Ουρολοίμωξη: Αιτίες, μετάδοση, αντιμετώπιση και θεραπεία

Ουρολοίμωξη: Πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες και αυτό γιατί η ανατομία του γυναικείου φύλλου, η υγιεινή της περιοχής , η σεξουαλική επαφή, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή.

Η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο μικρή και βρίσκεται κοντά στον πρωκτό και στον κόλπο και έτσι, καθίσταται ευκολότερη η μεταφορά μικροβίων που μπορεί φυσιολογικά να βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμοί που φυσιολογικά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της ουρήθρας ή βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο  δεν αποβάλλονται άμεσα, αλλά παραμένουν και προκαλούν φλεγμονή, ερεθισμό, πρήξιμο και πόνο στην περιοχή . Το συνηθέστερο μικρόβιο που προκαλεί την ουρολοίμωξη είναι το E.coli, το οποίο προσκολλάται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος.

Ουρολοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες απαιτούν ιατρική παρέμβαση και συχνή παρακολούθηση  Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των νεφρών και να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Υπολογίζεται πως 1 στις 5 γυναίκες θα περάσει ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ οι πιθανότητες στους άνδρες είναι σαφώς μικρότερες. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως ανάμεσα στις γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει, ένα σημαντικό ποσοστό θα υποτροπιάσει και θα εμφανίσει ξανά ουρολοίμωξη ή κυστίτιδα.

Ουρολοίμωξη και σεξ

 1. Μπορεί να χειροτερέψεις λόγω του σεξ : Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση που πάσχεις από ουρολοίμωξη θα πρέπει να ξεχάσεις εντελώς το σεξ. Κι αυτό, γιατί εφόσον αποφασίσεις να κάνεις σεξ έχοντας ουρολοίμωξη είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει πολύ η κατάστασή σου, μιας και έτσι αναπαράγεται το αρχικό μικρόβιο που σου προκάλεσε τη λοίμωξη.Επίσης, το σεξ δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο. Αντίθετα, θα είναι ιδιαίτερα επίπονο για σένα, μιας και λόγω του ότι είναι ερεθισμένη η κύστη σου η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κόλπο σου, θα δέχεται ιδιαίτερη πίεση με αποτέλεσμα να ζορίζεσαι πολύ.
 2. Δεν μεταδίδεται στον σύντροφό σου : Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ουρολοίμωξη δεν είναι μεταδοτική. Σε περίπτωση, λοιπόν, που έχεις μετά το σεξ κάποια συμπτώματα που θεωρείς ότι οφείλονται σε ουρολοίμωξη, καλό θα είναι να εξεταστείς άμεσα γιατί μάλλον έχεις «κολλήσει» κάποιο αφροδίσιο νόσημα, όπως χλαμύδια ή γονόρροια που έχουν παρόμοια συμπτώματα.
 3. Πότε μπορώ να κάνω ξανά σεξ : Πρώτα, πρέπει να θεραπευτείτε. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση ούρων για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για λοίμωξη του ουροποιητικού. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, μπορεί να σας συστήσει να πάρετε αντιβίωση. Όταν ολοκληρώσετε τη θεραπεία και εφόσον δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μπορείτε και πάλι να κάνετε σεξ. Η θεραπεία διαρκεί συνήθως μία εβδομάδα. Αν τελειώσετε την αντιβίωση και συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο ή κάψιμο κατά τη διάρκεια σεξ, είναι σημάδι ότι δεν έχετε απαλλαγεί από τη λοίμωξη.
 4. Πώς δεν θα ξανά-κολλήσω : Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κάνετε ποτέ κολπικό σεξ αμέσως μετά από πρωκτικό σεξ αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης.
  Είναι επίσης σημαντικό να ουρείτε μετά το σεξ, προκειμένου να αδειάζει η ουροδόχος κύστη από βακτήρια.Εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας το ενδεχόμενο λήψης φυτικών συμπληρωμάτων με cranberry, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τα βακτήρια E.coli να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.

Ουρολοίμωξη: Βασικά συμπτώματα

Τα πρώτα ένοχα σημάδια και συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

 • Συχνοουρία
 • Επιτακτική ούρηση
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Τσούξιμο κατά την ούρηση
 • Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση
 • Δύσοσμα ούρα
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Αιματουρία
 • Πυρετός (πυελονεφρίτιδα)

Αναλόγως με το σημείο που προσβάλλει το μικρόβιο, η λοίμωξη μπορεί να είναι:

 1. Κυστίτιδα : λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
 2. Ουρηθρίτιδα : λοίμωξη της ουρήθρας στους άνδρες
 3. Πύελο-νεφρίτιδα : λοίμωξη στα νεφρά

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με ουρολογικές εξετάσεις γενική και καλλιέργεια ούρων. Μετά ακολουθεί αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η ευαισθησία του μικροβίου.

Ουρολοίμωξη: Πρόληψη και αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους

Η συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την ουρολοίμωξη, αλλά και να ανακουφιστείτε από τυχόν πρώτα συμπτώματα της κυστίτιδας.

 • Νερό : Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι η βασικότερη συμβουλή για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος εν γένει. Η κατανάλωση υγρών συμβάλλει στην παραγωγή ούρων, στη φυσική αραίωση του πλήθους των μικροοργανισμών, «ξεπλένοντας» παράλληλα το ουροποιητικό μας σύστημα.Οι γυναίκες συνιστάται να πίνουν 8 με 10 ποτήρια υγρών την ημέρα, ενώ οι άνδρες 10 με 12 ποτήρια. Προτιμήστε το νερό, το πράσινο τσάι και του χυμούς φρούτων. Περιορίστε τον καφέ, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
 • Cranberry: Το cranberry έχει ουσιαστική θεραπευτική δράση σε καταστάσεις που συνδέονται με το ουροποιητικό σύστημα. Η μοναδική ομάδα φυσικών δραστικών ουσιών που περιέχει, οι προ-ανθοκυανιδίνες τύπου Α, δρουν αποκολλώντας το βακτήριο E. Coli από τα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, έχοντας ταυτόχρονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτέλεσμα της χρήσης του cranberry είναι η πρόληψη της ουρολοίμωξης σε περιόδους, όπως το καλοκαίρι, όταν ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής είναι μεγαλύτερος. Επίσης, η κατανάλωσή του καταφέρνει να μειώσει συμπτώματα όπως η δυσκολία στην ούρηση, ακόμα και όταν λαμβάνονται παράλληλα με την αντιβίωση.Τα cranberries μπορείτε να τα βρείτε είτε αποξηραμένα, είτε ως έτοιμο χυμό. Η πιο συμπυκνωμένη μορφή όμως, δηλαδή εκείνη που περιέχει τις φυσικές δραστικές του φρούτου σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, είναι αυτή των συμπληρωμάτων διατροφής. Προτιμήστε 2 με 3 ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα υψηλής ποιότητας φυσικό συμπλήρωμα διατροφής
 • Πρόβιοτικά: Πιθανά έχετε ακούσει πως στο έντερο και στους βλεννογόνους ζουν δισεκατομμύρια ωφέλιμοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί, των οποίων ο ρόλος είναι να εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι πως ορισμένα είδη προβιοτικών κατοικούν και στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ο στόχος τους είναι τριπλός. Πρώτον, ενισχύουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα, δεύτερον δεν επιτρέπουν σε παθογόνους μικροοργανισμούς να ταξιδέψουν από το έντερο στο ουροποιητικό και τρίτον αποτρέπουν την προσκόλληση του E.coli στα τοιχώματα της ουρήθρας.Καλύτερη διατροφική πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ, με το «αυθεντικό»  Ελληνικό γιαούρτι να ακολουθεί. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλές πηγές προβιοτικών καθημερινά, ή εναλλακτικά επιλέξτε την κατάλληλη φόρμουλα συμπληρώματος διατροφής.
 • Βιταμίνη C : Μερικοί γιατροί συνταγόγραφούν τουλάχιστον 5.000 mg την ημέρα για ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Ουρολοίμωξη: Φαρμακευτική Θεραπεία

Για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων λαμβάνονται αντιβιοτικά τα οποία έχουν επιλεγεί κατόπιν αντιβιογράμματος. Σε απλή κυστίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά για 3-7 μέρες. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τα συνυπάρχοντα προβλήματα του ασθενή και το χορηγούμενο αντιβιοτικό..

Τα ενοχλήματα υποχωρούν μια με τρεις ημέρες από την έναρξη της αντιβίωσης. Για την εξάληψη της λοίμωξης είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αγωγής και όχι η διακοπή της νωρίτερα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα των τριών ημερών θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός σας.