Ωτίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή, που δημιουργείται πίσω από το τύμπανο, δηλαδή στην περιοχή του μέσου αυτιού. Μολονότι, προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά, δεν είναι απίθανο να προσβληθούν και οι ενήλικες, ιδίως τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται συνήθως σε παιδάκια 4 μηνών εώς 5 ετών, ενώ αποτελεί την δεύτερη συνηθέστερη ασθένεια της παιδικής ηλικίας, μετά το κοινό κρυολόγημα.
Ωτίτιδα: Κατηγορίες και Συμπτώματα
- Οξεία Μέση Ωτίτιδα
Όταν η φλεγμονή του μέσου αυτιού διαρκεί για διάστημα μικρότερο των 3 εβδομάδων, τότε αναφερόμαστε στην Οξεία Μέση Ωτίτιδα (ΟΜΩ). Τα συμπτώματα κατά την αρχή της νόσου είναι βαρηκοΐα, αίσθημα βάρους στο αυτί, ενώ ακολουθεί πόνος και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός. Αν και δεν αποτελεί σοβαρό νόσημα, η Οξεία Μέση Ωτίτιδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, για την αποφυγή επιπλοκών. Για την θεραπεία της συνταγογραφούνται αντιβίωση και παυσίπονα. - Εκκριτική Μέση Ωτίτιδα
Στην περίπτωση της Εκκριτικής Μέσης Ωτίτιδας, έχει συσσωρευτεί μη πυώδες υγρό στο μέσο αυτί. Η κατάσταση της Εκκριτικής Μέσης ωτίτιδας παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους στο αυτί και ήπιο βαθμό βαρηκοΐας. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση των παιδιών, η οποία συνοδεύει την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων του ρινοφάρυγγα (κρεατάκια). Προκειμένου να μην υποτροπιάσει και γίνει χρόνια, απαιτείται έγκαιρη αντιμετώπιση συντηρητικά. Αν δεν υποχωρήσει εντός 3 μηνών, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Στους ενήλικες με εκκριτική ωτίτιδα είναι απαραίτητος ο ενδοσκοπικός έλεγχος προκειμένου να αποκλειστεί παρουσία όγκου στην περιοχή του ρινοφάρυγγα που μπορεί να αποφράσσει την ευσταχιανή σάλπιγγα. - Χρόνια Μέση Ωτίτιδα
Όταν τα επεισόδια φλεγμονής στο μέσο αυτί παρατείνονται, με παραμονή της διάτρησης του τυμπανικού υμένα και εκροή υγρού από το μέσο αυτί, αναφερόμαστε στη Χρόνια Μέση Ωτίτιδα (ΧΜΩ). Η χειρουργική επέμβαση είναι, συνήθως, αναγκαία για την αντιμετώπιση της ΧΜΩ. Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και η πρόγνωση της νόσου, όταν αντιμετωπίζεται σωστά και εγκαίρως, είναι πολύ καλή. Αντιθέτως η εικόνα του ασθενούς είναι πιο επιπλεγμένη όταν η φλεγμονή έχει ήδη προκαλέσει διάβρωση του κροταφικού οστού ή και του προσωπικού νεύρου. Διάβρωση της μαστοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της φλεγμονής προς τις μήνιγγες ή τον εγκέφαλο.
Ωτίτιδα: Αίτια
Το συνηθέστερο αίτιο της ωτίτιδας είναι κάποιος ιός ή κάποιο βακτήριο, που εισέρχεται στη κοιλότητα του αυτιού. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης λοίμωξης ή και κάποιας αλλεργίας, η οποία προκαλεί οίδημα και συμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, του λαιμού και των ευσταχιανών σαλπίγγων. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι δύο μικροί σωληνίσκοι, ένας στην κάθε πλευρά, οι οποίοι εκτείνονται από την κοιλότητα του αυτιού μέχρι το ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη. Όταν οι ευσταχιανές σάλπιγγες πρηστούν εξαιτίας κάποιας φλεγμονής, αποφράσσονται με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται υγρό στο αυτί. Αν το υγρό αυτό μολυνθεί τότε προκαλούνται τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας.
Στα παιδιά ειδικά, οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι πιο στενές και πιο οριζόντιες σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την απόφραξή τους. Επίσης, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) ιδιαίτερα στα παιδιά μπορεί και αυτή να μπλοκάρει τις ευσταχιανές σάλπιγγες οδηγώντας σε φλεγμονή του αυτιού.
Ωτίτιδα: Θεραπεία
Η ωτίτιδα οποιασδήποτε μορφής πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προς αποφυγή επιπλοκών. Ο ωτορινολαρυγγολόγος σας, έχοντας προχωρήσει στην κλινική σας εξέταση και καταλήξει στη διάγνωση, θα σας προτείνει την κατάλληλη για κάθε περίπτωση θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λήψη φαρμακευτικής αγωγής, καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, καθώς και χειρουργικό καθαρισμό σε εξαιρετικά δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής σε κάθε περίπτωση είναι η μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου, της έγκαιρης διάγνωσης και τέλος της έγκαιρης έναρξης της σωστής θεραπείας.