HIV: Ποια είναι η πραγματικότητα; U = U

Undetectable = Untransmittable.

Πολλοί ιοί, που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, τον εγκαταλείπουν έπειτα από κάποιες μέρες ή εβδομάδες. Κάποιοι άλλοι αντίθετα, παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό εώς το τέλος της ζωής του. Ένας τέτοιος ιός, και συγκεκριμένα ρετροϊός, είναι ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας). Οι ρετροϊοί έχουν τη δυνατότητα να παράγουν DNA από το RNA με τη βοήθεια της αντίστροφης μεταγραφάσης και ενσωματώνονται στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ο HIV αναπαράγεται και μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Ένας φορέας του HIV, πάσχει από AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας), όταν η ασθένεια φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι, πλέον, αποδυναμωμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλά χρόνια, έπειτα από τη μόλυνση από τον HIV. Με τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων, ο οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες περιπτώσεις, που ο ασθενής δεν εμφανίζει ποτέ AIDS, λόγω καλού ανοσοποιητικού συστήματος.

HIV: Συμπτώματα

Αν και περίπου το 87% των ανθρώπων, που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία, όμως, είναι κοινά σε πληθώρα άλλων ασθενειών, άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως. Συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός, η κούραση, ο πονοκέφαλος, οι πρησμένοι αδένες και ο πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται κάποιες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, κατά την περίοδο, που ονομάζεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη. Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί, επίσης, να είναι παρόμοια με άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως της λοιμώδους μονοπυρήνωσης ή της ηπατίτιδας, που μεταδίδονται ευκολότερα.

Καθώς, προχωράει η νόσος, εμφανίζονται εκδηλώσεις ανοσοανεπάρκειας, όπως πυρετός, διάρροιες, μυκητίαση του στοματοφάρυγγα, τριχωτή λευκοπλακία και ιδρώτας το βράδυ. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της νόσου. Σε προχωρημένο στάδιο τα συμπτώματα είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία, αφού η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί νεοπλασίες και καιροσκοπικές λοιμώξεις. Οι εκδηλώσεις αυτές εμφανίζονται σε διάστημα 8-10 ετών.

HIV: Μετάδοση και πρόληψη

Ο HIV θεωρείται Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα, επομένως μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μεταδίδεται, παρ’ όλα αυτά, και μέσω της χρήσης συριγγών, ανάμεσα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αλλά και από τη μητέρα στο παιδί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του θηλασμού. Ο HIV ανιχνεύεται σε συγκεκριμένα υγρά του ανθρώπινου σώματος όπως το αίμα, το μητρικό γάλα, το σπέρμα, τα προσπερματικά κολπικά και πρωκτικά υγρά. Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την πρόληψη του HIV, η προστασία μας ενάντια στον ιό γίνεται με τη χρήση προφυλακτικού, αλλά και την αποφυγή χρήσης συριγγών και αντικειμένων, που μπορεί να φέρουν τα υγρά, που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι μεταφέρουν τον ιό.

HIV: Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μέσω της ανίχνευσης αντισωμάτων του ιού, στο αίμα του ασθενούς. Για να αντιμετωπιστεί η HIV λοίμωξη, γίνεται χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων με ιοστατική δράση. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και να μειώσει σημαντικά τη θνητότητα. Ακόμη σημαντικότερα, η φαρμακευτική αγωγή ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, αφού μειώνει τη συγκέντρωσή του στα μολυσματικά βιολογικά υγρά.