Πασχαλινά αυγά: Νόστιμες συνταγές με όσα περίσσεψαν

Κόκκινα, μπλε, κίτρινα, πολύχρωμα, όσα πασχαλινά αυγά έμειναν στο καλαθάκι και δεν τα τσουγκρίσαμε, μπορούν να αξιοποιηθούν σε πεντανόστιμες συνταγες, ώστε να μην πετάξετε τίποτα.

Ας δούμε παρακάτω συνταγές με πασχαλινά αυγά.

Φτιάξε αυγοσαλάτα: Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να χρησιμοποιήσεις τα βραστά αυγά που έχουν απομείνει είναι να φτιάξεις αυγοσαλάτα. Για να φτιάξεις μια υγιεινή εκδοχή, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις γιαούρτι ή αβοκάντο αντί για μαγιονέζα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λαχανικά όπως ψιλοκομμένο σέλινο, κρεμμύδι ή πιπεριά για να αυξήσεις τη θρεπτική αξία.

Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες. Παρέχουν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να κάνουν μια σαλάτα πιο χορταστική. Δοκίμασε να προσθέσεις ψιλοκομμένα βραστά αυγά σε μια πράσινη σαλάτα ή μια σαλάτα με πατάτες ή ζυμαρικά.

Φτιάξε “διαβολικά αυγά”: Τα διαβολικά αυγά είναι ένα κλασικό ορεκτικό. Για να τα κάνεις πιο υγιεινά, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ελληνικό γιαούρτι ή αβοκάντο αντί για μαγιονέζα και πρόσθεσε γεύση με βότανα και μπαχαρικά όπως πάπρικα ή άνηθο.

Χρησιμοποίησέ τα σε σάντουιτς: Τα βραστά αυγά μπορούν να προσθέσουν πρωτεΐνη και γεύση σε οποιοδήποτε σάντουιτς. Δοκίμασε να κόψεις σε φέτες ένα βραστό αυγό και να το προσθέσεις σε ένα σάντουιτς γαλοπούλας ή κοτόπουλου.

Φτιάξε ένα μπολ πρωινού: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα μπολ πρωινού. Δοκίμασε να αναμείξεις ψιλοκομμένα βραστά αυγά με ψητή γλυκοπατάτα, σοταρισμένο σπανάκι και αβοκάντο σε φέτες για ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα.

Χρησιμοποίησέ τα ως επικάλυψη: Τα βραστά αυγά μπορεί να είναι μια νόστιμη και θρεπτική επικάλυψη για πολλά πιάτα. Δοκίμασε να κόψεις βραστά αυγά και να τα προσθέσεις σε πίτσα ή τάκος.

Φτιάξε ένα σνακ: Τα βραστά αυγά μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα σνακ. Συνδύασε με λαχανικά κομμένα σε φέτες, όπως καρότα ή πιπεριές, και χούμους ή γκουακαμόλε για ένα ισορροπημένο και χορταστικό σνακ.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία των πασχαλινών αυγών, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και βιταμίνες A, B12 και D, και μέταλλα όπως σίδηρο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα βραστά αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, με ένα αυγό να περιέχει περίπου 186 mg.

Μέχρι πόσο καιρό μετά το Πάσχα μπορώ να φάω τα πασχαλινά αυγά;

Τα βραστά πασχαλινά αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το βράσιμο για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν τα καταναλώσεις αργότερα, μπορείς να τα φυλάξεις στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι όσο περισσότερο αποθηκεύονται τα βρασμένα αυγά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια θειούχα μυρωδιά λόγω της διάσπασης των αμινοξέων που περιέχουν θείο στο ασπράδι του αυγού. Αυτή η μυρωδιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αυγά δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο γευστικά. Είναι καλύτερο να πετάξεις τυχόν αυγά που έχουν ασυνήθιστη οσμή ή εμφάνιση.

Αυγά: Βραστά και τηγανητά – Θερμίδες, πρωτεΐνη, χοληστερίνη

Κατά την περίοδο του Πάσχα το αυγό δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι. Πόσες θερμίδες όμως κρύβει;

Το αυγό είνια μια πλήρης πρωτεΐνη με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε ένα αυγό ακριβώς όπως σας αρέσει: βραστό, τηγανητό, “ποσέ”, ομελέτα.

Αυγό: Θερμίδες ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο μαγειρέματος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), υπάρχουν περίπου 72 θερμίδες σε ένα μεγάλο αυγό. Ένα μεγάλο αυγό ζυγίζει 50 γραμμάρια.

Ο ακριβής αριθμός θερμίδων εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού. Ένα μικρό αυγό έχει ελαφρώς λιγότερες από 72 θερμίδες και ένα πολύ μεγάλο αυγό έχει ελαφρώς περισσότερες.

Θερμίδες κατά μέγεθος αυγού:

  • μικρό (38 γρ.): 54 θερμίδες
  • μέτριο (44 γρ.): 63 θερμίδες
  • μεγάλο (50 γρ.): 72 θερμίδες
  • πολύ μεγάλο (56 γρ.): 80 θερμίδες
  • jumbo (63 γρ.): 90 θερμίδες

Αυτές οι θερμίδες αφορούν το καθεαυτό αυγό και όχι τυχόν πρόσθετα συστατικά. Μόλις αρχίσετε να προσθέτετε λάδι, ή βούτυρο σε ένα τηγάνι για να μαγειρέψετε το αυγό, ή αν το σερβίρετε μαζί με μπέικον, λουκάνικα, τυριά, ο αριθμός θερμίδων αυξάνεται δραματικά.

Θερμίδες ανάλογα με τρόπο μαγειρέματος του αυγού:

  • 1 μεγάλο αυγό ποσέ: 72 θερμίδες
  • 1 μεγάλο βραστό αυγό: 78 θερμίδες
  • 1 μεγάλο τηγανητό αυγό: 90 θερμίδες
  • 1 μεγάλο αυγό ομελέτα: 94 θερμίδες

Βασικά, αν μαγειρεύετε το αυγό σε κάποιο είδος λίπους, είτε είναι λάδι είτε βούτυρο, ή προσθέτετε γάλα, τότε θα έχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι αν ήταν ωμό. Και όσο περισσότερες γαρνιτούρες προσθέτετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα έχει. Αλλά αν τρώτε ένα ολόκληρο αυγό μόνο του, θα έχει σχετικά λίγες θερμίδες ακόμα και αν το τηγανίσετε.

Διαφορά ανάμεσα στο ασπράδι και τον κρόκο του αυγού

Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει περίπου 55 θερμίδες, ενώ το ασπράδι περιέχει μόλις 17.

Ωστόσο, το διατροφικό προφίλ ενός αυγού είναι κάτι περισσότερο από τον απόλυτο αριθμό των θερμίδων του. Τα αυγά είναι μια πλήρης τροφή με πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Όπως και οι θερμίδες, έτσι και το θρεπτικό περιεχόμενο ποικίλλει πολύ μεταξύ του κρόκου και του ασπραδιού.

Πόση πρωτεΐνη έχει το αυγό

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την υγεία και την επιδιόρθωση του οργανισμού. Είναι επίσης απαραίτητη στην παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αντισωμάτων.

Υπάρχουν 6,28 γρ. πρωτεΐνης συνολικά σε ένα μεγάλο αυγό. Τα 3,6 γρ. βρίσκονται στο ασπράδι. Αυτό είναι πολύ πρωτεΐνη!

Το συνιστώμενη ημερήσια λήψη (DV) πρωτεΐνης είναι 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 64 κιλά χρειάζεται περίπου 51 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ένα μόνο αυγό θα παρέχει σχεδόν το 12% DV σε πρωτεΐνη.

Τι ισχύει με τα λιπαρά στα αυγά

Περίπου οι μισές θερμίδες στα αυγά προέρχονται από λίπος. Ένα μεγάλο αυγό έχει λίγο λιγότερο από 5 γρ. λίπους, το οποίο είναι συγκεντρωμένο στον κρόκο. Περίπου τα 1,6 γρ. από αυτά είναι κορεσμένα λιπαρά.

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν επίσης υγιή ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αρθρίτιδα.

Η ακριβής ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή της κότας που παρήγαγε το αυγό. Ορισμένες κότες τρέφονται και με συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Στα καταστήματα, αναζητήστε αυγά με την ένδειξη ωμέγα-3 ή DHA. Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.