Εδώ και εβδομάδες υποτιθέμενες αποκαλύψεις κυκλοφορούν σε blog, στο Twitter και στο Facebook κάνοντας λόγο για «επικινδυνότητα» του εμβολίου κατά της Covid, οι οποίες υποτίθεται ότι προέρχονται από τα «Pfizer documents» («έγγραφα Pfizer»).
Από πού προέρχονται τα έγγραφα αυτά;
Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων, η FDA, δημοσιεύει σταδιακά δεκάδες χιλιάδες σελίδες σχετικές με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, βάσει άδειας από το τέλος του 2020.
Η αμερικανική υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, βάσει δικαστικής απόφασης, να δώσει σταδιακά στην δημοσιότητα 330.000 σελίδες, 12.000 σελίδες πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και στην συνέχεια 55.000 σελίδες ανά 30 ημέρες, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.
Μετά την δημοσίευση κάθε παρτίδας των «Pfizer documents», στο Διαδίκτυο κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι γνωστοί ισχυρισμοί που ακολούθησαν το αντιεμβολιαστικό ρεύμα τα τελευταία χρόνια και έχουν επανειλημμένως απαντηθεί από τους επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικών άρθρων και δημοσιεύσεων. Ορισμένοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς αυτούς «βασίζονται» στα έγγραφα που δημοσιεύει η FDA, άλλοι αποτελούν απλή ανακύκλωση των ισχυρισμών του αντιεμβολιαστικού ρεύματος συνοδευόμενων από το hashtag #pfizerdocuments .
Παρενέργειες
Πολλά από τα δημοσιεύματα αυτά ισχυρίζονται ότι τα έγγραφα απαριθμούν αναρίθμητες ανησυχητικές παρενέργειες του εμβολίου.
Στην πραγματικότητα, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει ανεπιθύμητα περιστατικά «ειδικού ενδιαφέροντος», τα οποία είναι θεωρητικά πιθανά διότι έχουν εμφανισθεί σε περιπτώσεις άλλων εμβολίων και, κατά συνέπεια, πρέπει να γίνουν αντικείμενο παρακολούθησης μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Αρα, δεν πρόκειται για κατάλογο παρενεργειών που έχουν αναφερθεί για το εμβόλιο κατά της Covid. Και αυτό επιβεβαιώνεται από σειρά ειδικών της φαρμακοεπαγρύπνησης.
«3% θνητότητα» κατά την διάρκεια των δοκιμών;
Ορισμένες από τις δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι τα έγγραφα της Pfizer «αποκαλύπτουν» ότι κατά την διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου, περισσότερα από 1.200 άτομα πέθαναν.
Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα αναφέρονται σε 1.223 θανάτους που σημειώθηκαν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων γενικά. Με την κακόβουλη συσχέτιση αυτού του αριθμού με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί (λίγο περισσότερα των 42.000) ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφθασαν στο συμπέρασμα της «θνητότητας 3%» που υποτίθεται ότι συνδέεται με τον εμβολιασμό.
Στα έγγραφα της Pfizer τονίζεται άλλωστε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τις καταγραφές θανάτων που έφθασαν στην εταιρεία από τις υγειονομικές αρχές των χωρών, χωρίς να υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού με το εμβόλιο.
Το ποσοστό 3% δεν δείχνει άρα την θνητότητα του εμβολιασμού. Γι΄αυτό θα χρειαζόταν η σχέση ανάμεσα σε θανάτους που αποδίδονται στο εμβόλιο και τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί.
«Αποτελεσματικότητα 1%»;
(Ή αλλιώς, ο “σχετικός περιορισμός του κινδύνου” και ο “απόλυτος περιορισμός του κινδύνου” είναι δύο διαφορετικά πράγματα).
Μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 95% ως προς τον «σχετικό περιορισμό του κινδύνου», πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων κατά την διάρκεια της κλινικής δοκιμής, όσα έλαβαν το εμβόλιο είχαν κίνδυνο να αναπτύξουν την νόσο κατά 95% μικρότερο σε σχέση με τα άτομα που είχαν λάβει placebo. Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία και σε αυτό το μέγεθος βασίσθηκαν οι παγκόσμιες εμβολιαστικές εκστρατείες και η ανοσοποίηση των πληθυσμών με την χρήση των εμβολίων όλων των εταιρειών που ανέπτυξαν εμβόλια κατά της Covid.
Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στο Δίκτυο προωθούν αντίθετα ποσοστό αποτελεσματικότητας του 1%.
Όμως το ποσοστό του 1%, που υπάρχει στα στοιχεία των κλινικών δοκιμών της Pfizer (όπως υπάρχει στα δεδομένα των κλινικών δοκιμών κάθε εμβολίου) αφορά τον «απόλυτο περιορισμό του κινδύνου», που όντως μετρήθηκε στις κλινικές δοκιμές της Pfizer για το εμβόλιο κατά της Covid, όπως μετράται στις κλινικές δοκιμές κάθε εμβολίου. Αλλά το μέγεθος αυτό δεν αποτελεί στόχο κανενός εμβολίου, ούτε και του εμβολίου κατά της Covid και αυτό έγινε σαφές προς το κοινό σε όλες τις εμβολιαστικές εκστρατείες που είχαν ως αποτέλεσμα την χορήγηση 10 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ανά τον κόσμο.
Έγκυοι και θηλάζουσες
Οι αναφορές στο Δίκτυο επικαλούνται τα «Pfizer documents», αλλά στην πραγματικότητα αναφέρονται σε οδηγίες που είχε δημοσιεύσει η Βρετανική Υπηρεσία Φαρμάκων στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας αναφέροντας ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες. Και αυτό λόγω έλλειψης στοιχείων εκείνη την χρονική στιγμή, διότι η εταιρεία είχε αποκλείσει τις εγκύους από την Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.
Η σύσταση εκείνη δεν έχει πλέον παρά ιστορική σημασία. Εκτοτε, οι περισσότερες χώρες του κόσμου όχι μόνο επέτρεψαν τον εμβολιασμό των έγκυων, αλλά τον συνιστούν επιμόνως λόγω των ιδιαίτερων κινδύνων που σημαίνει για την ομάδα αυτήν του πληθυσμού η προσβολή από την Covid κατά την διάρκεια της κύησης.