Ποια λαχανικά τρώμε τον Μάιο

Ποια λαχανικά είναι ιδανικά για κατανάλωση τον Μάιο;

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής, καταναλώνετε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ταυτόχρονα αποφεύγετε την πρόσληψη χημικών ουσιών που περιέχουν τα εκτός εποχής προϊόντα, όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον κατάλογο της εποχιακής διαθεσιμότητας των φρούτων και των λαχανικών.

Τα γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής παραγωγής και οι καιρικές συνθήκες, είναι πιθανό να αλλάξουν τη διάρκεια καλλιέργειας και τον χρόνο συγκομιδής.

Σε γενικές γραμμές πάντως τα λαχανικά που είναι στα καλύτερά τους τον Μάιο, είναι τα εξής:

Τα λαχανικά του Μαΐου

Φασολάκια: Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και περιέχουν μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Τα 100 γραμμάρια ωμά φασολάκια δίνουν 31 θερμίδες.

Αρακάς: Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες. Περιέχει φολλικό οξύ και βιταμίνη Κ, καθώς και βιταμίνη A και C. Έχει αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε φυτοχημικά (όπως είναι οι πολυφαινόλες), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Μισό φλυτζάνι μαγειρεμένου αρακά αποδίδει περίπου 80 θερμίδες.

Πατάτα: Η θρεπτική της αξία είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος. Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Τα 100 γραμμάρια βραστής πατάτας δίνουν 86 θερμίδες.

Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, ενώ πολλές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με την πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του στομάχου, του παχέως εντέρου, του προστάτη και του πνεύμονα. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 34 θερμίδες.

Πιπεριές: Είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, έχοντας 1,5 φορά την περιεκτικότητα του πορτοκαλιού. Οι πιο ώριμες κόκκινες πιπεριές, είναι πιο πλούσιες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις πράσινες. Αντίστοιχα, η κλασσική πράσινη πιπεριά είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης K. Η πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, είναι η ώριμη (κόκκινη) κλασσική πιπεριά. Ανά 100 γραμμάρια δίνουν από 20 έως 40 θερμίδες ανάλογα με το χρώμα τους.

Ντομάτα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, φολικό οξύ, βιταμίνες συμπλέγματος Β και Ε, βιταμίνη A, βιταμίνη Κ, μέταλλα και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Ανά 100 γραμμάρια δίνει 18 θερμίδες.

Αγκινάρα: Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Επιδημιολογικές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή διαιτητική πρόσληψη αυτών των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Είναι πίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Τα 100 γραμμάρια δίνουν 50 θερμίδες.

Σπαράγγια: Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και ιδιαίτερα σε φυλλικό οξύ που παίρνει μέρος στη βιοσύνθεση του νουκλεϊκού οξέος και των αμινοξέων. Έχουν αντιοξειδωτική δράση που οφείλεται στις βιταμίνες C, E, καθώς και στα καροτένια. Είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χαμηλά σε νάτριο. Είναι κατάλληλα για τους υπερτασικούς, αφού περιέχουν αρκετό κάλιο. Δίνουν μόλις 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Μελιτζάνα: Ανήκει στις 10 τροφές με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες ανάμεσα σε 120 διαφορετικά λαχανικά παγκοσμίως, λόγω των μοναδικών θρεπτικών της στοιχείων. Τα αντιοξειδωτικά της χωρίζονται σε 3 επιμέρους ομάδες, τις φαινολικές ενώσεις, τα αλκαλοειδή και τα καροτενοειδή. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και φολικό οξύ. Δίνει 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια