Περίοδος και σπυράκια: Tips για καθαρή επιδερμίδα

Όταν τα σπυράκια φουντώνουν, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, ένα από τα πιο συνήθη όμως είναι οι ορμονικές αλλαγές και η περίοδος.

Παρόλο που αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μήνα, ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε τη μαγική συνταγή που θα εξαφανίσει αυτούς τους ανεπιθύμητους αγγελιοφόρους όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις έξι καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσεις το δέρμα σου καθαρό, όλο το μήνα.

Δοκίμασε το slugging

Μπορεί να αναγνωρίζεις τον όρο, καθώς είναι το πιο πρόσφατο skincare trend του TikTok. Με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, το “slugging” είναι απλό. Συγκεκριμένα, περιγράφει την εφαρμογή ενός παχιού στρώματος ενυδάτωσης στο δέρμα πριν από τον ύπνο. Μπορείς να επιλέξεις οποιαδήποτε πλούσια ενυδατική κρέμα επιθυμείς. Μην ξεχάσεις να πλύνεις το πρόσωπο σου το επόμενο πρωί.

Πέρα από βαθιά ενυδάτωση, το αποτέλεσμα είναι πιο λαμπερό και λείο δέρμα από την επόμενη κιόλας μέρα. Έτσι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της περιόδου, όταν το δέρμα μας χρειάζεται λίγη περισσότερη ενυδάτωση.

Κάνε ένα απολαυστικό ντους ή μπάνιο

Το καθημερινό ντους γίνεται ακόμη πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όχι μόνο θα σε χαλαρώσει και θα σου φτιάξει τη διάθεση αλλά μπορεί να βοηθήσει και με τα συμπτώματα της περιόδου. Ακόμη, ο ατμός βοηθά στο να ανοίξουν και να ξεφράξουν οι πόροι, συμβάλλοντας σε καθαρότερο δέρμα.

Προτίμησε ένα γρήγορο ντους τις ημέρες με πιο έντονη ροή αλλά επίλεξε ένα απολαυστικό μπάνιο πριν και στο τέλος της περιόδου σου. Φυσικά, φρόντισε να ενυδατώσεις την επιδερμίδα σου για να αντισταθμίσεις την ξηρότητα που προκαλεί το ζεστό νερό.

Μείωσε το μακιγιάζ σου, όσο γίνεται

Για πολλές από εμάς, το μακιγιάζ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας μας. Μας φτιάχνει τη διάθεση και μας προετοιμάζει για την ημέρα που ξεκινά. Όμως, είναι γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δέρμα μας. Ειδικά, κατά την περίοδο, το δέρμα είναι αρκετά ευμετάβλητο. Γι’ αυτό προσπάθησε να αποφύγεις, όσο μπορείς, προϊόντα με έντονη κάλυψη.

Προτίμησε, ανάλαφρα, λεπτόρρευστα προϊόντα που δε θα φράξουν τους πόρους και θα αναδείξουν τη φυσική σου λάμψη. Παράλληλα, επικεντρώσου στη ρουτίνα περιποίησης σου και την καλή διατροφή για όμορφο δέρμα από μέσα προς τα έξω.

Διασφάλισε την ενυδάτωση της επιδερμίδα σου

Η σωστή ενυδάτωση και η διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα είναι καίρια κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ειδικά, αν έχουν εμφανιστεί και μερικά σπυράκια. Γι’ αυτό πρόσθεσε υγρασία στο δέρμα σου σε στρώσεις. Συγκεκριμένα, μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποίησε ένα ενυδατικό toner. Ακολούθησε με έναν ορό υαλουρονικού οξέος, μια κρέμα ματιών και μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με βαζελίνη ή ένα λάδι προσώπου.

Αν έχεις λίγο περισσότερο χρόνο εφάρμοσε και την αγαπημένη σου μάσκα ενυδάτωσης πριν τα προϊόντα περιποίησης, για μια έξτρα στρώση ενυδάτωσης.

Κάνε μασάζ στο πρόσωπο σου

Το μασάζ προσώπου είναι ένα αγαπημένο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης, κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, όμως, είναι ιδιαίτερα αγαπητό. Συχνά, παρατηρούμε ότι το δέρμα πρήζεται στην περίοδο, κάτι που μπορεί να σχετίζεται και με την αύξηση της πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης. Αντί, όμως, να στερηθείς τα αγαπημένα μου φαγητά, κάνε μασάζ στο πρόσωπο σου.

Το καθημερινό πρωινό μασάζ θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση και την ενεργοποίηση του δέρματος με το που ξυπνήσεις. Μπορείς να το κάνεις με τα δάχτυλα σου, με ένα gua sha ή με ένα ice roller. Επίσης, πέρα από τη μείωση του πρηξίματος, βοηθά και στη σμίλευση του προσώπου. Έτσι, το δέρμα σου θα φαίνεται πιο λείο και σφριγηλό.

Απόφυγε την υπερβολική απολέπιση

Η απολέπιση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης. Όμως, μπορούμε πολύ εύκολα να το παρακάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα σπυράκια που εμφανίστηκαν λόγω περιόδου. Όμως, αντί για έξτρα απολέπιση, προτίμησε ένα προϊόν ενάντια στα σπυράκια που εφαρμόζεις τοπικά.

Αδιάβροχο μακιγιάζ! Τips για να μην στο χαλάσει η βροχή

Για να μην πας μουτζουρωμένη στο επαγγελματικό ραντεβού σου εξαιτίας της βροχής που πέφτει στο πρόσωπό σου, σου έχουμε μερικά tips για να κάνεις το μακιγιάζ σου αδιάβροχο.

Τα tips για να παραμείνει το μακιγιάζ αναλλοίωτο στη βροχή

#1 Αδιάβροχη μάσκαρα

Ποιος είπε ότι φοράμε αδιάβροχη μάσκαρα μόνο το καλοκαίρι που έχει καύσωνα; Και στη βροχή είναι… άκρως απαραίτητη. Ξέθαψέ τη, λοιπόν, από τα νεσεσέρ σου και έχει τη alert για παν ενδεχόμενο.

#2 Primer προσώπου

Αφού ολοκληρώσεις τη skincare routine σου, σειρά έχει… το primer. Ειδικά τις βροχερές μέρες, όμως, δεν θα πρέπει να το παραλείπεις. Κι αυτό, γιατί είναι το προϊόν, που θα κάνει αόρατους τους πόρους του δέρματός σου, ενώ θα διατηρήσει το μακιγιάζ αναλλοίωτο για πολύ περισσότερες ώρες.

#3 Primer σκιάς

Ναι, ναι! Κι αυτό το προϊόν είναι απαραίτητο για να μη… διαλυθεί η σκιά σου από τη βροχή. Το απλώνεις πριν τη σκιά και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου για όλη την ημέρα!

#4 Setting spray

Last but not least το setting spray. Αφού ολοκληρώσεις το μακιγιάζ σου και είσαι έτοιμη να βγεις στη βροχή, ψέκασε το πρόσωπό σου. Το make up σου δεν θα πάει πουθενά!

Μακιγιάζ: Τα λάθη που κάνεις και φαίνεσαι τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτερη!

Με το μακιγιάζ μπορούμε να μεταμορφωνόμαστε και να δημιουργούμε μια διαφορετική όψη του προσώπου μας, μαγνητίζοντας βλέμματα και ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση μας, τι συμβαίνει όμως όταν το κάνουμε λάθος;

Με μερικές λάθος κινήσεις, τα αγαπημένα μας ρουζ, concealers και πούδρες μπορούν να σαμποτάρουν την ωραία μας εμφάνιση, μεταμορφώνοντας μας σε καρικατούρες.

Και αφού τώρα αναρωτιέσαι, ποια είναι τα τόσο τραγικά λάθη που κάνεις στο μακιγιάζ, και αν πράγματι το κάνεις σωστά, διάβασε παρακάτω για να δεις ποια είναι τα 5 πιο συχνά λάθη που παρατηρούνται.

Μακιγιάζ: 1. Λάθος χρήση του foundation

To είδος του foundation που χρησιμοποιείς –και πώς ακριβώς το απλώνεις στο πρόσωπό σου– είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του πετυχημένου μακιγιάζ.

Αν για παράδειγμα το πρόσωπό σου έχει αρκετές γραμμές ή ρυτίδες, το matte foundation ή οι πούδρες θα «σφηνώσουν» σε αυτές τις σχισμές και θα σου προσθέσουν χρόνια.

Επίσης δεν πρέπει να το παρακάνεις με το foundation που χρησιμοποιείς γιατί κινδυνεύεις να φαίνεσαι υπερβολικά βαμμένη και «ψεύτικη». Σκέψου τηλεπαρουσιάστρια σε πρωινή εκπομπή.

Μακιγιάζ: 2. Δεν χρησιμοποιείς σωστό τόνο concealer

Για κάτω από τα μάτια, το concealer σου δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο τόνους πιο ελαφρύ από το χρώμα του δέρματός σου, ενώ για το υπόλοιπο πρόσωπο είναι απαραίτητο να βρεις το κατάλληλο χρώμα που ταιριάζει απόλυτα με το δέρμα σου.

Μακιγιάζ: 3. Χρησιμοποιείς πολύ ρουζ

Η τακτική τού να απλώνεις το ρουζ μόνο στα «μήλα» του προσώπου σου με κυκλικές κινήσεις μάλλον δεν είναι η σωστή. Το πιο συχνό αποτέλεσμα είναι ένα υπερβολικά ροζ μάγουλο, το οποίο δεν είναι καθόλου γοητευτικό και σίγουρα σε μεγαλώνει. Επίλεξε μία πιο απαλή απόχρωση στο επόμενο ρουζ σου και άπλωσέ τη σωστά.

Μακιγιάζ: 4. Το παρακάνεις με το lip liner

Είπαμε, θέλουμε ζουμερά και σαρκώδη χείλη αλλά ας μην το παρακάνουμε! Έχει άλλωστε ξεπεραστεί αυτό το trend. Προτίμησε μία απόχρωση που ταιριάζει με το κραγιόν που έχεις επιλέξει και ακολούθησε τις ήδη υπάρχουσες γραμμές των χειλιών σου.

Μακιγιάζ: 5. Δεν συνδυάζεις σωστά τις σκιές

 Σίγουρα δεν σου λέμε πως απαγορεύεται να φοράς λαμπερές και ζωηρές σκιές ματιών. Όμως αν δεν κάνεις έξυπνους συνδυασμούς και σωστό blending, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις με ένα λουκ που θυμίζει έφηβη σε σχολικό πάρτι.

Μακιγιάζ: Πώς να κάνεις σωστά το νέο trend, soap brows

Εδώ ταιριάζει η φράση “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”. Θα χρειαστείς ένα spoolie brush (αν δεν έχεις, τσέκαρε μήπως υπάρχει στη μια μεριά του brow pencil σου), ένα σαπούνι και νερό ή setting spray.

Σ᾽αυτό το σημείο να πούμε ότι είναι καλό να προσέξεις να μην βάλεις οποιοδήποτε σαπούνι έχεις στο μπάνιο σου, αλλά να προτιμήσεις ένα με γλυκερίνη που έχει σχετικά χαμηλο pH και θα εμποδίσει την εμφάνιση τυχόν ερεθισμών στην περιοχή.

Επίσης, προτίμησε κάποιο διάφανο χωρίς καθόλου χρώμα, για να αποφύγεις ενοχλητικά υπολείμματα σαπουνιού στις τρίχες.

Ξεκίνα βρέχοντας το βουρτσάκι με λίγο νερό ή ακόμα καλύτερα με setting makeup spray για μεγαλύτερη διάρκεια.

Πάρε λεπτά στρώματα σαπουνιού με το βουρτσάκι και χτένισε με αυτό τα φρύδια σου με ανοδικές κινήσεις, απλώνοντάς το σε αυτά μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με λιγότερο προϊόν και να το “χτίζεις” σταδιακά, ελέγχοντας ακριβώς το εφέ που θέλεις να δημιουργήσεις.

Στη συνέχεια, και σε περίπτωση που έχεις κενά ανάμεσα στα φρύδια σου, ή αν αυτά είναι πολύ λεπτά και με λίγες τρίχες, μπορείς να τα γεμίσεις αν θες με λίγο χρώμα ώστε να δείξουν πιο πλούσια. Η τεχνική αυτή είναι πολύ ευέλικτη και ταιριάζει σε ό, τι τύπο φρυδιών κι αν έχεις.

Τι διαφορά έχει από τα brow gels;

Η μέθοδος με το σαπούνι δίνει πιο σταθερά αποτελέσματα διαρκείας στα φρύδια με πιο δυνατό κράτημα χάρη στην πυκνή σύνθεση της μπάρας σαπουνιού, εν αντιθέσει με τα τζελ φρυδιών και τις πομάδες που εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν και να “τρέξουν” εξαιτίας του ιδρώτα ή της λιπαρότητας του δέρματος.

έβαια, καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση καθώς η σύνθεση του σαπουνιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα σου, ιδίως αν αυτό είναι ευαίσθητο. Αποτελεί όμως μια καλή λύση αν ξεμείνεις από τζελ φρυδιών.

Ακολούθησε αυτή τη συνταγή για πλούσια φρύδια

Πολλές από εμάς έχουμε γεννηθεί με λεπτά και όχι τόσο πλούσια φρύδια. Άλλες πάλι έχουμε πειραματιστεί υπερβολικά με αυτά – κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας μας – με αποτέλεσμα να έχουμε βγάλει κατά λάθος λίγες παραπάνω τριχούλες απ’ το επιθυμητό.

Με τον καιρό αυτές ξαναφυτρώνουν, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που για διάφορους λόγους τα κενά παραμένουν, όσο καιρό και αν κάνουμε υπομονή.

Αν είσαι παθούσα, μην ανησυχείς καθώς δεν είναι μη αναστρέψιμο. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μπορείς να εφαρμόσεις στα φρύδια σου για να τα κάνεις να δυναμώσουν και να πυκνώσουν.

Μάλιστα, σου έχουμε μια συνταγή για serum φρυδιών που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, με υλικά που ήδη διαθέτεις σπίτι σου.

Υλικά:

  • 1 κ.γ. καστορέλαιο
  • 1/2 κ.γ. λάδι καρύδας
  • 1/2 κ.γ. έλαιο argan
  • 2-3 κάψουλες βιταμίνης Ε

Bonus tip: Το καστορέλαιο φημίζεται για τις ιδιότητές του να δυναμώνει την τρίχα και να βοηθάει στην ταχύτερη ανάπτυξή της. Συνδυασμένο με άλλα ωφέλιμα και ενυδατικά έλαια, μπορεί να κάνει θαύματα στα φρύδια σου.

Ανακάτεψε καλά τα υλικά σε ένα βαζάκι. Εφάρμοσε λίγο από το μείγμα στα φρύδια σου κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, είτε με τα δάχτυλά σου, είτε με μια μπατονέτα, είτε με ένα καθαρό βουρτσάκι μάσκαρα.

Συνέχισε αυτή τη θεραπεία κάθε βράδυ για τουλάχιστον 3 μήνες, και επίμεινε στα σημεία που βλέπεις ότι έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται τρίχες.

Εάν κάνεις υπομονή και ακολουθήσεις πιστά τα παραπάνω, τα ονειρεμένα πυκνά και καλοσχηματισμένα φρύδια που τόσο θαυμάζεις δεν είναι πολύ μακριά!