Στρεπτόκοκκος: Tα συμπτώματα στα παιδιά

Δυστυχώς, ένα κοριτσάκι μόλις 6,5 ετών κατέληξε από επιπλοκές που προκάλεσε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί διάφορα συμπτώματα, μερικά από τα οποία όταν εντοπίζονται σε παιδί χρειάζεται οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό.

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Όπως αναφέρει το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

  • υψηλός πυρετός
  • σοβαρούς μυϊκούς πόνους
  • πόνο σε μια περιοχή του σώματος
  • ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
  • εμετός ή διάρροια

Πώς γίνεται η μετάδοση στρεπτόκοκκου Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Στρεπτόκοκκος: Θα πάρει αντιβίωση;

Μόνο στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου, όπου τα βακτήρια είναι η αιτία του πόνου. Χωρίς αντιβιοτικά, μια μόλυνση στρεπτόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά ή άλλα όργανα.

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα

Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο το γιατρό λόγω στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Τα παιδιά που μολύνονται από το στρεπτόκοκκο παρουσιάζουν συμπτώματα μέσα σε 3 ημέρες από την έκθεσή τους στο βακτήριο και μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους για 2 έως 3 εβδομάδες, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εφόσον δεν παίρνουν θεραπεία. Τα συμπτώματα που θα υποψιάσουν τους γονείς είναι τα εξής: ‣ Πόνος στο λαιμό και στο φάρυγγα. ‣ Πυρετός. ‣ Πονοκέφαλος. ‣ Οίδημα, αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων κάτω από το σαγόνι ή στο άνω μέρος του λαιμού. ‣ Εμετός και πόνος στην κοιλιά.

Μετάδοση

Ο στρεπτόκοκκος θα μεταδοθεί στο παιδί ή στον ενήλικα, όταν έρθει σε άμεση επαφή με το σάλιο ή με τις εκκρίσεις από τη μύτη κάποιου που είναι ήδη μολυσμένος. Η μετάδοση του βακτηρίου είναι πιο εύκολη σε χώρους συνωστισμού, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία.

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές η κλινική εικόνα και η εξέταση οδηγούν στη διάγνωση. Επειδή όμως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και πολλοί άλλοι μικροοργανισμοί (κυρίως ιοί), για να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο αυτή οφείλεται στο στρεπτόκοκκο, δύο είναι οι πιο συχνές εξετάσεις:

‣ Το strep test: Είναι ένα γρήγορο τεστ, με το οποίο ανιχνεύουμε το αντιγόνο του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α σε φαρυγγικοαμυγδαλικό επίχρισμα. Η απάντηση δίνεται σε 10 λεπτά.

‣ Η καλλιέργεια φαρυγγικοαμυγδαλικού επιχρίσματος, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 2-3 ημέρες. Είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβεβαίωση του παθογόνου μικροβίου, αλλά και για τον έλεγχο της ευαισθησίας του.

Αντιμετώπιση

Ο παιδίατρος θα δώσει αντιβίωση μόνο όταν το τεστ είναι θετικό. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα δεν μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια μόνο από τα συμπτώματα ή από μια κλινική εξέταση. Αν και η ασθένεια θα κάνει τον κύκλο της, επειδή ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο, χρειάζεται αντιβίωση όχι μόνο όταν το τεστ είναι θετικό, αλλά και όταν ο γιατρός κρίνει, π.χ. ακόμα κι ένα αρνητικό strep test διατηρεί ένα υψηλό ποσοστό, περίπου 40%, που βγαίνει ψευδώς αρνητικό. Κατάλληλος να διαγνώσει και να χορηγήσει αντιβίωση είναι ο γιατρός, τον οποίο θα συμβουλευτείς και θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του.