Νόσος Xάνσεν: Συμπτώματα και θεραπεία της λέπρας

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Χάνσεν όπως ονομάζεται η λέπρα.

Η νόσος συνιστά ακόμη πρόβλημα δημόσιας υγείας

Ιάσιμη μεν η “νόσος του Χάνσεν” αλλά ακόμη μαστίζει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, σε πολλούς από τους οποίους η διάγνωση του λοιμώδους νοσήματος γίνεται πολύ αργά, με συνέπεια αυτοί να υποφέρουν από τα υπολείμματα που αφήνει η ασθένεια.

Σχεδόν 515.000 νέα κρούσματα λέπρας, εκ των οποίων το 12% είναι παιδιά, καταγράφηκαν το 2003, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ένας αριθμός αρκετά μικρότερος σύμφωνα με ειδικούς και ενώσεις που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της μάστιγας μιας άλλης εποχής, οι οποίοι μιλούν για 600.000 με 700.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Η λέπρα συνεχίζει να πλήττει 2.000 ανθρώπους κάθε μέρα, εκ των οποίων το 10% είναι παιδιά μικρότερα των 15 ετών, επισημαίνει η ανθρωπιστική οργάνωση Oeuvres Hospitalieres de l Ordre de Malte, υπενθυμίζοντας ότι η εκρίζωση της νόσου για την οποία είχε δεσμευτεί η ΠΟΥ για το 2000, μετατέθηκε για το 2005.

Στα τέλη του 2003, η νόσος συνιστούσε ακόμη πρόβλημα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την ΠΟΥ, σε περίπου 15 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και Λατινικής Αμερικής όπου καταγράφεται τουλάχιστον ένα κρούσμα ανά 10.000 κατοίκους. Ωστόσο, η ασθένεια ενδημεί σε 60 άλλες χώρες και η μετάδοσή της μπορεί να πλήξει, εξαιτίας των συγκρούσεων, ορισμένες ζώνες της Ακτής Ελεφαντοστού και του Τσαντ, όπου πρόσφατα κατέφθασαν 200.000 σουδανοί πρόσφυγες από το Νταρφούρ.

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Η νόσος που προκαλείται από βάκιλο, ο οποίος ομοιάζει με εκείνον της φυματίωσης, το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας ή το βάκιλο του Χάνσεν, καθώς πήρε το όνομά του από το νορβηγό Γκέρχαρντ Χάνσεν που τον απομόνωσε το 1871. Η λοίμωξη εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, ενώ ο χρόνος επώασης της νόσου μπορεί να διαρκέσει 10 ή και 20 χρόνια.

Η εμφάνιση ανεπαίσθητων κηλίδων στο δέρμα είναι το πρώτο ορατό σύμπτωμα της ασθένειας. Η νόσος του Hansen δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος. Ο βάκιλος προσβάλλει κυρίως το δέρμα, το πρόσωπο, τα νεύρα στα άκρα, τις βλεννώδεις μεμβράνες προκαλώντας σταδιακή σήψη των ιστών. Εάν τα βλέφαρα παραλύσουν και παρατηρηθεί ξηρότητα του οφθαλμού, ο άρρωστος μπορεί να χάσει την όρασή του.

Μεταδίδεται από τις ρινικές εκκρίσεις, το σάλιο, αλλά το 90% των ατόμων που είναι σε παρατεταμένη επαφή με το βάκιλο δεν εκδηλώνουν τη νόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά του δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά. Δημιουργούνται βλάβες του δέρματος τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, παρουσιάζουν αναισθησία, είναι ανώδυνες. Οι βλάβες οφείλονται σε προσβολή των αισθητικών νεύρων. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγούν σε απώλεια χεριών, ποδιών, των δακτύλων τους και ακρωτηριασμούς.
2. Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
3. Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
4. Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια
5. Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Η λέπρα μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα. Η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για μερικά χρόνια όπως η δαψόνη, η ριφαμπικίνη και η κλοφαιμίνη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Η πρόληψη της λέπρας περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που σταματούν την εξάπλωση της νόσου. Άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο που πάσχει και οποιοσδήποτε έρχεται σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, πρέπει να εξεταστούν από γιατρό και να εξετάζονται από γιατρό κάθε χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Για τους ασθενείς που παίρνουν θεραπεία δεν υπάρχουν περιορισμοί για να εργάζονται ή να πηγαίνουν σε σχολείο.

Η λέπρα είναι νόσημα που πρέπει να δηλώνεται από τους γιατρούς στις αρμόδιες Αρχές.