Έρπης στα χείλη: Εξαφάνισέ τον γρήγορα με αυτές τις συμβουλές

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται είτε επάνω στα χείλη είτε γύρω από το στόμα και προκαλείται από τον ιό του απλού έρπη (HSV-1).

Πριν εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές φλύκταινες, εκδηλώνονται συνήθως συμπτώματα όπως το μούδιασμα, η φαγούρα ή το κάψιμο γύρω από το στόμα.

Ο επιχείλιος έρπης συνήθως υποχωρεί από μόνος του μέσα σε επτά έως δέκα μέρες, μπορείτε όμως να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Έρπης στα χείλη: Έτσι θα τον εξαφανίσεις

  1. Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα βανίλιας:Βουτήξτε μια μπατονέτα σε 100% φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, καθώς έχει αντι-ιικές ιδιότητες. Εφαρμόστε με απαλές κινήσεις επάνω στα χείλη για ένα λεπτό, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα σημάδια.
  2. Εφαρμόστε παγάκι:Το παγάκι θα κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει πιο γρήγορα.
  3. Μην ακουμπάτε τα χείλη:Η κίνηση αυτή επιδεινώνει τα συμπτώματα του έρπη και επίσης μπορεί να μολύνει το σημείο με βακτήρια.
  4. Κοιμηθείτε με επαρκή υποστήριξη του αυχένα:Χρησιμοποιήστε ένα έξτρα μαξιλάρι για να ανυψώσετε τον αυχένα, καθώς η θέση αυτή βοηθά να απομακρυνθεί ταχύτερα το συσσωρευμένο υγρό.
  5. Τρώτε μικρές μπουκιές:Αποφύγετε να ανοίγετε διάπλατα το στόμα σας, καθώς η πληγή στο στόμα μπορεί να ανοίξει και οι φλύκταινες να εξαπλωθούν στη γύρω περιοχή.

Εάν ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πολύ συχνά ή προκαλεί έντονο πόνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας προτείνει φαρμακευτικές λύσεις ενάντια στον ιό.

Σπυράκι ή επιχείλιος έρπης; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Τα σπυράκια της ακμής και του έρπη έχουν πολλά κοινά. Έχουν την τάση να εμφανίζονται την πιο ακατάλληλη στιγμή (όπως πριν από ένα ραντεβού!), μπορεί να εμφανιστούν λόγω του στρες και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν.

Επίσης, όταν εμφανίζονται στην περιοχή των χειλιών μοιάζουν πολύ στην όψη.

Βασική διαφορά τους όμως είναι η αιτία που τα προκαλεί, επομένως χρειάζονται και διαφορετική θεραπεία.

Οι αιτίες

Τα κοινά σπυράκια είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στο δέρμα λόγω απόφραξης των πόρων και μόλυνσης από βακτήρια. Οι ορμόνες και η διατροφή παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνισή τους.

Ο επιχείλιος έρπης, από την άλλη, είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τον απλό ερπητοϊό (HSV). Ο ιός αυτός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ανάμεσα σε ένα υγιές άτομο και σε ένα άτομο με ενεργή λοίμωξη, δηλαδή εμφανή συμπτώματα στο δέρμα του. Ο έρπης δεν είναι δυνατό να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό για πάντα και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Οι συνηθέστεροι παράγοντες που τον «ξυπνούν» είναι το στρες, ο ήλιος, ο πυρετός και αισθητικές επεμβάσεις όπως μια θεραπεία με λέιζερ ή ένα χημικό πήλινγκ.

Οι διαφορές

Η όψη του εξανθήματος στο αρχικό στάδιο της εμφάνισής του βοηθά να γίνει σωστή διάκριση ανάμεσα σε ένα απλό σπυράκι και στον επιχείλιο έρπη.

Ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται τυπικά σαν μια συστάδα από πολύ μικρά σπυράκια γεμάτα με υγρό σε κάποιο σημείο περιμετρικά των χειλιών. Προκαλεί συχνά μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος. Όσο περνούν οι μέρες στο σημείο του εξανθήματος δημιουργείται ανοιχτή πληγή και μετά μια λεπτή κρούστα (εσχάρα).

Τα σπυράκια δεν παρουσιάζουν αυτές τις μεταβολές –δεδομένου βέβαια ότι δεν θα τα πειράξετε.

Προσέξτε αν το εξάνθημα εμφανίζεται ξανά και ξανά ακριβώς στο ίδιο σημείο των χειλιών και μόνο εκεί. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα πρόκειται για επιχείλιο έρπη.

Η αντιμετώπιση

Συστατικά ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα σπυράκια αλλά και στην πρόληψή τους είναι τα ρετινοειδή, το σαλικυλικό οξύ και το βενζοϊκό υπεροξείδιο. Συνιστάται επίσης η χρήση αντιβακτηριδιακού σαπουνιού για το πρόσωπο για να παραμένουν οι πόροι καθαροί.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, για τον έρπη δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, ωστόσο ο γιατρός μπορεί να συστήσει αγωγή (από του στόματος ή τοπική) για να μειωθεί η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Έρπης στο αφτί, στο μάτι, στη μύτη: Συμπτώματα και επιπλοκές

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «σπυράκι» που μπορείς να αντικρύσεις στο αφτί, στο μάτι ή στη μύτη.

Πρόκειται για ιογενείς φλεγμονές που οφείλονται στον ιό του έρπητα ζωστήρα και στην επαναδραστηριοποίησή του μερικά χρόνια μετά τη νόσηση από ανεμοβλογιά.

Ο έρπης που εμφανίζεται στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη μπορεί να προκληθεί και από τον τύπο του απλού έρπητα HSV-1.

Μετά την ανάρρωση από ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα και επανενεργοποιείται όταν ασθενήσει σημαντικά η άμυνά του. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό λόγω κούρασης ή ασθένειας (καρκίνος, λέμφωμα), λόγω νόσησης από τον ιό HIV, λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Έρπης στο αυτί, μάτι, μύτη: Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του έρπητα στο αφτί είναι:

  • Πόνος στο αφτί
  • Πονοκέφαλος
  • Κακουχία
  • Πυρετός
  • Φυσαλιδώδες εξάνθημα
  • Εμβοές
  • Ίλιγγος
  • Αίσθημα καύσου στο αφτί
  • Απώλεια αίσθησης γεύσης στα 2/3 της γλώσσας
  • Κώφωση (αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο)

Τα συμπτώματα του έρπητα στο μάτι είναι:

  • Κοκκίνισμα ματιού
  • Φαγούρα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του ματιού

Τα συμπτώματα του έρπητα στη μύτη είναι:

  • Φαγούρα στη μύτη
  • Πόνος στο εσωτερικό της μύτης
  • Αίσθημα καύσου
  • Κοκκίνισμα
  • Ερεθισμός εσωτερικά της μύτης
  • Σχηματισμός φυσαλίδων γύρω από τη μύτη

Αίτια έρπητα στο αφτί, στο μάτι και στη μύτη

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι απόρροια της υποτροπής του ιού του απλού έρπητα ή του έρπητα ζωστήρα. Ο ωτικός έρπης (στο αφτί) είναι γνωστός και ως σύνδρομο Ramsay Hunt και οφείλεται στην επαναδραστηριοποίηση του ιού στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Σε αρχικό στάδιο εκδηλώνεται ως μονόπλευρος καύσος στο αφτί, πονοκέφαλος, κακουχία και πυρετός. Η όψιμη εκδήλωσή του περιλαμβάνει φυσαλιδώδες εξάνθημα στις κοίλες επιφάνειες του πτερυγίου, που μπορούν να επεκταθούν και στο στόμα, στο πρόσωπο και στον τράχηλο ακολουθώντας την πορεία των κλάδων του προσωπικού νεύρου. Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο παρατηρούνται εμβοές, ίλιγγος, ακόμη και κώφωση.

Ο έρπης στο μάτι και στη μύτη οφείλεται είτε σε υποτροπή του έρπητα ζωστήρα είτε (συχνότερα) σε ενοφθαλμισμό του απλού έρπητα (HSV-1). Τα συμπτώματά του μπορεί να προκληθούν από ορμονικές αλλαγές, έκθεση στον ήλιο, πυρετό ή έντονο στρες. Αν ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα δεύτερη υποτροπή του ιού στα σημεία αυτά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα.

Έρπης: Διάγνωση

Η διάγνωση του έρπητα στη μύτη και στο αφτί μπορεί να γίνει είτε από ΩΡΛ είτε από δερματολόγο, ενώ η διάγνωση του έρπητα στο μάτι μπορεί να γίνει από οφθαλμίατρο και από δερματολόγο. Η ανίχνευση του ακριβούς τύπου έρπητα που το προκάλεσε μπορεί να γίνει με μοριακό και ανοσολογικό αιματολογικό έλεγχο.

Έρπης: Μετάδοση

Ο ιός που προκαλεί τα συμπτώματα στο πρόσωπο μεταδίδεται με την επαφή με τα υγρά από τα εξανθήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες. Οι ασθενείς με έρπητα ζωστήρα μπορούν να μεταδώσουν την λοίμωξη σε οροαρνητικά άτομα, τα οποία θα ασθενήσουν με ανεμοβλογιά. Όταν προσβάλλονται οι κλάδοι του τριδύμου, οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο στόμα, στο μάτι ή στη γλώσσα. Η εμφάνιση των εξανθημάτων στο πρόσωπο περιορίζεται συνήθως στο ένα ημιμόριο.

Έρπης: Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που αναφέρονται είναι συνήθως απόρροια μη λήψης θεραπευτικής αγωγής με αντιικά ή κατασταλτικά φάρμακα. Ο έρπης στο αφτί (σύνδρομο Ramsay Hunt), επειδή τα συμπτώματά του δεν εκδηλώνονται πάντα από την αρχή, μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης.

Αν προσβληθεί το προσωπικό νεύρο προκαλεί παράλυση στα σημεία που διέρχεται, ενώ συχνά παρουσιάζονται έντονες εμβοές, ίλιγγος και μερική ή και ολική κώφωση. Υπάρχει περίπτωση η αποκατάσταση της ακοής μετά το πέρας της νόσου να μην είναι πλήρης.

Σοβαρές επιπλοκές που αναφέρονται σε μη έγκαιρη θεραπεία είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα λόγω ενδοκράνιας επέκτασης του ιού και η υποτροπιάζουσα μεθερπητική νευραλγία.

Θεραπεία και αντιμετώπιση έρπητα

Ο έρπης αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αντιιική θεραπεία. Σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών χορηγείται και κατασταλτική αγωγή. Η θεραπεία δεν είναι ριζική. Από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τους ερπητοϊούς ο οργανισμός, θα παραμείνουν για πάντα εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Ωστόσο, τις περιόδους που ο οργανισμός βιώνει κάποιο στρες ή έχει ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να κάνουν υποτροπές. Η αντιιική αγωγή δρα στη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού και χορηγείται μέσα στις 72 πρώτες ώρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Όταν πρόκειται για γενικευμένες λοιμώξεις και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η θεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια.

Συμβουλές για πρόληψη του έρπητα

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έρχονται κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με τον ιό του έρπητα. Το 80% των ατόμων παραμένουν ασυμπτωματικοί στην πρωτολοίμωξη. Για να κάνει υποτροπές συμπτωμάτων ο ιός πρέπει να βρει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κατάλληλο περιβάλλον που ψάχνει. Γι’ αυτό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατήρηση της καλής υγείας και η πρόληψη ασθενειών που πλήττουν την υγεία του σώματος.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές θα καταφέρεις να θωρακίσεις τον οργανισμό σου ενάντια σε ιούς και ασθένειες:

Εμβολιάσου και θωράκισε την υγεία σου

Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά θα σε προστατέψει από τις δυσμενείς συνέπειες ειδικά αν είσαι γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας και δεν έχεις νοσήσει ακόμη. Ο εμβολιασμός θα σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο και τις επιπλοκές σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Η θωράκιση περιορίζεται μόνο στον ερπητοϊό VZV και όχι στον απλό έρπητα HSV.

Βελτίωσε τη διατροφή σου

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σου εξασφαλίσει ότι ο οργανισμός σου είναι δυνατός και έχει ισχυρή άμυνα ενάντια στις υποτροπές του ιού και στην εκδήλωση συμπτωμάτων. Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και η αποφυγή των τρανς λιπαρών είναι τα διατροφικά μυστικά που θα σου δώσουν δύναμη και θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία σου.

Κάνε γυμναστική

Η γυμναστική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ευεξίας του σώματος συνολικά. Η άσκηση αρκεί να είναι ήπια, ώστε να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διώξε το στρες της καθημερινότητας

Μία περίοδος άγχους είναι η πιο συχνή αιτία υποτροπής του έρπητα. Ο ιός, από τη στιγμή που κάποιος θα τον κολλήσει, παραμένει ανενεργός και όταν πέσει η άμυνα του ατόμου βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να εκδηλωθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν μια υποτροπή των συμπτωμάτων του έρπητα όταν αγχωθούν ή περάσουν μια μεγάλη στενοχώρια.