το πρόβλημα  της δυσφορίας σας.

Προσπαθήστε να λαμβάνετε προγεννητικές βιταμίνες με το φαγητό ή ακριβώς πριν τον ύπνο.

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μιλήστε με το γυναικολόγο σας για να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.