Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το φιλί στο στόμα

Μπορεί η λοιμώδης μονοπυρήνωση να ονομάζεται «ασθένεια του φιλιού», δεν είναι όμως η μόνη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου και με «όχημα» το φιλί.

Έως και ένα δισεκατομμύριο βακτήρια 278 διαφορετικών ειδών μεταφέρονται με ένα και μόνο φιλί, αν και το 95% εξ ατών είναι παντελώς ακίνδυνα.

Εάν όμως ένα άτομο είναι φορέας κάποιου από τους παρακάτω παθογόνους μικροοργανισμούς, μπορεί να τον μεταδώσει στον/στην σύντροφό του με ένα φιλί.

– Επιχείλιος έρπης

Η λοίμωξη από τον απλό έρπη συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φλύκταινες γύρω από τα χείλη ή επάνω σε αυτά. Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου ή με την άμεση δερματική επαφή με τα εξανθήματα. Μετά τη λοίμωξη από τον απλό έρπη, ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό, κάνοντας «κύκλους» έξαρσης και ύφεσης. Σε ορισμένα άτομα, ο ιός παραμένει μόνιμα ανενεργός. Η μετάδοση του ιού είναι πιο πιθανή σε περιόδους έξαρσης, όταν δηλαδή είναι εμφανείς οι φλύκταινες στην περιοχή του στόματος.

– Ιογενής μηνιγγίτιδα

Η ιογενής μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με το σάλιο ή την έκθεση σε βλέννα και κόπρανα ατόμου που έχει μολυνθεί. Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, την κόπωση, τη ναυτία, το ρίγος, τον πόνο στον αυχένα και την πνευματική σύγχυση.

– Κυτταρομεγαλοϊός

Ο ιός μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο, τα ούρα και το αίμα. Ο κυτταρομεγαλοϊός παραμένει αδρανής στο σώμα για πάντα μετά τη λοίμωξη. Ο ιός είναι επικίνδυνος κυρίως για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό και σε αυτές τις ομάδες συνδέεται με την πνευμονία, την ηπατίτιδα και την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων.

– Παρωτίτιδα

Αν και το εμβόλιο MMR προστατεύει από τη λοιμώδη νόσο, άτομα που δεν το έχουν κάνει κινδυνεύουν να εκτεθούν. Η παρωτίτιδα μεταδίδεται με τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια σωματικών υγρών από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί. Η παρωτίτιδα πλήττει κυρίως τους σιελογόνους αδένες που βρίσκονται κοντά στα αφτιά, γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι το έντονο πρήξιμο στο σημείο αυτό.

– Γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Η λοίμωξη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο μυϊκός πόνος, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο πυρετός και η καταρροή. Ο βαθμός επικινδυνότητας της γρίπης εξαρτάται από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που την προκαλεί.

Έρπης στο αυτί, μάτι, μύτη: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του έρπητα στο αφτί είναι:

 • Πόνος στο αφτί
 • Πονοκέφαλος
 • Κακουχία
 • Πυρετός
 • Φυσαλιδώδες εξάνθημα
 • Εμβοές
 • Ίλιγγος
 • Αίσθημα καύσου στο αφτί
 • Απώλεια αίσθησης γεύσης στα 2/3 της γλώσσας
 • Κώφωση (αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο)

Τα συμπτώματα του έρπητα στο μάτι είναι:

 • Κοκκίνισμα ματιού
 • Φαγούρα
 • Ευαισθησία στο φως
 • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του ματιού

Τα συμπτώματα του έρπητα στη μύτη είναι:

 • Φαγούρα στη μύτη
 • Πόνος στο εσωτερικό της μύτης
 • Αίσθημα καύσου
 • Κοκκίνισμα
 • Ερεθισμός εσωτερικά της μύτης
 • Σχηματισμός φυσαλίδων γύρω από τη μύτη

Αίτια έρπητα στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι απόρροια της υποτροπής του ιού του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα. Ο ωτικός έρπης (στο αφτί) είναι γνωστός και ως σύνδρομο Ramsay Hunt και οφείλεται στην επαναδραστηριοποίηση του ιού στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται ως μονόπλευρος καύσος στο αφτί, πονοκέφαλος, κακουχία και πυρετός. Η όψιμη εκδήλωσή του περιλαμβάνει φυσαλιδώδες εξάνθημα στις κοίλες επιφάνειες του πτερυγίου, που μπορούν να επεκταθούν και στο στόμα, στο πρόσωπο και στον τράχηλο ακολουθώντας την πορεία των κλάδων του προσωπικού νεύρου. Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο παρατηρούνται εμβοές, ίλιγγος, ακόμη και κώφωση.

Ο έρπης στο μάτι και στη μύτη οφείλεται είτε σε υποτροπή του έρπητα ζωστήρα είτε (συχνότερα) σε ενοφθαλμισμό του απλού έρπητα (HSV-1). Τα συμπτώματά του μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, έκθεση στον ήλιο, πυρετό ή έντονο στρες. Αν ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα δεύτερη υποτροπή του ιού στα σημεία αυτά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα.

Έρπης: Διάγνωση

Η διάγνωση του έρπητα στη μύτη και στο αφτί μπορεί να γίνει είτε από ΩΡΛ είτε από δερματολόγο, ενώ η διάγνωση του έρπητα στο μάτι μπορεί να γίνει από οφθαλμίατρο και από δερματολόγο. Η ανίχνευση του ακριβούς τύπου έρπητα που το προκάλεσε μπορεί να γίνει με μοριακό και ανοσολογικό αιματολογικό έλεγχο.

Έρπης: Μετάδοση

Ο ιός που προκαλεί τα συμπτώματα στο πρόσωπο μεταδίδεται με την επαφή με τα υγρά από τα εξανθήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες. Οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη σε οροαρνητικά άτομα, τα οποία θα ασθενήσουν με ανεμοβλογιά. Όταν προσβάλλονται οι κλάδοι του τριδύμου, οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο στόμα, στο μάτι ή στη γλώσσα. Η εμφάνιση των εξανθημάτων στο πρόσωπο περιορίζεται συνήθως στο ένα ημιμόριο.

Έρπης: Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που αναφέρονται είναι συνήθως απόρροια μη λήψης θεραπευτικής αγωγής με αντιικά ή κατασταλτικά φάρμακα. Ο έρπης στο αφτί (σύνδρομο Ramsay Hunt), επειδή τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται πάντα από την αρχή, μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης.

Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο προκαλεί παράλυση στα σημεία που διέρχεται, ενώ συχνά παρουσιάζονται έντονες εμβοές, ίλιγγος και μερική ή και ολική κώφωση. Υπάρχει περίπτωση η αποκατάσταση της ακοής μετά το πέρας της νόσου να μην είναι πλήρης.

Σοβαρές επιπλοκές που αναφέρονται σε μη έγκαιρη θεραπεία είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα λόγω ενδοκράνιας επέκτασης του ιού και η υποτροπιάζουσα μεθερπητική νευραλγία.