Πολυκυστικές ωοθήκες: Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν περίπου το 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και είναι μια κατάσταση που μπορεί να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη. Στο σύνδρομο αυτό, οι ωοθήκες παράγουν υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης, της ορμόνης του φύλου.

Επιπλέον, η πάθηση σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι ψυχικές ασθένειες.

Τι δείχνει έρευνα για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με πολυκυστικές

Οι γιοι των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, αναδύεται ένας μέχρι πρότινος άγνωστος παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από γενιά σε γενιά μέσω των αγοριών.

Τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με πολυκυστικές ωοθήκες, αντιμετωπίζουν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν την ίδια πάθηση.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζονται οι γιοι των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το βάρος και τις ορμόνες τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για να προσδιορίσουν εάν και πώς τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου μεταδίδονται από τις μητέρες στους γιους τους.

Ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 460.000 αγόρια που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ Ιουλίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015.

Από αυτούς, περίπου 9.000 είχαν γεννηθεί από γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν ποια παιδιά ήταν παχύσαρκα.

«Ανακαλύψαμε ότι οι γιοι γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας και υψηλής “κακής” χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή», λέει η επικεφαλής της μελέτης Elisabet Stener-Victorin, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρσενικούς απογόνους θηλυκών ποντικών που πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τρέφονταν είτε με τυπική διατροφή είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, τα αρσενικά ποντίκια τράφηκαν με μια τυπική δίαιτα μέχρι την ενηλικίωση, οπότε εξετάστηκε η κατανομή του λίπους και ο μεταβολισμός τους.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερο λιπώδη ιστό, μεγαλύτερα λιποκύτταρα και διαταραγμένο βασικό μεταβολισμό, παρά την υγιεινή διατροφή», λέει η Elisabet Stener-Victorin.

Για να διερευνηθεί η αναπαραγωγική λειτουργία των απογόνων και εάν τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά μπορούν να μεταβιβαστούν από γενιά σε γενιά, τα αρσενικά ποντίκια πρώτης γενιάς ζευγαρώθηκαν με υγιή θηλυκά ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε αρσενικές ορμόνες ή σε δίαιτα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.

Η όλη διαδικασία επαναλήφθηκε στη δεύτερη γενιά για να φτάσει στην τρίτη γενιά που είναι η πρώτη γενιά που δεν επηρεάστηκε από την πάθηση της μητέρας.

«Μέσα από αυτά τα πειράματα, δείξαμε ότι η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας στους αρσενικούς απογόνους. Η λειτουργία του λιπώδους ιστού, ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγική τους λειτουργία επιδεινώνονται, γεγονός που επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές», λέει ο Qiaolin Deng, αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο τμήμα και ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports Medicine.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και γονιμότητα: Πώς αντιμετωπίζεται

Μία από τις πιο συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές που εμφανίζεται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Συγκεκριμένα, με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες εννοούμε πολλά μικρά ωοθυλάκια τα οποία εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια την ωοθήκης. Οι γυναίκες με PCOS παράγουν υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες ανδρογόνων. Αυτή η ανισορροπία ορμονών διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο κάθε γυναίκας και σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί υπογονιμότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια στην κλινική εικόνα, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν ποικιλία συμπτωμάτων. Ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν συμπτώματα από την εφηβεία. Άλλες ανακαλύπτουν ότι έχουν την πάθηση μόνο αφού έχουν πάρει πολύ και ανεξήγητο βάρος ή έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

• Ακανόνιστες περίοδοι, ορισμένες γυναίκες έχουν λιγότερες από οκτώ περιόδους το
χρόνο
• Βαριά αιμορραγία
• Κοιλιακός πόνος
• Αύξηση της τριχοφυΐας σε πρόσωπο και σώμα
• Λιπαρότητα και ακμή
• Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς
• Τριχόπτωση
• Διχρωμίες και υπερχρωματικά στίγματα, όπως στο λαιμό και κάτω από το στήθος.
• Πονοκέφαλοι και αυπνίες
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές του συνδρόμου;

Υπογονιμότητα

Οι γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία τακτικά δεν απελευθερώνουν τόσα ωάρια για γονιμοποίηση. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Μεταβολικό σύνδρομο

Έως το 80% των γυναικών με PCOS είναι υπέρβαρες ή πάσχουν από παχυσαρκία. Τόσο η παχυσαρκία όσο και το PCOS αυξάνουν τον κίνδυνο για υψηλό σάκχαρο στο αίμα και
υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν στο μεταβολικό σύνδρομο και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καρκίνος του ενδομητρίου

Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Κατάθλιψη

Τόσο οι ορμονικές αλλαγές όσο και τα συμπτώματα όπως η αύξηση τριχοφυΐας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματά των γυναικών, προκαλώντας άγχος και κατάθλιψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Ο ειδικός γυναικολόγος θα θέλει να μάθει για όλα τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να μάθετε αν έχετε PCOS και να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

• Οικογενειακό ιστορικό
• Ακανόνιστες περίοδοι
• Υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων
• Δείκτης μάζας σώματος
Οι εξετάσεις που γίνονται είναι:
• Κλινική εξέταση
• Πυελική εξέταση
• Υπερηχογράφημα

Ποια είναι η θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και να μειώσετε τις πιθανότητές σας για μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Σε συνεργασία με το γιατρό θα πρέπει να μιλήσετε για τους στόχους σας, ώστε να μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, τότε η θεραπεία σας θα επικεντρωθεί στο να σας βοηθήσει να συλλάβετε. Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και στη θεραπεία συμπτωμάτων PCOS όπως η τριχοφυΐα και η ακμή.

Χειρουργική επέμβαση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για τη βελτίωση της γονιμότητας εάν δεν λειτουργούν άλλες θεραπείες. Η διάτρηση των ωοθηκών είναι μια διαδικασία που κάνει μικροσκοπικές τρύπες στην ωοθήκη με λέιζερ ή λεπτή θερμαινόμενη βελόνα για την αποκατάσταση της κανονικής ωορρηξίας.