Ουρικό οξύ: 8 φυσικοί τρόποι να το μειώσετε

Όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι ασυνήθιστα υψηλά στο αίμα τότε αναπτύσσεται  ουρική αρθρίτιδα .Το ουρικό οξύ σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, συχνά στα πόδια και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών, γεγονός που προκαλεί σοβαρό και οδυνηρό πρήξιμο.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας όμως οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν αρκετά.

Η μείωση του ουρικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει επακόλουθες εξάρσεις σε άτομα με αυτήν την πάθηση.

Ουρικό οξύ : Φυσιολογικές τιμές

Ενήλικες Άντρες 3.5-7.2 mg/dL
Μετεμμηνοπαυσιακές Γυναίκες 3.5-7.2 mg/dL
Προεμμηνοπαυσιακές Παιδιά 2.6-6.0 mg/dL

 

Παρακάτω θα σας δώσουμε 8 φυσικές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

1.Περιορίστε τις τροφές πλούσιες σε πουρίνες

Οι πουρίνες είναι ενώσεις που εμφανίζονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Καθώς το σώμα διαλύει πουρίνες, παράγει ουρικό οξύ.

Η διαδικασία του μεταβολισμού πλούσιων σε πουρίνες τροφών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα και αυτό θα οδηγήσει με την σειρά του σε ουρική αρθρίτιδα.

Αρκετά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι όμως και αρκετά υγιεινά και πρέπει να τα έχουμε στην διατροφή μας , οπότε ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της πρόσληψης πουρινών και όχι η αποφυγή τους εντελώς.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη είναι :

  • Άγρια ​​θηράματα, όπως ελάφι,αγριογούρουνο
  • Πέστροφα, τόνος, μπακαλιάρος, σαρδέλες, αντσούγιες, μύδια και ρέγγα
  • Μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως μπέικον, γαλακτοκομικά προϊόντα και κόκκινο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του μοσχαρίσιου κρέατος)
  • Προϊόντα κρέατος, για παράδειγμα, συκώτι, εντόσθια και άλλα όργανα
  • ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνη περιλαμβάνουν:

  • αλλαντικά
  • Κόκκινο κρέας, χοιρινό κατσίκι, αρνί,μπείκον,ζαμπόν
  • πουλερικά
  • στρείδι, γαρίδες, καβούρια και αστακός

2.Τρώτε περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες

Αλλάζοντας από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη σε εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα , ορισμένα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν σταθερά τα επίπεδα ουρικού οξέος τους ή τουλάχιστον να αποφύγουν περαιτέρω αυξήσεις.

Ορισμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη περιλαμβάνουν:

  • γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χωρίς λιπαρά
  • φυστικοβούτυρο και καρύδια
  • φρούτα και λαχανικά
  • καφές
  • ολικής αλέσεως ψωμί ,πατάτες , ρύζι

Οι διαιτητικές αλλαγές από μόνες τους όμως δεν θα μας απαλλάξουν από την ουρική αρθρίτιδα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης του ουρικού οξέος στον οργανισμό μας.

3.Αποφύγετε φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος 

Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι:

  • Διουρητικά φάρμακα, όπως φουροσεμίδη και υδροχλωροθειαζίδη
  • Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά πριν ή μετά από μεταμόσχευση οργάνου
  • Χαμηλή δόση ασπιρίνης

Τα παραπάνω φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να είναι χρήσιμα και να προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία μας , και για αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν αλλάξετε οποιαδήποτε φάρμακα.

4.Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ειδικά σε άτομα νεότερης ηλικίας. Η διατήρηση ενός σωστού και υγιής σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και καρδιακών παθήσεων.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου για μεταβολικό σύνδρομο. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και έτσι αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  Πρέπει όμως να προσέξετε διότι η ταχεία απώλεια βάρους μέσο νηστείας η επίπονης δίαιτας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν στην πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων αλλαγών για τη διαχείριση του βάρους τους, όπως να γίνουν πιο δραστήριοι, να κάνουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή και να επιλέγουν τροφές με θρεπτικά συστατικά.

5.Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών όπως αναψυκτικά  και χυμοί με ζάχαρη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν αλκοόλη αντί να για ουρικό οξύ. Αυτό αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση ουρικής αρθρίτιδας σε περίπου μία ή δύο ημέρες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας από ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αυτή η σύνδεση έχει βρεθεί ότι ισχύει τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό ανά ημέρα είναι αρκετό για να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν ένα αναψυκτικό ανά μήνα.

Επίσης πολλοί ζαχαρούχοι χυμοί ακόμα και οι φυσικά χυμοί, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι οι χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που προστίθεται τεχνητά στα αναψυκτικά, αλλά υπάρχει με φυσικό τρόπο στον χυμό του πορτοκαλιού. Και ας μην ξεχνάμε το αλκοόλ και τα γλυκά ποτά προσθέτουν περιττές θερμίδες στη διατροφή, προκαλώντας δυνητικά αύξηση βάρους και μεταβολικά προβλήματα.

6.Πιείτε καφέ

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα. Ανάλυση δεδομένων του 2010 από γυναίκες συμμετέχοντες σε Μελέτη Υγείας διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας μειώθηκε όταν η κατανάλωση καφέ αυξήθηκε.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν από 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 22% μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν.  Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 57% μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτής της πάθησης. Μερικές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2014 και η μετα-ανάλυση της μακροχρόνιας κατανάλωσης καφέ διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας τους. Ο καφές, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και την πιθανότητα κατάγματος των οστών στις γυναίκες, οπότε είναι σημαντικό να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας

7.Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Μια μετα-ανάλυση του 2011 13 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Τα μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα.

Η έρευνα δεν έχει αποδείξει οριστικά ότι η βιταμίνη C θεραπεύει ή αποτρέπει την ουρική αρθρίτιδα παρά μόνο ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

8.Φάτε κεράσια

Έρευνα έδειξε ότι τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με προηγούμενο ιστορικό της νόσου. Μελέτη του 2012 σε 633 άτομα με ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών για 2 ημέρες μείωσε τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%.

Αυτή η επίδραση παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση διουρητικών ή αντι-ουρική αρθρίτιδα.

Συμπέρασμα

 Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης του ουρικού οξέος και την πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων και πουρίνων.