Ποια είναι η φυσιολογική πίεση ανά ηλικία

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές πίεσης ανά ηλικιακή ομάδα; Για ποιους δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με την κατάσταση του σώματος, ενώ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ελαστικότητα των αρτηριών, από ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος, καθώς και από τη λειτουργία των νεφρών.

Επιπλέον, μακροχρόνια υψηλές τιμές πίεσης επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι η «σωστή» πίεση ανάλογα με την ηλικία

Τα όρια της μέσης αρτηριακής πίεσης – πέραν των οποίων συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά – είναι αυτά που καθορίζουν τη «σωστή» πίεση, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην πραγματικότητα λοιπόν «σωστή» είναι η πίεση που μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον.

Χρειάστηκε μια σειρά μελετών, στις οποίες οι καρδιολόγοι παρακολούθησαν  χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες, συσχετίζοντας τις συνήθεις μετρήσεις της πίεσής τους (αλλά και της χοληστερίνης τους και τις συνήθειές τους, όπως κάπνισμα και διατροφή) με την εμφάνιση κάποιου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρη  σε αυτές τις μελέτες μπορούμε σήμερα να συστήνουμε τη «σωστή» πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Σωστές τιμές στους ενήλικες

  • Ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, δεν πρέπει να έχουν μέσο όρο τιμών αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα άνω των 140/90 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 14 «μεγάλη» πίεση και 9 «μικρή»).
  • Μετά τα 60 έτη, το όριο της «μεγάλης» (συστολικής) πίεσης ανεβαίνει στα 150 χιλιοστά στήλης υδραργύρου και παραμένει έτσι και μετά τα 80 έτη. Όσο για την «μικρή» (διαστολική) παραμένει στα 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Η τάση, ωστόσο, είναι τα όρια αυτά να μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Σωστές τιμές σε παιδιά και εφήβους

Και οι νεότεροι; Ποιες είναι οι «σωστές» τιμές της πίεσης σε παιδιά και εφήβους; Υπάρχουν συστάσεις και γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης με την νόσηση, όπως στους ενήλικες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, «σωστή» τιμή πίεσης, όπως συμβαίνει στους ενήλικες.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδεικτικές ανώτερες τιμές αρτηριακής πίεσης, με βάση σχετικούς πίνακες, που μεταβάλλονται ανά έτος ηλικίας του παιδιού, το ύψος και το φύλο του. Για παράδειγμα:

  • ένα δεκάχρονο αγόρι μέσου ύψους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και
  • μια δεκαεξάχρονη κοπέλα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 135/90 (13,5 «μεγάλη», 9 «μικρή»).

Σε κάθε περίπτωση οι «σωστές» τιμές πίεσης σε παιδιά και εφήβους είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.

Αρτηριακή πίεση: Τροφές που την μειώνουν

Το τσιμπολόγημα πολλές φορές ευθύνεται για τις αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης στις εξετάσεις αίματος.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες άνω των 50 έχουν την τάση, καθώς μεγαλώνουν, να παρουσιάζουν όλο και πιο «τσιμπημένες» τιμές αρτηριακής πίεσης. Πολλοί αναγκάζονται, τελικά, να καταφύγουν σε αντιϋπερτασικά χάπια. Ωστόσο, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, εξίσου σημαντικό είναι να βρουν και εναλλακτικούς τρόπους για να ρυθμίσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να γίνει λ.χ. με συστηματική γυμναστική, αλλά όταν κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο (ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα), η πιο απλή λύση είναι να κάνει κάποιες αλλαγές στην διατροφή του. Εντάξτε, λοιπόν, στην διατροφή σας τις παρακάτω τροφές και σύντομα θα δείτε τα επίπεδα της πίεσης σας να υποχωρούν…

Μπανάνες. Οι μπανάνες περιέχουν άφθονο μαγνήσιο και κάλιο και συνιστώνται για την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την American Heart Association, το κάλλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου και ανακουφίζει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

 Μούρα και φράουλες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση, και να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παντζάρια. Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνες η σοκολάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, τουλάχιστον 70%, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει τα άτομα με υπέρταση.

Ακτινίδια. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα.

Καρπούζι. Ακόμη και εκτός εποχής, το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η κιτρουλίνη βοηθά το σώμα να παράγει νιτρικό οξείδιο, ένα αέριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στην ελαστικότητα των αρτηριών.

Βρόμη. Η βρόμη περιέχει έναν τύπο ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, ο οποίος βοηθά στη μείωση των επιπέδων την χοληστερόλης στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 1-2 μερίδων λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά μπορεί να μειώσει την υπέρταση για έως και 24 ώρες.

Σκόρδο. Αυξάνει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου του σώματος, πράγμα που βοηθά τους μυς να χαλαρώνουν και τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι πέφτουν και τα επίπεδα της πίεσης.

Γιαούρτι. Η επικεφαλής ερευνήτρια μιας αμερικανικής μελέτης, δρ Χουίφεν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη έχει δηλώσει μετά τα αποτελέσματα μιας έρευνας τα ακόλουθα: «Το γιαούρτι με λίγα λιπαρά αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ως τμήμα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ασκήσει ωφέλιμη δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης».