Όψεις πορσελάνης (Veneers): Μόνιμη λεύκανση δοντιών !!

Veneers η αλλιώς όψεις πορσελάνης είναι λεπτές φλούδες πορσελάνης στο επιθυμητό σχήμα και χρώμα που τοποθετούνται στην εξωτερική εμφανής επιφάνεια των δοντιών.

Οι  όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην οδοντιατρική και με αυτού του είδους τη θεραπεία είναι δυνατό να αποκαταστήσουμε δόντια με κατάγματα, δόντια με έντονες χρώσεις, για να πραγματοποιήσουμε αισθητικές παρεμβάσεις η την βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου .

Είναι φτιαγμένες από πορσελάνη η οποία είναι ένα κεραμικό υλικό πολύ πιο ανθεκτικό από τη σύνθετη ρητίνη. Το χρώμα των όψεων από πορσελάνη δεν αλλάζει είτε από το πέρας των ετών είτε λόγω διατροφικών συνηθειών και γενικότερα οι όψεις πορσελάνης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στη θραύση συγκρινόμενες με τις όψεις ρητίνης

Γενικότερα, η πορσελάνη αποτελεί ανθεκτικό υλικό επειδή όμως οι όψεις είναι συνήθως αρκετά λεπτές σε πάχος θα πρέπει να προσέχουμε τα χτυπήματα. Εάν ο ασθενής είναι αθλητής θα πρέπει να φοράει κατά τη διάρκεια της προπόνησής του ειδικό αθλητικό νάρθηκα ο οποίος θα προστατεύει από τη θραύση τις όψεις.

Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες συντήρησής τους θα τις έχετε για πολλά χρόνια!

Όψεις πορσελάνης: Περιπτώσεις χρήσης

  • Αραιοδοντία, για να «κλείσουμε» τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια,
  • Δόντια με πολλά σφραγίσματα τα οποία είτε έχουν αποχρωματιστεί είτε χρειάζονται αντικατάσταση,
  • Αποχρωματισμένα δόντια,
  • Αλλαγή του σχήματος του υπάρχοντος δοντιού (π.χ. κάταγμα κοπτικού τριτημορίου, νανοδοντία),
  • Σε περιπτώσεις που το απόλυτα αισθητικό και φυσικό αποτέλεσμα είναι η κύρια απαίτηση του ασθενούς,
  • Μόνιμο και αναλλοίωτο εκθαμβωτικό λευκό χαμόγελο!

Δυστυχώς οι όψεις πορσελάνης αντενδείκνυται σε ασθενείς με βρυγμό, με  ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα -, με έξεις όπως δάγκωμα στυλό και τέλος όταν τα δόντια είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένα

Όψεις πορσελάνης: Διαδικασία τοποθέτησης

Αρχικά λαμβάνονται αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου και φωτογραφίες των δοντιών. Έπειτα γίνεται συζήτηση με τον ασθενή αφενός για να καταλάβει ο θεράπων τις προσδοκίες του και αφετέρου για να καταλάβει – ο ασθενής – τι μπορεί να γίνει και τι όχι, ποιές είναι οι δυνατότητες τις επιλογής του.

Στο δεύτερο ραντεβού ο θεράπων επιδεικνύει το διαγνωστικό κέρωμα στον ασθενή, ο οποίος έτσι παίρνει μια πρώτη γεύση από το τελικό αποτέλεσμα. Επειδή, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο για τους ασθενείς να καταλάβουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και από το διαγνωστικό κέρωμα, πάμε ένα βήμα παρακάτω! (Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει είτε στο ίδιο ραντεβού είτε στο επόμενο). Με την τεχνική του mock up μπορούμε να δείξουμε επί τόπου στον ασθενή πώς θα είναι περίπου το τελικό αποτέλεσμα.

Εάν ο ασθενής συμφωνεί με το αποτέλεσμα τότε στο τρίτο ραντεβού, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια, γίνεται η απαραίτητη επεξεργασία των δοντιών, γίνεται λήψη των τελικών αποτυπωμάτων και τέλος κατασκευάζονται οι «πρόχειρες» όψεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν τον ασθενή μέχρι οι όψεις του από πορσελάνη να είναι έτοιμες.

Στο τέταρτο ραντεβού, γίνεται η πρώτη «πρόβα» για να διαπιστώσουμε ότι όλα πήγαν καλά κατά τη λήψη του τελικού αποτυπώματος.

Στο πέμπτο ραντεβού, γίνεται η τελική «πρόβα» όπου βλέπουμε το σχήμα και το χρώμα των όψεων και κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, εάν χρειάζεται φυσικά. Εάν οι αλλαγές δεν είναι πολλές ή μεγάλες το επόμενο ραντεβού είναι και το  τελευταίο όπου γίνεται οι συγκόλληση των όψεων στα δόντια. Εάν οι αλλαγές ήταν σημαντικές, μεσολαβεί ακόμα ένα ραντεβού πριν την τελική συγκόλληση.