Το χρώμα των δοντιών σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό με συχνότερες τις αποχρώσεις του κίτρινου ή ακόμα και του γκρι. Κάποιοι γεννιούνται πιο κίτρινα δόντια, ενώ άλλοι παραπονιούνται οτι τα δόντια τους χάνουν σταδιακά το αρχικό φωτεινό χρώμα τους και γίνονται πιο σκοτεινά και κίτρινα.
Τα δόντια με την πάροδο του χρόνου χάνουν σιγά – σιγά το φωτεινό χρώμα τους και γίνονται πιο κίτρινα και σκούρα. Αυτό είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, καθώς με τα χρόνια εναποτίθεται μεγαλύτερο ποσό οδοντίνης εσωτερικά των δοντιών. Η οδοντίνη (οδοντικός ιστός κάτω από το σμάλτο των δοντιών) διαθέτει από τη φύση της ένα πιο σκούρο κίτρινο χρώμα και στην ουσία είναι αυτή που καθορίζει το χρώμα των δοντιών μας. Η εναπόθεση οδοντίνης σε συνδυασμό με την αποτριβή του σμάλτου των δοντιών, που επίσης συμβαίνει με το πέρασμα των χρόνων, δικαιολογούν συχνά το φαινόμενο του αποχρωματισμού των δοντιών.
Το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή αναψυκτικών με χρωστικές κλπ είναι παράγοντες που συμβάλουν στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών μας .
Επίσης η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί στην κατακράτηση πλάκας και πέτρας στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια να εμφανίζονται δυσχρωμικά και κίτρινα. Παλιά χαλασμένα σφραγίσματα, όπως και τα μαύρα σφραγίσματα του αμαλγάματος προσδίδουν στα δόντια ένα γκρίζο ή κίτρινο χρώμα. Το ίδιο σκουρόχρωμο γκρι χρώμα παρουσιάζουν συχνά τα απονευρωμένα δόντια ή δόντια που έχουν νεκρωθεί και χρειάζεται να απονευρωθούν. Επιπρόσθετα, δόντια με παλιές μεταλλοκεραμικές στεφάνες δοντιών (θήκες) εμφανίζουν ένα γκρι χρώμα στην περιοχή των ούλων.
Με την διαδικασία της λεύκανσης ο οδοντίατρος μπορεί να βελτιώσει το χρώμα δοντιών του ασθενούς αλλά και να αυξήσει τη φωτεινότητα τους. Χάρη στη διαδικασία της λεύκανσης ασθενείς με κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο
Λεύκανση δοντιών: Μέθοδοι
Λεύκανση στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Οι οδοντίατροι αρχικά καθαρίζουν επιμελώς τα ούλα ωστέ να μην υπάρχει πέτρα και στιλβώνουν (γυαλίζουν) τα δόντια. Στη συνέχεια ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης, ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει. Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στην οδοντική επιφάνεια των δοντιων που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση. Το υλικό παραμένει πάνω στα δόντια ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως 30 – 40 λεπτά). Τέλος οι οδοντίατροι ξεπλένουν το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό και λαμπρό χαμόγελο.Η λεύκανση στο ιατρείο απαιτεί 2 – 3 συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, ώστε το χρώμα των δοντιών να μεταβληθεί ικανοποιητικά. Άλλοι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με 2 συνεδρίες ενώ άλλοι με 4 συνεδρίες.
Εμφανή αισθητά αποτελέσματα με τη λεύκανση στο ιατρείο συνήθως διακρίνονται μετά τη δεύτερη συνεδρία, ανάλογα πάντα με το χρώμα δοντιών του ασθενή και τη φωτεινότητα που επιθυμεί να επιτύχει ο ενδιαφερόμενος. Είναι λογικό κίτρινα ή πολύ σκούρα γκρι δόντια να λευκαίνουν γρηγορότερα και πιο εντυπωσιακά συγκριτικά με δόντια που είναι ήδη λευκά.
Λεύκανση στο σπίτι. Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται στην ουσία από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος φορά ειδικά μασελάκια λεύκανσης τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό που του έχει δώσει ο οδοντίατρος. Στο πρώτο ραντεβού οι οδοντίατροι θα καθαρίσουν τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς και θα προχωρήσουν στη λήψη αποτυπώματος, το οποίο θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης για τον ασθενή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και προκατασκευασμένα μασελάκια για λεύκανση, τα οποία όμως δύσκολα προσαρμόζουν ακριβώς στο στόμα του κάθε ασθενή. Με τα προκατασκευασμένα μασελάκια υπάρχει πιθανότητα η λευκαντική ουσία να προωθηθεί στα ούλα και να τα ερεθίσουν. Γι αυτό το λόγο είναι καλύτερο ο ασθενής να κατασκευάζει εξατομικευμένα μασελάκια στον οδοντίατρο που να του προσαρμόζουν ακριβώς πάνω στα δικά του δόντια.
Στο δεύτερο ραντεβού το μασελάκι είναι έτοιμο και οι οδοντίατροι ελέγχουν αν αυτό εφαρμόζει ακριβώς στα δόντια του ασθενή. Αν όλα είναι καλά τότε ο οδοντίατρος παραδίδει τα μασελάκια μαζί με τη λευκαντική ουσία στον ασθενή και του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του υλικού. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές λευκαντικές ουσίες με διάφορες περιεκτικότητες. Ανάλογα λοιπόν με το επιλεγμένο υλικό ο ασθενής φορά το μασελάκι γεμάτο με τη λευκαντική ουσία 4-8 ώρες τη μέρα για 7 – 15 μέρες. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα (πόσες μέρες) που πρέπει να φορά ο ασθενής το μασελάκι εξαρτάται αρκετά από το πόσο λευκά θα ήθελε να γίνουν τα δόντια του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι ο ασθενής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν τοποθετεί το υλικό μέσα στο μασελάκι, γιατί δε θα πρέπει να υπερχειλίζει αλλά ούτε και να είναι λίγο. Στη μία περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα από το υλικό που θα προωθηθεί σ αυτά κατά λάθος και στην άλλη περίπτωση δε θα έχει ομοιόμορφο αποτέλεσμα λεύκανσης σε όλα τα δόντια.
Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί 3 – 4 εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται περιοδικά τον οδοντίατρο για τον έλεγχο του αποτελέσματος και ανεφοδιασμό λευκαντικού υλικού. Εμφανή αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 10 – 15 μέρες.
Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι. Είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Ανάλογα με την τεχνική και τη φιλοσοφία του κάθε οδοντιάτρου εκετελείται πρώτα μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι γαι 7 – 10 μέρες στο σπίτι ή αντίστροφα εκτελείται πρώτα η λεύκανση στο σπίτι από τον ασθενή και σε δεύτερη φάση πραγματοποιείται μία συνεδρία ΄λεύκανσης στο ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.
Λεύκανση δοντιών: Περιπτώσεις που δεν εφαρμόζετε
Η λεύκανση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς. Δεδομένου οτι το λευκαντικό υλικό μπορεί να δράσει μόνο σε φυσικά δόντια και όχι σε τεχνητές προσθετικές αποκαταστάσεις, η λεύκανση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που στα πρόσθια δόντια τους φέρουν σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης.Τέλος η λεύκανση προτείνεται να μην εφαρμόζεται σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή ερευνητικά δεδομένα που να αποκλείουν την επίδραση των λευκαντικών υλικών τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου όσο και στη σύσταση του μητρικού γάλατος.
Λεύκανση δοντιών: Βλάβες στα δόντια
Η άποψη που επικρατούσε παλαιότερα οτι η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια έχει καταρριφθεί, εφόσον πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο βελτιωμένα προϊόντα λεύκανσης που δεν είναι επιθετικά για τα δόντια όπως ήταν τα πρωτοεμφανιζόμενα λευκαντικά υλικά. Δεδομένου οτι η λεύκανση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οδοντίατρο με τη χρήση εγκεκριμένων υλικών και τηρουμένων των οδηγιών του οδοντιάτρου η λεύκανση δεν μπορεί να καταστρέψει τα δόντια. Το μοναδικό αρνητικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί είναι μία ελαφριά ευαισθησία των δοντιών, η οποία δε διαρκεί πάνω από 2 – 3 μέρες και μπορεί να