Καούρα: Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Το Πάσχα πέρασε, τα γιορτινά τραπέζια θα αποτελούν πλέον παρελθόν, όμως η καούρα που προκάλεσε το αλόγιστο φαγητό μπορεί να επιμείνει. Έτσι, παρακάτω θα δείτε 5 τρόπους για να την αποφύγετε.

Καούρα: Χυμός αλόης

Η αλόη έχει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις και μία από αυτές είναι η ανακούφιση από την καούρα. Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση Journal of Traditional Chinese Medicine υπέδειξε ότι ποσότητα περίπου 30 ml αλόης είναι μια ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ.

Καούρα: Ημερολόγιο διατροφής

Τροφές και ποτά που συνδέονται στενά με την καούρα είναι τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα προϊόντα της (π.χ. σάλτσες), τα τηγανητά, η σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά. Ωστόσο, τα διατροφικά εναύσματα για μια κρίση καούρας συχνά διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επομένως ένα αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων –κυρίως ποια προϊόντα πυροδότησαν συμπτώματα παρά ποια δεν προκάλεσαν πρόβλημα– είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να σχεδιαστεί ένα σωστό διατροφικό πλάνο που θα αποτρέψει τα επεισόδια.

Καούρα: Μικρότερα γεύματα

Τα μεγάλα γεύματα είτε προκαλούν είτε επιδεινώνουν την καούρα. Μια περίοδος πειραματισμού είναι απαραίτητη ώστε να βρείτε ποιες ποσότητες φαγητού σάς εξασφαλίζουν μικρότερη συχνότητα επεισοδίων καούρας χωρίς να σας οδηγούν στη μόνιμη πείνα.

Καούρα: Λιγότερο φαγητό το βράδυ

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα κυρίως το βράδυ. Ιδανικά, πρέπει να προγραμματίζετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, καθώς όταν ξαπλώνετε είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Καούρα: Μηλόξιδο

Δρα περίπου όπως ο χυμός της αλόης για να καταπραΰνει την καούρα, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά όξινο. Το μηλόξιδο δεν πρέπει να καταναλώνεται ποτέ αδιάλυτο, αλλά να συνδυάζεται με μια ποσότητα νερού (1-2 κουταλιές μηλόξιδο ανά 250 ml νερού).

Δέκα τροφές που βοηθούν να αντιμετωπίσετε τις καούρες

Εντάξτε τις τροφές αυτές στη διατροφή σας συνδυαστικά με τις παραπάνω στρατηγικές σίγουρα θα δείτε διαφορά!

1. Βρόμη: Είναι χορταστική και απορροφά τα οξέα του στομάχου ώστε να αποτραπεί η παλινδρόμηση.

2. Μπανάνα: Έχει μέτριο pH (5,6) κι έτσι είναι κατάλληλη για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Πεπόνι: Έχει pH 6,1 κι έτσι είναι κατάλληλο για τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επιδείνωση στις καούρες προκαλεί μόνο σε ένα ποσοστό 1-2% των ατόμων που πάσχουν από παλινδρόμηση.

4. Μάραθο: Βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία και διευκολύνει την πέψη, αποτρέποντας την παλινδρόμηση οξέων προς τον οισοφάγο.

5. Κοτόπουλο & γαλοπούλα: Τα πουλερικά, κατά προτίμηση ψητά και όχι τηγανητά και φυσικά χωρίς την πέτσα τους, είναι ήπια για το στομάχι και βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της καούρας.

6. Γάλα αμυγδάλου: Έχει αλκαλικό pH επομένως βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων τροφών.

7. Μπρόκολο: Αρκετά πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το κουνουπίδι, είναι κατάλληλα για τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα οξύτητας.

8. Ψάρι: Είναι κατάλληλο όταν καταναλώνεται ψητό στον φούρνο ή ποσέ και όχι τηγανητό ή σε συνδυασμό με λιπαρές σάλτσες.

9. Σέλινο: Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό είναι ήπιο για το στομάχι και διευκολύνει την πέψη.

10. Καστανό ρύζι: Το καστανό ρύζι παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται με αργό ρυθμό στο στομάχι χωρίς να προκαλούν ενοχλήσεις.

Καούρα: 8 +1 τρόποι αντιμετώπισης

Υποφέρετε από καούρα και φούσκωμα; Αν είναι κάτι παροδικό παρακάτω θα διαβάσετε συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Συμβουλές για την καούρα

1 Τρώγε λίγο και συχνά

Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάς τα μικρά γεύματα- όσο αυτό είναι δυνατό τις γιορτινές ημέρες. Επίσης, να μασάς καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές.

2 Τρώγε αργά

Η ταχύτητα με την οποία τρώμε το φαγητό μας, επιδρά στη χώνεψη και στο μεταβολικό ρυθμό. Για να επιβραδύνεις τον τρόπο που τρως, μάσησε καλά και αργά την τροφή σου και έχε μικρές μπουκιές από το φαγητό σου.

3 Απόφευγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν

Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγεις την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείς, ιδιαίτερα αν οι καούρες σε ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

4 Αντιστάσου στα μεγάλα πασχαλινά αυγά σοκολάτα

Αντικατέστησε τα μεγάλα σοκολατένια αυγά με μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας.

5 Μην πίνεις πολύ αλκοόλ

Το κρασί, η μπίρα ή το αγαπημένο σας κοκτέιλ δυστυχώς ενοχοποιούνται για την καούρα και την δυσπεψία. Η εναλλαγή αλκοολούχου ή αεριούχου ποτού με ένα ποτήρι νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

6 Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό

Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλεις οπωσδήποτε να ξεκουραστείς, βάλε δύο μαξιλάρια στην πλάτη, ώστε να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

7 Μην καπνίζεις

Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

8 Κάνε μια βόλτα μετά το γεύμα

Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.

9 Έχε μαζί σου ένα αλγινικό σκεύασμα

Τα αλγινικά έχοντας διπλό μηχανισμό δράσης, αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντάς σε από την καούρα και τη δυσπεψία.  Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.