Το κλιματιστικό μπορεί να είναι ο καλύτερος μας φίλος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως η κακή συντήρησή του κρύβει κινδύνους.
Η νόσος των λεγεωναρίων γνώρισε το φως της δημοσιότητας το 1976, όταν ξέσπασε επιδημία (οξύ εμπύρετο νόσημα του αναπνευστικού) κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Λεγεώνας στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εξού και το όνομά της. Συνολικά προσβλήθηκαν 221 άτομα από πνευμονία, 34 εκ των οποίων κατέληξαν.
Υπάρχουν περίπου 40 είδη λεγιονέλλας και, από αυτά, περισσότερα από τα μισά μπορούν να προκαλέσουν νόσο στον άνθρωπο. Το είδος λεγιονέλλα pneumofila ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων.
Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή του είναι το υδάτινο -λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές, πισίνες, συστήματα ύδρευσης μεγάλων κτιριακών μονάδων, θερμές και ιαματικές πηγές. Είναι αρκετά ανθεκτικό, δύναται να επιζήσει σε ποικίλες συνθήκες του περιβάλλοντος (σε θερμοκρασίες από 0 μέχρι 36° C, τόσο σε όξινο όσο και σε αλκαλικό περιβάλλον: pH από 5 μέχρι 8,5). Η θερμοκρασία όμως που ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη αλλά και τον πολλαπλασιασμό του είναι μεταξύ 40 και 50° C.
Τα συστήματα κλιματισμού (air condition), δεν θεωρούνται πλέον πηγές μετάδοσης του βακτηριδίου, όπως πιστευόταν παλαιότερα.
Νόσος Λεγεωναρίων: Τρόπος μετάδοσης
Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.
Νόσος Λεγεωναρίων: Συμπτώματα
Νόσος Λεγεωναρίων: Εργαστηριακά ευρήματα
Τα ούρα παρουσιάζουν μικροσκοπική αιματουρία.
Νόσος Λεγεωναρίων: Διάγνωση
Υπάρχουν διάφορες εργαστηριακές δοκιμασίες για τη διάγνωση της νόσου όπως: η έμμεση μέθοδος ανοσοφθοριζόντων αντισωμάτων (αύξηση τίτλου αντισωμάτων 1 : 128), η απομόνωση του βακτηριδίου από διάφορα υλικά, όπως πτύελα, βρογχικές εκκρίσεις, αίμα, πλευριτικό υγρό, πνευμονικός ιστός κ.λπ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγιονέλλα δεν ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του στοματοφάρυγγα και η απομόνωσή της από τα πτύελα ή τις βρογχικές εκκρίσεις θεωρείται διαγνωστική. Επίσης, για την καλλιέργειά της απαιτούνται ειδικά θρεπτικά υλικά, γιατί η ανάπτυξή της αναστέλλεται από τη φυσιολογική χλωρίδα, οπότε, για το λόγο αυτό, θεωρείται προτιμότερη η λήψη υλικού μέσω του ινοβρογχοσκοπίου. Η διάγνωση μπορεί να τεθεί εύκολα με την ανίχνευση αντιγονικών ουσιών του μικροοργανισμού στα ούρα.
Νόσος Λεγεωναρίων: Θεραπεία και αντιμετώπιση
Η νόσος των λεγεωναρίων αποτελεί το 1-8% των πνευμονιών της κοινότητας. Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, η πρόγνωση είναι άριστη.
Η καθυστέρηση στη διάγνωση, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, επιβαρυντικών παραγόντων (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή η έκπτωση της άμυνας του οργανισμού (π.χ. χρόνια λήψη κορτιζόνης κ.λπ), καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου, είναι δυνατόν να επιμηκύνουν τη νοσηλεία αλλά και να ευνοήσουν τις επιπλοκές της νόσου και να αυξήσουν τη θνητότητα η οποία μπορεί να φθάσει περίπου το 15%.
Φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπισή της είναι αντιβιοτικά όπως οι μακρολίδες και οι κινολόνες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 3 εβδομάδες.
Από ποιες άλλες ασθένειες κινδυνεύετε εξαιτίας της κακιάς συντήρησης των κλιματιστικών.
Αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.
Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ή θα αλλάζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.
Ιοί
Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.
Και σε αυτή την περίπτωση η λύση βρίσκεται στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.
Τι πρέπει να κάνετε
– Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Επίσης εάν η κατασκευή τους το επιτρέπει, καθαρίζετέ τα με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό.
– Απολυμαίνετε τις κυψέλες
– Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
– Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.