Πιλάτες για… καλύτερο σεξ

Το πιλάτες είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία και ευεξία του σώματός μας, αλλά και όπως δείχνουν έρευνες και για το σεξ.

Μελέτη σε γυναίκες που υπέφεραν από μειωμένη λίμπιντο, δυσκολίες στον οργασμό και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις Pilates βοήθησαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Οι εν λόγω ασκήσεις αποδείχθηκε ότι αυξάνουν την επιθυμία, τη διέγερση και τους οργασμούς όταν γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

Τούρκοι ερευνητές τονίζουν ότι η μέθοδος Pilates θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για όσους υποφέρουν από σεξουαλικά προβλήματα, που πιστεύεται ότι ταλαιπωρούν έως και οκτώ στις 10 γυναίκες.

Ουρολόγοι στο Πανεπιστήμιο Sakarya στην Τουρκία στρατολόγησαν 36 γυναίκες ηλικίας 20 έως 50 ετών που είχαν σεξουαλικά ενεργή σχέση για τουλάχιστον τρεις μήνες και τακτικές περιόδους.

Όλες οι εθελόντριες υπέφεραν από γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (FSD) – μια κατάσταση που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, η δυσκολία διέγερσης ή οργασμού και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ 10 και 80% των γυναικών παγκοσμίως πάσχουν από κάποιας μορφής σεξουαλική δυσλειτουργία ανάλογα με το πώς ορίζεται η κατάσταση.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Fikret Halis, αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι λίγα και απαιτούνται μελέτες για τον εντοπισμό άλλων τρόπων ανακούφισης των συμπτωμάτων, όπως είναι η άσκηση.

Κάθε εθελόντρια συμμετείχε σε ένα ωριαίο μάθημα Pilates δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις μήνες και απείχε από κάθε άλλη μορφή άσκησης.

Η μέθοδος Pilates περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που εκτελούνται σε ένα χαλάκι γιόγκα ή σε μηχάνημα που μοιάζει με κρεβάτι για την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, της ισορροπίας και της ευελιξίας.

Οι ερευνητές είπαν ότι «στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος ενισχύοντας το κάτω μέρος του κορμού».

Εστιάζει επίσης στη συγκέντρωση, τον έλεγχο, την ακρίβεια, την αναπνοή και τη ροή.

Πριν και μετά το τρίμηνο πρόγραμμα άσκησης, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη σεξουαλική τους ζωή και ένα δεύτερο για να εκτιμηθεί εάν έπασχαν από κατάθλιψη.

Η μελέτη έδειξε ότι η σεξουαλική τους ζωή βελτιώθηκε εντυπωσιακά.

Η βαθμολογία που ανέφεραν οι ίδιες αυξήθηκε από το 12 στο 29 (με καλύτερη βαθμολογία το 95) κατά μέσο όρο. Μια βαθμολογία κάτω από το 26 θεωρείται σημάδι γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Τα επίπεδα επιθυμίας τους αυξήθηκαν κατά 136%, ο αριθμός των οργασμών που είχαν κατά 140%, ενώ ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μειώθηκε κατά 116%.

Πολύ σημαντική ήταν και η βελτίωση της διάθεσής τους.

Η βαθμολογία τους για κατάθλιψη έπεσε από το 25 στο 14 (στα 63), δηλαδή κάτω από το όριο του 17, οι βαθμολογίες πάνω από το οποίο θεωρούνται δείκτης κατάθλιψης.

«Παρά τη δημοτικότητα και τα φημολογούμενα οφέλη για την υγεία της μεθόδου Pilates, δεν έχει διεξαχθεί έρευνα για τη μέτρηση των θεραπευτικών επιδράσεών της στη σεξουαλική δυσλειτουργία των ενήλικων γυναικείων πληθυσμών.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι ασκήσεις Pilates μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία γυναικών με σεξουαλική δυσλειτουργία και ίσως να αποτελούν μια νέα θεραπευτική επιλογή».

Οι επιστήμονες δεν ερεύνησαν τους μηχανισμούς πίσω από τα συμπεράσματα της μελέτης.

Διευκρίνισαν ωστόσο, ότι οι αλλαγές στη σεξουαλική απόκριση των γυναικών είναι «στενά συνδεδεμένες με τις καθημερινές διακυμάνσεις της ευτυχίας, του ενθουσιασμού, της ηρεμίας και του φόβου».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις Pilates ενισχύουν τη διάθεση, τη υγεία και την ικανοποίηση από τη ζωή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σύνδεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Spanish Journal of Andrology.

Μειωμένη όρεξη για σεξ; 7 τρόποι ενίσχυσης

Άγχος, ακρίβεια, υποχρεώσεις, είναι λίγοι μόνο παράγοντες οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τη σεξουαλική διάθεση ενός ζευγαριού.

λίμπιντο ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Τα χαμηλά επίπεδά της δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, αλλά αν ένας άνθρωπος θα ήθελε να τονώσει τη λίμπιντό του μπορεί να δοκιμάσει μία σειρά αποτελεσματικών και φυσικών μεθόδων όπως οι παρακάτω.

Αυξήστε τη σεξουαλική σας διάθεση

Ελέγξτε το άγχος

Τα υψηλά επίπεδα άγχους είναι ένα συνηθισμένο εμπόδιο της σεξουαλικής λειτουργίας τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Οι άνθρωποι με έντονο εργασιακό πρόγραμμα, πολλές ευθύνες ή άλλους παράγοντες που προκαλούν στρες ενδέχεται να αισθάνονται κόπωση και κατ’ επέκταση χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Μία έρευνα του 2017 για τη στυτική δυσλειτουργία στους νεαρούς άνδρες είχε δείξει πως η κατάθλιψη και το άγχος μπορούσαν να προκαλέσουν μειωμένη λίμπιντο και αυξημένη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Βελτιώστε την ποιότητα της σχέσης

Στην πορεία μιας σχέσης πολλοί άνθρωποι βιώνουν μία ύφεση στη σεξουαλική επιθυμία και τη συχνότητα των επαφών. Αυτό μπορεί να προκύψει όταν η σχέση είναι μακρόχρονη ή υπάρχουν προβλήματα. Εστιάζοντας στη βελτίωση της σχέσης μπορεί να επιτευχθεί και η αύξηση της λίμπιντο.

Το να βγείτε ξανά ραντεβού, να κάνετε δραστηριότητες μαζί, να ενισχύσετε την επικοινωνία σας και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Δώστε την πρέπουσα σημασία στα προκαταρκτικά

Περισσότερος χρόνος στα προκαταρκτικά σημαίνει αναμφίβολα και καλύτερης ποιότητας σεξ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της λίμπιντο.

Κοιμηθείτε καλά και ποιοτικά

Ο καλός ύπνος μπορεί να βελτιώσει γενικά τη διάθεση ενός ατόμου και τα επίπεδα ενέργειάς του. Συνεπώς παίζει ρόλο και στα επίπεδα της λίμπιντο. Μία μικρής κλίμακας μελέτη που διεξήχθη το 2015 έδειξε πως οι γυναίκες που κοιμήθηκαν καλά το προηγούμενο βράδυ είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία την επόμενη μέρα συγκριτικά με εκείνες που κοιμήθηκαν λιγότερο.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Η τακτική άθληση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λίμπιντο με πολλούς τρόπους. Μία μελέτη του 2015 σε άνδρες έδειξε πως η άσκηση βοηθούσε τους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η ανησυχία για το σώμα τους, η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και οι αλλαγές στις σχέσεις.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Ορισμένοι επιστήμονες συσχετίζουν το αυξημένο σωματικό βάρος με τη χαμηλή επιθυμία για σεξ. Αυτό οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες όπως οι χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης. Ορισμένοι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ενδέχεται επίσης να βιώνουν ψυχολογικές επιδράσεις όπως η κακή αυτοεικόνα του σώματός τους. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική επιθυμία.

Κόψτε το κάπνισμα

Είναι ευρύτερα γνωστές οι αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και ότι η καλή καρδιακή υγεία είναι σημαντική για καλή σεξουαλική λειτουργία.  Όσοι διακόπτουν το κάπνισμα συχνά αναφέρουν πως η ενέργεια και η λίμπιντό τους τονώνονται.