Ποιες τροφές συνδέονται με την κατάθλιψη

Ποιες τροφές συνδέονται με την κατάθλιψη. Τι δείχνει νέα έρευνα.

Νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων επιβεβαιώνει τη σύνδεση μιας διατροφής πλούσιας σε υπερεπεξεργασμένες τροφές με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ειδικότερα, όσοι ακολουθούν διατροφή η οποία περιλαμβάνει κατά 30% και πάνω επεξεργασμένες τροφές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πλέον πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, από μπισκότα και έτοιμα γεύματα ή σνακ, μέχρι χυμούς και θεωρητικά πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, τα επιδόρπια γιαουρτιού και τα αναψυκτικά διαίτης.

Η Δρ. Melissa Lane από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης του Πανεπιστημίου Deakin, σε συνεργασία με τη Δρα Priscila Machado από το Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής (IPAN) του ίδιου πανεπιστημίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Allison Hodge από το Cancer Council Victoria, εξέτασαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της κατάθλιψης σε περισσότερους από 23.000 Αυστραλούς που συμμετείχαν στη Melbourne Collaborative Cohort Study.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη και το άγχος και παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 15 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετώπιζαν περίπου 23% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα τέτοια τρόφιμα.

«Ακόμα και αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τα ευρήματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης» επισημαίνει η Lane.

«Με δεδομένο ότι η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ζωής του ατόμου, ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της ψυχικής ευημερίας και θα καθοδηγήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη ή τη μείωση του επιπολασμού, της ανάπτυξης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στην κοινότητα» καταλήγει.

Κατάθλιψη: Τα 7 σημάδια που προβληματίζουν

Επτά σημάδια που δείχνουν πως είστε ένα βήμα πριν την κατάθλιψη. Μην τα αγνοείτε.

Πρόκειται για 7 πολύ ήπια σημάδια «προπομπούς» κατάθλιψης. Μπορεί να τα αναγνωρίσετε και σε κάποιον δικό σας άνθρωπο.

Οξυθυμία

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη οδηγεί στην συντριπτική θλίψη. Μερικές φορές, οι άνθρωποι εκδηλώνουν την κατάθλιψη με θυμό και ευερεθιστότητα, αντί για απελπισία και δυστυχία.

Αν έχετε παρατηρήσει αυξημένη ευερεθιστότητα, μην το αγνοήσετε. Μην αποδίδετε την οξυθυμία σας στο στρες της δουλειάς ή σε κάτι ευκαιριακό που “συνέβη σήμερα”. Αναλογιστείτε καλά το ενδεχόμενο να πρόκειται για σημάδι κατάθλιψης, ειδικά αν συνεχίζεται για πολύ καιρό.

Δυσκολίες στον ύπνο

Σίγουρα η περιστασιακή δυσκολία να κοιμηθείτε δεν σημαίνει ότι έχετε κατάθλιψη! Αλλά αν πρόκειται για ένα επίμονο πρόβλημα, αν έχετε συχνές αϋπνίες, τότε είναι πιθανό να είστε καταθλιπτικοί. Εκτός από δυσκολία να αποκοιμηθείτε, μπορεί να έχετε δυσκολία και για να παραμείνετε κοιμισμένοι, παρά το γεγονός ότι είστε κουρασμένοι.

Είναι, επίσης, πιθανό να φτάσετε στο άλλο άκρο και να θέλετε να κοιμάστε πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Αν οι συνήθειες του ύπνου σας έχουν αλλάξει τώρα τελευταία, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τις πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Πόνοι στο σώμα

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και τον εγκέφαλο. Όταν έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι πιθανό να βιώσετε και σωματικά προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την σημασία ενός “ανεξήγητου” ή “απρόκλητου” πόνου στο σώμα και τον αποδίδουν στην φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Αλλά οι συχνοί πόνοι στο σώμα μπορεί να είναι σημάδια κατάθλιψης.

Μειωμένη ενέργεια

Η κατάθλιψη μπορεί να “απορροφήσει” την ενέργειά σας και να σας κάνει να αισθάνεστε ληθαργικοί και κουρασμένοι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι το αγνοούν και αυτό το σύμπτωμα και λένε στον εαυτό τους ότι απλά τους “λείπει ύπνος”.

Ενοχές

Δεν είναι υγιές να κατηγορείτε αδικαιολόγητα τον εαυτό σας για διάφορα γεγονότα, στα οποία επί της ουσίας δεν φέρετε καμία ευθύνη. Εάν αισθάνεστε ενοχές “για τα πάντα”, μπορεί να βιώνετε τα πρώτα συμπτώματα στην κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν επίσης ότι είναι άχρηστοι στον κόσμο γύρω τους.

Δώστε έμφαση στον εσωτερικό σας μονόλογο. Αν είστε υπερβολικά σκληροί και κατακρίνετε τον εαυτό σας, ίσως έχετε κατάθλιψη.

Απερισκεψία

Οι άνθρωποι που, επιφανειακά, μοιάζουν να διασκεδάζουν ασταμάτητα, ή να αναζητούν διαρκώς την έξαψη και την συγκίνηση, συχνά υποφέρουν στο εσωτερικό τους. Τα συχνά τυχερά παιχνίδια, η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η κατάχρηση ουσιών μπορεί όλα να είναι προσπάθειες να καλύψουν δυσάρεστα συναισθήματα.

Αν εσείς, ή κάποιος κοντά σας, έχει αρχίσει να επιδίδεται σε τέτοιες συμπεριφορές τον τελευταίο καιρό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι “παλεύει” να αντεπεξέλθει σε μια εσωτερική αναταραχή.

Προβλήματα συγκέντρωσης

Αν αδυνατείτε να παραμείνετε εστιασμένοι και συγκεντρωμένοι σε έναν σκοπό/δραστηριότητα, ή αν αισθάνεστε σαν να είστε σε μια εγκεφαλική “ομίχλη”, τότε ίσως έχετε κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι συχνά “ξεχασιάρηδες” και μοιάζουν να “χάνουν διαρκώς” καθημερινά αντικείμενα, όπως τα κλειδιά ή τα χαρτιά τους.

Παρά το γεγονός ότι στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, ολοένα και περισσότεροι από εμάς αισθάνονται να αποσπάται διαρκώς η προσοχή τους, τα χρόνια προβλήματα συγκέντρωσης μπορεί επίσης να προέρχονται από διαταραχές της διάθεσης. Αν έχετε παρατηρήσει μια μείωση στην παραγωγικότητά σας, ή αν έχετε δυσκολία να μείνετε συγκεντρωμένοι στο καθήκον, αναλογιστείτε την πιθανότητα να έχετε κατάθλιψη.